Cantaloupe – melonernes dronning

Cantaloupe-melon har en kraftig smag– og så indeholder den lidt ekstra gode vitaminer og mineraler i forhold til de andre meloner. Bliv klogere på den smukke, orange frugt her.

Cantaloupemelon på et fad

CANTALOUPE-MELON – Den runde melon er fuld af saft og kraft.

© iStock

Den regnes for at være den fineste af de søde melon-typer: Cantaloupe-melonen med sit flotte og farvestrålende frugtkød.

Den er lidt kraftigere i smagen end de fleste andre meloner, og så indeholder den også ekstra mange næringsstoffer i form af kalium og C-vitamin.

Du kan kende den på sin kuglerunde form og på skallen, som enten prydes af et flot netmønster eller grønne striber. Cantaloupe kan desuden have såkaldte vorter på skallen, mens kødet er grønligt eller helt orange.

1 Er cantaloupe-melonen sund?


Tjek – faktisk er det en af de sundeste af melon-typerne.

Cantaloupe er fx den af melonerne, som indeholder mest kalium og C-vitamin. Den er rig på A-vitamin og på antioxidanter, herunder carotenoider, der kan give dine kinder en smuk sommerglød. Det er i øvrigt carotenoidernes farvestof, som står bag melonen flotte orange farve.

Dens lave indhold af frugtsukker og svært nedbrydelige fibre, gør den desuden til et mere sikkert frugtvalg, hvis du fx har en sart mave.

Læs mere om meloner: Hvilken er sundest

2 Hvor mange kalorier er der i cantaloupe-melon


Meloner hører til blandt de mere kalorie-fattige frugter, og det gælder også for cantaloupe-melonen. Den indeholder 36 kalorier per 100 gram.

Læs også: Top 3: Her er de sundeste frugter

3 Næringsindhold i cantaloupe


Næringsindhold Pr. 100 g cantaloupe
Energi 36 kalorier
Protein 1 g
Fedt 0,2 g
Kulhydrat 8 g
Kostfibre 1 g

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

4 Sådan ved du, om en cantaloupe er moden


Kig efter disse fem faktorer, når du skal undgå de overmodne eller umodne af slagsen.

Farven

En moden cantaloupe skal have den karakteristiske smukke gul-orange farve. En umoden melon er mere grønlig.

Stilken og bunden

Stilken skal helst være faldet af. Sidder den der stadig, kan det være tegn på, at melonen er plukket for tidligt og ikke er spiseklar.

Bedst er det, hvis der er en lille fordybning, hvor stilken har siddet. Det er et tegn på, at den har været moden og derfor let at plukke.

Du kan også prøve at give melonen et let tryk i bunden, altså modsat den side, hvor stilken sidder. Melonens overflade skal kunne skubbes lidt ind og derefter springe tilbage. Er den helt hård, er den ikke moden endnu. Bliver der en fordybning efter dit tryk, er den overmoden.

Duften

Duft til din melon, gerne der, hvor stilken har siddet.

Den skal dufte sødt og let, mens en mere vammelsød duft kan være tegn på, at den er overmoden.

Tyngden

Det betyder ikke, at du skal vælge den største cantaloupe-melon, men derimod, at du skal gå efter den, der føles allermest tung for sin størrelse.

Ganske, som når du udvælger en vandmelon.

Lyden

Prøv at ryste din cantaloupe, mens du holder den ind til øret. Hvis den rasler, kan det tyde på, at frøene er gået løs fra væggen – et tegn på, at den er overmoden.

5 Sådan bruger du cantaloupe


Melonens søde frugtkød egner sig godt i desserter som frugtsalat og is. Prøv fx at purére cantaloupe-melonen med æggehvider, honning og vanilje, og frys blandingen ned til en uimodståelig sorbet.

Du kan også grave små melonkugler ud med en isske, hvilket ser ret blæret ud i både salater og gammeldags vafler.

Sidst, men ikke mindst, smager cantaloupe fantastisk, når den bliver blendet til en kølig suppe med ingefær, appelsinjuice og chili.

cantaloupe-melon kugler skæres ud

KUGLERUNDE, FLOTTE – og lige til at servere i en skål eller bruge som pynt.

© iStock

6 Opskrifter med cantaloupe-melon


Her har vi samlet en række lækre opskrifter med cantaloupe. Velbekomme!

melonsalat med prosciutto i tallerken
© wichmann+bendtsen

Melonsalat med jordbær, rucola og parmesan

Lækker skøn sommersalat – den både pynter og smager fantastisk.
Se opskriften her

Spidskålssalat med honningmelon, hindbær og spidskål
© wichmann+bendtsen

Spidskålssalat med cantaloupe-melon og ærter

Sommerens skønneste råvarer blandet sammen i en salat, der lander godt i maven.
Se opskriften her

salat med cantaloupe og prosciutto
© wichmann+bendtsen

Melonsalat med prosciutto, pinjekerner og bulgur

Cantaloupe smager fantastisk sammen med den salte prosciutto og de fede pinjekerner. En melonsalat, der går rent ind.
Se opskriften her

yoghurt med melon
© wichmann+bendtsen

Yoghurt med cantaloupe og hjemmelavet granola

Den søde melon er prikken over i'et på din yoghurt med hjemmelavet granola.
Se opskriften her

7 Hvordan opbevarer du bedst melonen?


Hvis du ikke har taget hul på din cantaloupe-melon, så kan den opbevares ved stuetemperatur. Her kan den holde sig i op til 2 uger.

Når du først har taget hul på din cantaloupe-melon, skal den opbevares i køleskabet. Pak den ind i husholdningsfilm eller i en lufttæt beholder, så kan cantaloupe-melonen holde sig i ca. 1 uge i køleskabet.

Husk altid at skylle din melon, inden du skærer i den. Så undgår du at forurene frugtkødet med eventuelle virus eller bakterier fra skallen.

8 Vild med melon? Tjek I FORM's melonguide


Bliv klogere på meloner med I FORMs guide til syv sunde meloner.