Hvilken slags proteiner er sundest?
Er proteiner fra kød eller planter mon bedst? Og er de bedste også de sundeste? Vi har fået en ekspert til at hjælpe dig med at vælge de sundeste proteiner.
Er proteiner fra kød eller planter mon bedst? Og er de bedste også de sundeste? Vi har fået en ekspert til at hjælpe dig med at vælge de sundeste proteiner.
Her har vi lagt boksehandskerne og bedt en ekspert om at guide os gennem proteinjunglen.
Eksperten hedder Nikolaj Bach. Han har en bachelor i medicin med industriel specialisering, er
personlig træner, vært på podcasten Træningstimen og en aktiv debattør inden for ernærings- og sundhedsdebatten.
Først og fremmest har kroppen brug for proteiner til at opbygge dine muskler, men de er også vigtige for kroppens hormoner, celler, væv og immunforsvar.
Proteiner er bygget op af aminosyrer, og dem er det vigtigt at have styr på, når vi taler om animalske og vegetabilske proteiner. Du får derfor lige en hurtig forklaring her.
Animalske proteiner er altså både lidt nemmere at udnytte for kroppen og kræver mindre mængder mad. Og dermed får du mindre fx fedt eller kulhydrater med i købet.
Men – og der er et STORT men her – inden du dropper planteproteiner, for der er også noget andet, som du får mere af med de grønne proteiner, nemlig kostfibre.
Godt så. Planteproteiner er sundest for os, men så var der jo lige det der med aminosyresammensætningen.
Der ud over får du også proteiner fra en lang række andre fødevarer.
“Folk glemmer ofte, at der er protein i det meste, vi spiser, bare ikke i så store mængder. Men du får faktisk også en vis mængde protein fra havregryn, pasta, brød og så videre,” siger Nikolaj Bach.
| ANIMALSKE PROTEINKILDER | VEGETABILSKE PROTEINKILDER |
|
|---|---|---|
| Proteinkvalitet: | Høj pga. en komplet sammensætning af essentielle aminosyrer. | Mindre god, idet kilderne typisk mangler en eller flere af de essentielle aminosyrer. |
| Proteinmængde pr. 100 g: | Generelt høj. Dermed er det nemt at få nok protein via din kost. | Medium-lav. Dermed skal du spise større mængder af en råvare for at få nok protein. Eller evt. supplere med protein-tilskud. |
| Bonusstoffer: | Kød, fjerkræ og fisk indeholder typen hæm-jern, der optages lettere af kroppen end non-hæmjern. Desuden B12, zink, selen og kalk. | Masser af sunde kostfibre (især bælgfrugter og fuldkorn). Diverse vitaminer og mineraler, fx magnesium, E-vitamin, kalium, jern og antioxidanter. |
| Risici: | Rødt kød og forarbejdet kød kan øge din risiko for hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer. | Umiddelbart ingen risici. Er du veganer, skal du have fokus på at få proteiner nok og på at sikre en god jernoptagelse. Desuden anbefales et dagligt tilskud af B12 samt D-vitamin om vinteren. |
| Klimabelastning: | Høj – især fra oksekød, lammekød, hummer, rejer, ost og fladfisk. | Lav klimabelastning generelt. |