Protein-guide: Så meget protein er der i din mad

Hvor meget protein er der i et æg? I et stykke kylling? Eller i 1 dl havregryn? Er du også i tvivl, kan du her tjekke proteinindholdet i over 70 fødevarer – udregnet i praktiske portionsstørrelser.

Protein-rig ret; rødbede-omelet med røget laks

HAR DU LAVET DENNE LÆKRE OMELET – af blandt andet 2 æg, 1/2 dl hytteost og 25 gram laks? Med vores proteinguide kan du nemt regne ud, at det vil give dig næsten 26 gram protein. Se opskriften her.

© wichmann+bendtsen

Vil du holde styr på, hvor meget protein du får indenbords, har vi gjort det nemt for dig.

Vi har skruet en stor guide sammen, hvor du kan se proteinmængderne i over 70 fødevarer.

Guiden er supernem at bruge, for du behøver ikke at finde køkkenvægten frem. For de fleste fødevarer har vi nemlig angivet proteinindholdet i helt almindelige mængder som fx 1 stort æg, 1 skive ost, 1/2 dåse tun og 1 dl mælk.

Dermed kan du hurtigt få et overblik over, hvor mange proteiner, der er i det måltid, du skal til at spise.

Det kan være en stor hjælp for dig, der holder øje med, om du får nok protein. Måske dyrker du hård styrketræning og har et ekstra stort behov, eller måske er du veganer og spiser derfor ikke nogle af de meget oplagte proteinkilder.

Alfabetisk liste eller type-liste

Du kan tjekke proteinindholdet i de over 70 fødevarer i en samlet liste, hvor vi har sat fødevarerne op i alfabetisk orden.

Hvis du foretrækker det, kan du også bruge de tre lister, hvor vi har inddelt fødevarerne efter type. Der er således en liste med kød, fjerkræ og fisk, en liste med æg og mejeriprodukter og en liste med plantebaserede fødevarer.

Se også: Få 20 opskrifter på proteinrig aftensmad og frokost

Nogle af os har dog behov for ekstra protein, fx på grund af hård styrketræning eller en høj alder. Dit præcise behov kan du tjekke her i vores protein-beregner. Her taster du dine data ind – og bum, så får du at vide, hvor meget protein netop du skal have om dagen.

Sådan bruger du proteinguiden

Når du kender dit proteinbehov, er det ret nemt at tjekke via proteinguiden, om du får den protein, du har brug for, via din daglige kost.

Det gør du helt simpelt ved at se, hvor meget protein du får ved at spise fx et æg, en banan, en deciliter havregryn, et kyllingebryst og så videre. Tallene lægger du sammen – og voila har du svaret. Se et eksempel nederst i artiklen.

Læs også: Er æg sundt – og hvor mange må jeg spise?

De fleste får nok proteiner

Det er vigtigt at sige, at de fleste af os ikke behøver at holde øje med proteinindtaget. Spiser du nogenlunde sundt og varieret, får du som udgangspunkt dækket dit behov for såvel proteiner som kulhydrater og fedt.

Hvor meget protein er der i …?

1 Proteinindhold – samlet liste (alfabetisk)


Du kan tjekke mere end 70 almindelige fødevarer her i vores proteinguide. Listen omfatter både nogle af de største proteinbomber, fx oksekød, og nogle af de fødevarer, som ikke indeholder så meget protein, men som vi til gengæld spiser meget af, fx kartofler og rugbrød.

Hvor meget protein er der i ...?

Tjek, hvor meget protein du får i en lang række udvalgte madvarer.
Råvare: Mængde/ størrelse:Vægt i gram (ca.):Protein i gram (ca.):
BOLLE, grov1 stk, mellemstr.60 g4,9 g
BROCCOLI, rå1/2 hoved155 g5,6 g
BULGUR, parboiled, rå1 dl75 g8,1 g
BØNNER, dåse1 dl70 g4,2 g
CASHEWNØDDER, olieristede1 håndfuld30 g5,0 g
CHIAFRØ1 spsk.10 g1,8 g
CORNFLAKES1 dl12 g0,9 g
EDAMAMEBØNNER, frosne1 dl60 g6,4 g
FETA, 40+10 tern a 1 x 1 x 1 cm10 g1,8 g
GEDEOST, 45+100 g21,8 g
GRÆSK YOGHURT, 2 pct. fedt1 dl100 g9,2 g
GRÆSKARKERNER1 spsk.11 g3,4 g
GULERØDDER, rå1 stk. mediumstr. uden skræl65 g0,2 g
HASSELNØD10 stk. uden skal10 g1,3 g
HAVREGRYN1 dl35 g4,0 g
HAVREMÆLK1 dl100 g0,7 g
HYTTEOST, 1,5 pct. fedt1 dl100 g13 g
HØRFRØ1 spsk.9 g2,3 g
KAKAOMÆLK, med skummetmælk1 dl100 g3,6 g
KALV- OG SVINEKØD, hakket, 15-20 pct. fedt100 g17,6 g
KARTOFFEL, rå1 mellem, uden skræl60 g1,2 g
KIDNEYBØNNER, tørrede1 dl80 g15,2 g
KIKÆRTER, dåse1 dl65 g4,0 g
KIKÆRTER, tørrede1 dl75 g14,1 g
KNÆKBRØD, groft1 skive12 g1,1 g
KYLLING, brystfilet, rå1 stk.140 g27,0 g
LAKS, fersk, rå1 filet, med skind115 g18,0 g
LAKS, røget100 g20,9 g
LINSER, grønne, dåse1 dl80 g4,6 g
LINSER, røde, tørrede1 dl75 g16,9 g
LYSSEJ, fersk, rå100 g17,4 g
MAJS, dåse1 dl64 g2,0 g
MAKREL, i tomat1 dåse125 g14,6 g
MANDLER10 stk.10 g2,1 g
MOZZARELLA, 30+ 100 g28,9 g
MUSLING, rå1 stk. uden skal8 g1,4 g
MÆLK, minimælk1 dl100 g3,5 g
OKSEKØD, hakket, 8-12 pct. fedt100 g20,0 g
OKSEKØD, mørbrad, afpudset, rå100 g20,5 g
OLIVEN, sorte, i lage10 stk. uden sten50 g0,5 g
OLIVENOLIE1 spsk.15 g0,0 g
OST, 45+1 skive21 g5,2 g
PARMESAN, revet1 spsk.6 g2,3 g
PASTA, kogt1 dl50 g2,5 g
PASTA, rå1 dl50 g6,2 g
PEANUTBUTTER1 spsk.15 g3,4 g
PEANUTS1 dl60 g14,8 g
PERLEBYG, rå1 dl70 g6,0 g
PISTACIENØD10 stk. uden skal8 g1,7 g
PITABRØD, fuldkorn1 stk., mediumstr.80 g6,8 g
QUINOA, hvid, rå1 dl70 g8,2 g
REJER, kogte, i lage100 g15,5 g
RIS, brune, rå1 dl85 g7,7 g
ROSINER20 stk.8 g0,3 g
RUGBRØD1 skive, mediumstr.45 g2,5 g
SARDINER, dåse, i lage100 g18,5 g
SKINKE, lufttørret1 skive12 g3,7 g
SKYR1 dl100 g11,0 g
SMØR1 spsk.14 g0,1 g
SOYAMÆLK1 dl100 g3,1 g
SPINAT, frisk1 stor håndfuld25 g0,7 g
SVINEMØRBRAD, afpudset, rå100 g21,2 g
TOFU100 g13,3 g
TORSK, fersk, rå100 g17,6 g
TORSKEROGN, dåse1 skive på 1 cm40 g5,5 g
TUN, dåse, i vand1/2 dåse, drænet53 g12,0 g
TUNBØF, rå1 stk.125 g33,5 g
ÆBLE1 stk., uden skræl 110 g 0,3 g
ÆG1 stort 60 g7,0 g
ÆRTER6 spsk.110 g5,4 g
ØSTERS, rå1 stk. uden skal10 g0,8 g
KILDE: DTU Frida Fooddata, Rapport fra DTU Fødevareinstituttet: "Mål, vægt og portionsstørrelser"

2 Proteinindhold – kød, fjerkræ og fisk


Spiser du ofte kød, fisk, fjerkræ eller skaldyr? Så mangler du sikkert ikke protein. Her kan du se proteinindholdet i nogle af de mest almindelige animalske proteinkilder.

Proteiner, kød, fjerkræ, laks, gris

ALLE FORMER FOR KØD OG FISK bugner af proteiner. Da du af hensyn til din sundhed helst ikke skal spise for meget kød, er det dog godt også at være opmærksom på alternative proteinkilder.

© iStock

Hvor meget protein i kød, fjerkræ og fisk?

Tjek her, hvor meget protein du får i en række udvalgte madvarer indenfor kød, fjerkræ, fisk og skaldyr.
RåvareMængde/ størrelseVægt i gram (ca.)Protein i gram (ca.)
MUSLING, rå1 stk. uden skal8 g 1,4 g
KALV- OG SVINEKØD, hakket, 15-20 pct. fedt100 g17,6 g
KYLLING, brystfilet, rå1 stk. 140 g27,0 g
LAKS, fersk, rå1 filet, med skind115 g18,0 g
LAKS, røget100 g20,9 g
LYSSEJ, fersk, rå100 g17,4 g
MAKREL, i tomat1 dåse125 g14,6 g
OKSEKØD, hakket, 8-12 pct. fedt100 g20,0 g
OKSEKØD, mørbrad, afpudset, rå100 g20,5 g
REJER, kogte, i lage100 g15,5 g
SARDINER, dåse, i lage100 g18,5 g
SKINKE, lufttørret1 skive12 g3,7 g
SVINEMØRBRAD, afpudset, rå100 g21,2 g
TORSK, fersk, rå100 g17,6 g
TORSKEROGN, dåse1 skive på 1 cm 40 g5,5 g
TUN, dåse, i vand1/2 dåse, drænet53 g12,0 g
TUNBØF, rå1 stk.125 g33,5 g
ØSTERS, rå1 stk. uden skal10 g0,8 g
KILDE: DTU Frida Fooddata, Rapport fra DTU Fødevareinstituttet: "Mål, vægt og portionsstørrelser"

3 Proteinindhold – æg og mejeriprodukter


Skyr, hytteost og æg er protein-favoritter hos mange. Her kan du se proteinindholdet i såvel disse tre fødevarer som en række andre populære mejeriprodukter.

Protein, mejeriprodukter

MEJERIPRODUKTER er generelt en god kilde til protein. Hytteost, skyr og parmesan er nogle af dem, der topper listen.

© iStock

Hvor meget protein i mejeriprodukter og æg?

Tjek her, hvor meget protein du får i en række udvalgte madvarer indenfor mejeriprodukter og æg.
RåvareMængde/ størrelseVægt i gram (ca.)Protein i gram (ca.)
FETA, 40+10 tern a 1 x 1 x 1 cm10 g1,8 g
GEDEOST, 45+100 g21,8 g
GRÆSK YOGHURT, 2 pct. fedt1 dl100 g9,2 g
HYTTEOST, 1,5 pct. fedt1 dl100 g13,0 g
KAKAOMÆLK, med skummetmælk1 dl100 g3,6 g
MOZZARELLA, 30+ 100 g28,9 g
MÆLK, minimælk1 dl100 g3,5 g
OST, 45+1 skive21 g5,2 g
PARMESAN, revet1 spsk.6 g2,3 g
SKYR1 dl100 g11,0 g
SMØR1 spsk. 14 g0,1 g
ÆG1 stort 60 g7,0 g
KILDE: DTU Frida Fooddata, Rapport fra DTU Fødevareinstituttet: "Mål, vægt og portionsstørrelser"

4 Proteinindhold – plantebaserede fødevarer


Hvis du vælger med omhu, kan der være en del proteiner at hente i planteriget. Se indholdet i nogle af de vigtigste grønne proteiner her.

Plantebaserede proteiner, fx bønner, liner, nødder og broccoli

DU BEHØVER IKKE AT SPISE KØD for at få protein. Linser, tørrede bønner, nødder, quinoa og broccoli er gode eksempler på plantebaserede proteiner.

Hvor meget protein i plantebaserede fødevarer?

Tjek her, hvor meget protein du får i en række plantebaserede madvarer.
RåvareMængde/ størrelseVægt i gram (ca.)Protein i gram (ca.)
AVOCADO, rå1 stk, mellemstr., uden skræl og sten145 g 2,3 g
BANAN1 stk, mediumstr. uden skræl105 g 1,2 g
BOLLE, grov1 stk, mellemstr. 60 g4,9 g
BROCCOLI, rå1/2 hoved155 g5,6 g
BULGUR, parboiled, rå1 dl75 g8,1 g
BØNNER, dåse1 dl70 g4,2 g
CASHEWNØDDER, olieristede1 håndfuld30 g5,0 g
CHIAFRØ1 spsk.10 g1,8 g
CORNFLAKES1 dl12 g0,9 g
EDAMAMEBØNNER, frosne1 dl, frosne60 g6,4 g
GRÆSKARKERNER1 spsk. 11 g3,4 g
GULERØDDER, rå1 stk. mediumstr. uden skræl65 g 0,2 g
HASSELNØD10 stk. uden skal10 g1,3 g
HAVREGRYN1 dl35 g4,0 g
HAVREMÆLK1 dl100 g0,7 g
HØRFRØ1 spsk. 9 g2,3 g
KARTOFFEL, rå1 mellem, uden skræl60 g1,2 g
KIDNEYBØNNER, tørrede1 dl80 g15,2 g
KIKÆRTER, dåse1 dl65 g4,0 g
KIKÆRTER, tørrede1 dl75 g 14,1 g
KNÆKBRØD, groft1 skive12 g1,1 g
LINSER, grønne, dåse1 dl80 g 4,6 g
LINSER, røde, tørrede1 dl75 g16,9 g
MAJS, dåse1 dl64 g2,0 g
MANDLER10 stk.10 g2,1 g
OLIVEN, sorte, i lage10 stk. uden sten50 g 0,5 g
OLIVENOLIE1 spsk. 15 g0,0 g
PASTA, kogt1 dl50 g2,5 g
PASTA, rå1 dl50 g6,2 g
PEANUTBUTTER1 spsk.15 g3,4 g
PEANUTS1 dl60 g14,8 g
PERLEBYG, rå1 dl70 g6,0 g
PISTACIENØD10 stk. uden skal8 g1,7 g
PITABRØD, fuldkorn1 stk., mediumstr.80 g6,8 g
QUINOA, hvid, rå1 dl70 g8,2 g
RIS, brune, rå1 dl85 g7,7 g
ROSINER20 stk.8 g0,3 g
RUGBRØD1 skive, mediumstr.45 g2,5 g
SOYAMÆLK1 dl100 g3,1 g
SPINAT, frisk1 stor håndfuld25 g0,7 g
TOFU100 g13,3 g
ÆBLE1 stk., uden skræl110 g 0,3 g
ÆRTER6 spsk. 110 g5,4 g
Kilde: DTU Frida Fooddata, Rapport fra DTU Fødevareinstituttet: "Mål, vægt og portionsstørrelser"