Havtorn er pivsunde – sådan bruger du dem
Havtorn er rige på C-vitamin, men det er langtfra den eneste grund til at tage dem med i køkkenet. Havtorn lyser nemlig op, og så er de fulde af syrlig velsmag.
Havtorn er rige på C-vitamin, men det er langtfra den eneste grund til at tage dem med i køkkenet. Havtorn lyser nemlig op, og så er de fulde af syrlig velsmag.
Havtorn er en del af den nordiske madkultur, og det lille bær med dets yndige spæde orangegule farve fik for alvor vind i sejlene, da ny nordisk kost blev et hit.
Den friske sursødlige smag gør sig da også godt – især i søde sager.
Men hvordan er det nu lige, du kan kende havtorn og de buske, bærrene sidder på? Og hvornår på året kan du plukke dem?
Hvordan bruger du havtorn i køkkenet, og er de populære små bær overhovedet så sunde, som rygtet siger? Vi giver dig svar på alle dine spørgsmål om havtorn her.
Havtorn er pivsunde! De orangegule perler indeholder kun få kalorier, men en hel del C-vitamin, der hjælper din krop med at passe på immunforsvaret og bidrager til at danne collagen, som styrker din hud, tænder, knogler og brusk.
Derudover er havtorn især rige på fordøjelsesfremmende kostfibre, og så er bærrene pakket med antioxidanter i form af betacarotener.
Betacaroten er et forstadie til A-vitamin, som er nødvendigt for bl.a. sundt syn og slimhinder. Afslutningsvis kan nævnes, at havtorn bidrager med sunde umættede fedtsyrer. Det er derfor ikke kun dine smagsløg, som vil takke dig for en portion af det orange bær.
De rå bær smager syrligt, men godt. Da bærrene er meget skrøbelige, er det nødvendigt at tage meget forsigtigt fat i dem, men du kan sagtens spise et par stykker direkte fra busken eller presse saften ud og bruge det, som du ville bruge citronsaft.
Læs også: Er rå grøntsager sundere end tilberedte?
Ja, bestemt. Fordi bærret indeholder omkring 80 pct. saft, føles det meget blødt, når du griber om det med fingrene. Det splatter altså nemt ud – især hvis du plukker sent på året.
Den bedste måde at sanke havtorn på er derfor at klippe en gren af, fjerne bladene og lægge grenen i fryseren i nogle timer. Derefter ryster du grenen ned i en pose eller spand, så bærrene falder af.
Det gør ingen forskel, at de har været frosne, for det giver hverken en dårligere smag eller konsistens. De frosne bær kan holde sig omkring et år i fryseren, så der er rig mulighed for at give madlavningen et strejf af sommer, også i vintermånederne.
LÆS OGSÅ: Så længe kan forskellige madvarer holde sig i fryseren
Havtornbuske finder du for det meste voksende vildt ved kysterne, fordi planten har brug for meget lys.
Den kan også findes inde i landet på sand og grus, for eksempel i gamle grusgrave med tør eller halvfugtig jord.
En tommelfingerregel er, at hvis der er meget skygge, finder du nok ingen havtorn.
Sæsonen starter typisk i slutningen af juli, når de nymodnede bær begynder at dukke op i sommerlandet, og så kan du plukke dem helt frem til oktober.
Havtorn kan sommetider ligne ildtorn, der har nogle røde, meget bitre bær, som ikke kan spises. Ildtorn er ikke giftige, men det er formentlig kun fugle, der vil glæde sig over smagen.
Kend forskel på de to sorter ved at kigge nærmere på bladene: Havtorns er aflange med fine hår på undersiden, mens ildtorn har lidt bredere og glatte blade.
Havtornpulver
Tørrede bær i pulverform kan være en nem måde at tilføre smag til fx din chiagrød eller smoothie. Det kan også give et eksotisk strejf til dine kagedeje.
Havtornjuice
Hvis du ikke selv vil ud at klemme saften af de syrlige bær, sælger helsekostbutikker flasker med ufortyndet havtornjuice. Juicen kan indtages som shots, men er også god at blande op til saftevand, eller du kan bruge den som et frisk pift i din smoothie.
Nordens citron har ikke fået sit kælenavn uden grund, for putter du et bær i munden, vil du opleve, at en meget markant syrlighed straks breder sig på tungen.
Smager du bedre efter, spotter du formentlig noter af passionsfrugt, mandarin, ananas og appelsin, blandet med en smule bitterhed.
De modne bær er bløde, fulde af saft og friskhed med en portion umami og kerner, der knaser let i munden.
Havtorn går godt som et syrligt pift på en anretning med vildt eller fisk, men fordi bærret er så syrligt, kalder det på retter med sukker.
Når der kommer sukker ind i ligningen, dukker smagen af ananas og passionsfrugt pludselig frem. I dessertkøkkenet er havtorn derfor en særdeles velkommen gæst.
Herunder får du et bud på 6 geniale måder at bruge havtorn på.
KILDE: Kim Gravenhorst, kok og forfatter til bogen “Havtorn”.