Sådan undgår du at spise for meget

Kommer du tit til at spise for meget? Tjek vores guide, der hjælper dig til at spise sundt i de rigtige mængder. Vælg mellem 5 effektive metoder her.

Kvinde er ved at øse grøntsager op på sin tallerken ved en buffet

SÅ ER DER SERVERET! Et godt trick til at undgå for mange kalorier på din tallerken er at starte med alt det grønne. Lad det fylde mindst halvdelen af din tallerken.

© iStock

Er du en typisk dansker, er der en pæn chance for, at du spiser for meget. Og uanset om dét, du putter i munden, er sundt eller ej, fører for meget mad til overvægt.

Læs også: Derfor har du svært ved at holde en stabil vægt

Har du brug for hjælp til at få bedre styr på, hvad du øser op for din tallerken – og hvor meget – hjælper vi dig her i denne portionsguide. Vi anviser 5 effektive metoder, der alle hjælper dig med at spise sundt i de rigtige mængder.

Hvis det er en trøst, kan vi fortælle dig, at du bestemt ikke er alene om det problem. Tværtimod. Flere og flere danskere bliver overvægtige. Så mange, at registreringen i 2017 for første gang viste, at over halvdelen af os er moderat eller svært overvægtige. Og andelen stiger stadig.

Læs også: Vejer du mon for meget? Tjek dit BMI her

For meget mad

“Vi spiser for meget mad. Det er helt sikkert. Så længe vi kan se, at overvægten stiger i befolkningen, kommer der for meget mad ind i forhold til, hvad vi forbrænder,” fastslår kostvaneforsker Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs også: Sulten, mæt eller overmæt?

Risikoen ved at spise for meget mad kender du sikkert.

“Vi bliver overvægtige og øger dermed vores risiko for bl.a. hjerte-kar-sygdomme, type-2-diabetes og visse former for kræft,” understreger Sisse Fagt, der bl.a. er med til at lave befolkningsundersøgelser af danskernes kost.

Læs også: Spar tid og spis sundere med meal prep

Store portioner

For meget mad kan du få indenbords på flere måder. Måske spiser du for store portioner til dine måltider, måske snacker du for meget, eller måske sammensætter du din kost på en uhensigtsmæssig måde.

Læs også: Hvor meget mad skal jeg beregne per person?

Kostvaneforsker Sisse Fagt er ikke i tvivl om, hvor hun især skal lede efter årsagerne til danskernes vægtstigning. Nemlig hos fødevareindustrien.

“Det, vi spiser mere af, er jo typisk ikke råvarer, men derimod ultraforarbejdede produkter. Og her har der i mange år været en tendens til større portionsstørrelser. Det er måske ved at vende lidt nu, men ikke mindst inden for fastfood, som vi spiser stadigt mere af, ser vi meget store portioner,” pointerer hun.

Læs også: Forskning – så skadeligt er ultraforarbejdet mad

Størrelsen er ikke den eneste ulempe ved de ultraforarbejdede fødevarer, som fx omfatter produkter som færdigretter, kødpålæg, kiks og slik.

“Disse produkter er nemlig ofte pakket med energi, hvilket øger vores risiko for overspisning og dermed overvægt,” siger Sisse Fagt.

Læs også: Så mange kalorier er der i pizza

Kostråd kan hjælpe dig på vej

Det store spørgsmål er så, hvordan du som forbruger undgår at spise for meget og måske især for meget af det forkerte?

Her peger kostvaneforskeren bl.a. på Fødevarestyrelsens officielle danske kostråd, som hun og DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet det faglige grundlag til.

“Hvis man lever efter kostrådenes anbefalinger, så vil gennemsnitsdanskeren tabe sig.”
— Kostvaneforsker Sisse Fagt, DTU Fødevareinstituttet

“Det skyldes ikke mindst, at kostrådene vil gøre, at man så ikke ville få de mængder af alkohol, chips, slik, sodavand, is og kage, som mange indtager,” forklarer Sisse Fagt.

Læs også: Diætisten – sådan slipper du ud af slikfælden

Gå efter sundt og mættende

Det er ikke kun det, du IKKE spiser, der har en indflydelse. Det er også vigtigt at spise sunde og mættende råvarer.

“Spiser du godt med grøntsager, fuldkorn, fisk og bælgfrugter, er der også større chance for, at du holder dig godt mæt og ikke så let bliver fristet af alle de usunde produkter,” understreger kostvaneforskeren.

Hvis du har behov en hjælpende hånd til at få bedre styr på de mængder, du indtager, hjælper vi dig herunder med en række forskellige metoder. Det gælder såvel de officielle kostråd som fx I FORMs konkrete kostplaner med opskrifter.

5 metoder: Lær at spise sundt i de rigtige mængder


Herunder linker vi til 5 konkrete redskaber, der guider dig til at spise sundere og til enten vægttab eller til at fastholde en sund vægt. Der er dog forskel på, hvor meget de forskellige metoder guider dig, og hvor meget du skal tænke og planlægge selv.

Tjek metoderne, vurdér, hvor meget hjælp du har brug for, og vælg så den metode, der passer bedst til netop dig.

1 Brug konkrete kostplaner til vægttab


Velegnet til dig, der:

  • gerne vil tabe dig, og som har brug for nogle helt klare rammer, du kan sammensætte dine måltider ud fra.

Hvad er det?

Du får fire kostplaner at vælge imellem her – med enten 1300-1400 kcal, 1500 kcal, 1600-1700 kcal eller 1800 kcal.

Det kan være fristende at vælge en plan med få kalorier, fordi man ønsker et hurtigt vægttab, men den vil også være hårdere at følge og give mindre energi. Vær realistisk og tag dit aktivitetsniveau med i betragtning, når du vælger, hvilken kostplan du vil følge.

Vores kalorieberegner kan hjælpe dig med at regne ud, hvor mange kalorier du skal have for at opnå det vægttab, du ønsker dig. Den kan også fortælle dig, hvor mange kalorier du skal spise for at bevare din nuværende vægt.

SÅDAN KAN DIN AFTENSMAD SE UD – hvis du bruger de opskrifter, der følger med FORMs kostplaner. På kun 30 minutter kan du servere lækker bagt torsk med bønnefritter og perlebygsalat.

© wichmann+bendtsen

Til alle kostplaner er der detaljerede ugeplaner med forslag og opskrifter til alle ugens måltider. Det kan være en stor hjælp for dig, der ikke er så vant til selv at sammensætte sunde måltider.

Ugeplanerne sikrer, at du får en sund og varieret kost, men du bestemmer selv, om du følger den slavisk, eller om du helt eller delvist fletter andre retter ind i din kost. Det vigtigste er, at retterne overholder kostplanens retningslinjer.

Læs også: Sådan bruger du I FORMs kostplaner

2 Få styr på dine portioner med Portionsguiden


Velegnet til dig, der:

  • er i tvivl om, hvor store portioner du skal spise, hvis du vil tabe dig, men som ikke har brug for opskrifter eller en fuldstændig fastlagt kostplan.

Hvad er det?

I FORMs Portionsguide lærer dig at skrue dine måltider optimalt sammen med de rigtige næringsstoffer i de rette mængder.

Guiden er bygget op over 5 retningslinjer og et stort skema, hvorfra du frit sammensætter hvert hovedmåltid således:

  • En proteinkilde
  • En fedtkilde
  • En kilde til grove kulhydrater
  • En kilde til grøntsager eller frugt

Læs også: Hvor meget kartoffelsalat pr. person? Få svaret her

Sammensat foto med skyr, mandler, havregryn og blåbær

SÅ ER DER MORGENMAD med fødevarer fra hver af de fire Portionsguide-grupper. Skyr fra proteingruppen + mandler som fedtkilde + blåbær fra frugt- og grøntgruppen + havregryn som grov kulhydrat.

Dén sammensætning af dine måltider sikrer dig en god og lang mæthed, så du ikke så let kaster dig over usunde løsninger.

3 Lær at spise sundt for altid via 6 principper


Velegnet til dig, der:

  • er klar til en varig livsstilsændring og gerne vil lære at spise sundt for altid.

Hvad er det?

Her får du et kostforløb, der over 8 uger lærer dig at spise sundt.

Forløbet bygger på 6 sunde og simple principper, som du skal følge. Et af dem er fx, at du skal spise grønt til alle dagens måltider.

Hænder, der snitter kål, spidskål i et køkken

GLÆD DIG TIL masser af lækre grøntsager til alle dine måltider på vores kostforløb “Spis sundt – for altid”. Når først du er kommet i gang, kan du slet ikke undvære dem igen.

© Jakob Helbig

Du får forslag til såvel sund morgenmad som sund frokost og aftensmad, men du kan sagtens selv sammensætte dine måltider ud fra principperne.

Læs også: Spis sundt for altid med 6 sunde principper

Efter de 8 uger er hensigten, at de nye, sunde vaner er blevet til gode rutiner, som du slet ikke kan undvære i din hverdag.

4 Spis sundt med de officielle kostråd


Velegnet til dig, der:

  • ikke behøver en detaljeret kostplan, men som bare gerne vil have nogle overordnede retningslinjer til at spise sundere.

Hvad er det?

De officielle kostråd er Fødevarestyrelsens anbefalinger til en sund kost, som samtidig tager hensyn til klimaet.

Kvinde fylder vand i en glaskande

SLUK TØRSTEN I VAND – lyder et af de officielle kostråd. Følger du det, kan du spare dig selv for mange kalorier.

© Jakob Helbig

Følger du kostrådene, vil du ifølge Fødevarestyrelsen få dækket dit behov for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, ligesom det vil gøre det nemmere for dig at holde en sund vægt samt nedsætte risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme.

De officielle Kostråd bygger på et evidensbaseret grundlag, der består af de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) og rapporter fra DTU Fødevareinstituttet.

De officielle kostråd

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget – Gå generelt efter grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn.
  • Spis flere grøntsager og frugter – Stræb efter 600 gram frugt og grønt om dagen samt 100 gram bælgfrugter.
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk – Hold dig til 350 g kød om ugen, undgå især forarbejdet kød samt kød med over 10 pct. fedt. Spis i stedet 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen samt 350 g fisk om ugen.
  • Spis mad med fuldkorn – Spis mindst 90 g fuldkorn om dagen. Gode valg er fx havregryn, fuldkornsrugbrød, fuldkornsknækbrød, fuldkornspasta og brune ris. Kig efter det orange fuldkornslogo, når du køber ind.
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter – Gå efter olier som rapsolie og olivenolie. Vælg syrnede mælkeprodukter med maks. 1,5 pct. fedt og oste med maks. 17 pct. fedt (30+). Begræns mejeriprodukter som smør og fløde.
  • Spis mindre af det søde, salte og fede – Begræns dit indtag af slik, chokolade, sodavand, kage, chips og lignende til højst 5 håndfulde om ugen. Brug fx usaltede nødder og mandler som en sund snack. Når du køber fastfood eller take-away, så vælg produkter fx grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn og fisk.
  • Sluk tørsten i vand – 1-1 ½ liter væske er som regel tilstrækkeligt for de fleste. Skru ned for alkohol.

Læs mere om kostrådene her

5 Øs op efter en tallerkenmodel


Velegnet til dig, der:

  • har o.k. styr på, hvilke råvarer du skal spise, men som savner en hurtig metode, der til dine hovedmåltider hjælper dig med at dosere de forskellige fødevaregrupper på en sund måde.

Hvad er det?

Der findes forskellige tallerkenmodeller, men fælles for dem er det, at du bruger din tallerken som en visuel guide, når du øser mad op. Dermed får du grøntsager, stivelse og proteiner i passende mængder.

2 populære tallerkenmodeller

Tallerken-model, Y-model

Y-tallerkenmodellen

Y-modellen er til dig, der gerne vil guides til at spise sundt og samtidig fastholde din vægt.

Her er mængden af grøntsager den samme som mængden af stivelse, altså kartofler, ris, pasta eller brød.

Tallerken-model, T-model

T-tallerkenmodellen

T-modellen er en hjælp til til dig, der gerne vil spise sundt og tabe dig.

Her får du flere grøntsager og mindre stivelse end med Y-modellen. Dermed vil et måltid med de samme råvarer give dig færre kalorier med denne model.

Husk lidt sundt fedt

Uanset hvilken tallerkenmodel du vælger, er det vigtigt også at få lidt sundt fedt til dine hovedmåltider.

Er din proteinkilde fed fisk, fx laks, er du allerede dækket ind, men ellers kan du tilføje lidt avocado, nødder, kerner eller en dressing/pesto med oliven- eller rapsolie.

Små kneb, der hjælper dig til fornuftige portioner

  • Gå efter mættende grønt

    Grøntsager giver dig få kalorier, og vælger du dem med mange kostfibre, er de med til at gøre dig mæt på en sund måde. Du finder mange kostfibre i fx alle former for kål, rodfrugter og ærter.

  • Køb mindre tallerkner

    Tricket er for længst indført i mange kantiner, og hvorfor ikke gøre det samme hjemme hos dig selv? De fleste af os har tendens til at fylde vores tallerken, uanset hvor stor den er, så umiddelbart virker ideen om mindre tallerkner oplagt. Forskerne er ikke enige om effekten, men du kan jo prøve og så evt. beslutte, at du skal nøjes med én portion.

  • Drik vand inden dit måltid

    To glas vand en halv times tid før et måltid kan muligvis få dig til at spise lidt mindre. Det tyder et tidligere studie med overvægtige i hvert fald på. Deltagerne i det engelske studie blev op i to grupper: En gruppe, hvor deltagerne drak en halv liter vand 30 minutter før hvert hovedmåltid, og en gruppe, der ikke gjorde. Begge grupper fik de samme anvisninger om sund livsstil. Efter 12 uger havde gruppen, der drak vand før måltiderne, tabt sig 1,2 kilo mere, end kontrolgruppen.

  • Lad gryderne blive i køkkenet

    Anret din mad på en tallerken, inden du sætter dig til bords. Når maden er ude af syne, tager du ikke en ekstra portion, bare fordi maden jo står lige der.

  • Øs salat og andet grønt op først

    Dermed sikrer du, at pasta og kød ikke lige pludselig fylder hele din tallerken. Lad gerne alt det grønne fylde halvdelen.

  • Spis langsomt

    Tag dig god tid til dine måltider. Tyg maden grundigt, og læg gerne dit bestik fra dig efter hver mundfuld. Det tager cirka 15-20 minutter, fra du begynder at spise, til du mærker, at du er mæt.