Test dig selv: Har du egentlig brug for et mellemmåltid?

Eftermiddagstrætheden nærmer sig, og du kan mærke en svag rumlen i maven. Men hvad er egentlig bedst – at gå i køkkenet efter en snack eller lade være? Tag testen, og få svar!

Käsi ottaa viinirypäleen kupista

Mellemmåltider er lunefulde. De kan holde energien oppe gennem dagen og forhindre, at du spiser for meget til hovedmåltiderne. Men de kan også føre til, at du ender med at spise mere og usundere i løbet af en dag. Så hvad er egentlig bedst: at snuppe en snack eller holde sig fra dem?

Tag testen nedenfor, og find ud af, om du har brug for en snack eller ej.

5 tips til at få styr på snackeriet

Hold spisepause

Prøv at holde spisepause mellem måltiderne, hvor du ikke spiser. "Jamen så bliver jeg jo sulten igen?" Ja, men gør det noget? Det er lige netop det, det drejer sig om: at du skal føle dig til rette med at mærke sulten. Hvis du ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt ikke har brug for et mellemmåltid, så drop det.

Spis kun, til hullet er væk

Det ligger i navnet, at et mellemmåltid kun er en hapser mellem de store måltider. Hvis du har brug for dem, så nøjes med at spise så lidt, at du lige kan klare dig til næste måltid. Spiser du dig mæt, er appetitten røget, når aftensmaden kommer på bordet, og det er som oftest her, vi får mest grønt.

Puds dine kaloriebriller

Mange går rundt og er slet ikke opmærksomme på, hvad de egentlig får indtaget af kalorier på en dag. Især hvis du spiser sunde hovedmåltider med masser af grønt, kan du måske være en af dem, der bliver blind for sukker og tomme kalorier på alle andre tidspunkter. Husk, at kroppen ikke skelner mellem, hvornår du spiser hvad, i forhold til om maden sætter sig som fedt. Kast gerne et kritisk blik ned over din samlede kost, hvis du vil have et realistisk billede af, om du bør skære et par mellemmåltider fra.

Sammensæt en mættende aftensmad

En vej til at begrænse behovet for mellemmåltider er at spise tilstrækkeligt mættende hovedmåltider. De skal holde dig mæt og energisk i op til 5-6 timer. Du kan sørge for, at sulten ikke kommer for hurtigt snigende ved at sammensætte din tallerken af:

  • Grøntsager, fx kål, broccoli, blomkål, gulerod, rodfrugter.
  • Mættende protein, fx bønner, linser, fisk, fjerkræ, æg eller kød.
  • Grove kulhydrater, fx fuldkornspasta, fuldkornsris, kartofler eller groft brød.
  • Sundt fedt fra fx olivenolie, avocado og mandler.

TIP: Er du abonnent, kan du få vores ugentlige madplan med sund aftensmad til hele ugen

Den lukkede håndfuld

En gang imellem er der bare intet andet, der kan redde dagen end en snack! Men med dette lille tip kan du måske undgå, at det tager overhånd. Det lyder ganske enkelt: Spis kun, hvad der kan ligge i en lukket håndflade. Det svarer til 8-10 mandler, to store tern mørk chokolade, et stykke frugt, en halv bolle, et lille pølsehorn eller et par dadler.

Velbekomme!

Pssst: Er det de søde sager, der trækker? Så rist fx et stykke rugbrød, og spis det med mørk pålægschokolade. Det både knaser, mætter og smager sødt.