Få styr på portionerne
Har du svært ved at finde ud af hvad ”en portion” er? Så er du ikke alene! Her får du svar på, hvordan du skal justere dine portioner, alt efter om du vil tabe dig, opbygge muskler eller holde vægten.
Har du svært ved at finde ud af hvad ”en portion” er? Så er du ikke alene! Her får du svar på, hvordan du skal justere dine portioner, alt efter om du vil tabe dig, opbygge muskler eller holde vægten.
Har du svært ved at finde ud af hvad ”en portion” er? Så er du ikke alene!
Rigtig mange kvinder spiser for store portioner af madvarer, som i princippet er sunde, men som man ikke bare kan spise ubegrænset af.
Her kan du se hvad en portion egentlig er og ikke mindst, hvordan du skal justere den op eller ned, alt efter om du vil tabe dig, bygge muskler op eller bare vil optimere din sundhed.
I forbindelse med denne artikel lavede vi en rundspørge for at finde ud af, hvor stor en ”normal” portion pasta er. Altså en portion som den du spiser til aftensmad, sammen med kød og grønt.
Der var mange forskellige bud blandt de kvinder, vi spurgte. De fleste havnede i omegnen af 250-300 gram, men med mindre du træner til maraton, så er det alt for meget.
Den ideelle portion pasta for en almindelig gennemsnitskvinde, der vejer 65 kg og dyrker let motion tre gange om ugen er nemlig på 150-175 gram.
Der er med andre ord god grund til at se portionsstørrelserne efter i sømmene og måske endda alliere sig med en diætvægt for at få proportionerne helt på plads.
Hvis du – som de fleste – tager mængden og sammensætningen af dine måltider på slump, viser det sig nemlig før eller siden på vægten. Og træner du med henblik på at blive stærkere, kan forkert sammensatte måltider gå ud over din restitution og formudvikling.
Den typiske fejl består i, at vi overdoserer kornprodukterne på bekostning af kød og grønsager. Og selv om fuldkornsprodukter er sunde, så skal de doseres nøje, så de ikke stjæler pladsen fra de grønsager, der skal spare dig for kalorier og forsyne dig med sunde immunforsvarsstyrkende plantestoffer.
I forhold til træning er det fuldstændigt centralt, at du får den rette mængde protein efter et hårdt træningspas, så din krop har mulighed for at restituere. Løsningen er at anvende nogle få, simple redskaber, så du uden den store videnskab kan fremstille et måltid, der både i mængde og sammensætning er skræddersyet til dine behov.
Hvor stor er en skive grovbrød? Og hvad er en ”almindelig” portion chokolade?
Her får du svaret – portionerne er beregnet for en gennemsnitskvinde på 65 kg, som dyrker lidt motion tre gange om ugen.
LÆS OGSÅ: Havregrød er den sundeste fastfood
Se her hvordan du sammensætter din middagstallerken ud fra dit aktivitetsniveau.
Den perfekte portion hvis du vil tabe dig
Den perfekte portion hvis du vil holde vægten
Den perfekte portion hvis du træner meget
Nedenstående eksempel viser, hvad der sker, hvis du er en almindelig gennemsnitskvinde på ca 65 kg, der ikke dyrker motion, og du kommer til at spise lidt for meget pasta til aftensmad:
Spiser du
150-175 g pasta = 0 kg på et år.
Spiser du
200 g pasta = + 8 kg på et år.
Spiser du
300 g pasta = + 11 kg på et år.