Mad til gæster: Hvor meget pr. person?

Hvor meget mad skal jeg beregne per person? Hvis du ofte er i tvivl, når du skal have gæster, så har vi fået en kok til at hjælpe dig med portionerne.

Foto med fire fotos af kartofler; 1 kartoffel, 2, 3 og 4 kartofler

ÉN, TO, TRE ELLER FIRE KARTOFLER PR. PERSON? Tjek vores store portionsguide, og få hjælp til at beregne, hvor meget dine gæster mon spiser.

© iStock

Hvis du skal have gæster, er noget af det værste, hvis du har lavet for lidt mad. Men det er også både madspild, dyrt og megaærgerligt at stå tilbage med alt for meget mad bagefter.

Sååå – hvordan sørger du for, at der er nogenlunde de rette mængder kød, salat og kartofler såvel til hverdag som til fest? Det hjælper vi dig med at beregne i denne artikel.

Tendensen går kun én vej

Vi har hentet hjælp hos en rutineret ræv på området. Nemlig Thomas Rønsch Toftdahl, der er kok og faglærer på Hotel & Restaurantskolen i København.

Han understreger, at han ser på sagen med kokkeøjne, og at hans anbefalede mængder tager udgangspunkt i de nye spisemønstre frem for de mere traditionelle.

“Tallerkenstørrelserne er de samme, men ellers går tendensen kun én vej. Vi skærer ned på både kød og stivelse og spiser flere grøntsager end nogensinde før,” siger han.

Mere tilbehør til det magre

Selv om vi spiser mindre kød, tager I FORMs liste over anbefalede mængder mad udgangspunkt i netop kødet – eller fisken.

Ifølge kokken er det nemlig ofte typen af kød eller fisk, der afgør, både hvor meget man spiser af det, samt hvor meget tilbehør der skal beregnes.

“Typisk spiser man mere af det mellemfede og fede kød, fordi der er mere smag i det end i det magre,” fortæller Thomas Rønsch Toftdahl og tilføjer, at man derfor skal beregne mere tilbehør, hvis proteinkilden i et måltid er magert kød eller magre fisk.

Ikke en sundhedsguide

Selv om vi tager udgangspunkt i kødet her, skal du endelig ikke tro, at vi opfordrer til kødfest.

I alle måltiderne på listen anbefaler vi mere tilbehør end kød/fisk. Alligevel er det dog på sin plads at tilføje, at listen her skal ses som en generel forbrugerguide og ikke som en guide til, hvordan du sammensætter et sundt måltid. Har du brug for hjælp til det, anbefaler vi denne artikel:

I FORMs portionsguider – hvor meget pr. person?

1 Den lille portionsguide


I vores store portionsguide længere nede i artiklen har kok og faglærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel & Restaurantskolen i København lavet en detaljeret guide, der tager hensyn til, hvilken proteinkilde, fx kød, fisk eller fjerkræ, du vil servere.

Fedtmængden i din proteinkilde påvirker nemlig både mængden af protein samt mængden af diverse tilbehør som grøntsager, kartofler, ris og pasta.

Denne miniguide er mere generel og dermed mere overfladisk, men kan hjælpe dig med et hurtigt overblik.

Lyn-portionsguide

Hvor mange kartofler pr. person?

Beregn ca. 175 gram tilberedte kartofler pr person. Det svarer til ca. 175 g rå kartofler uden skræl pr person eller ca. 3 stk. mellem kartofler uden skræl.

Hvor meget pasta/spaghetti pr. person?

Beregn ca. 175 gram kogt pasta/spaghetti pr person. Det svarer til 70 gram rå pasta eller 60 gram rå spaghetti pr. person.

Hvor meget ris pr. person?

Beregn ca. 175 gram tilberedt ris pr person. Det svarer til ca. 70 gram rå, hvide ris eller knap 1 dl pr. person.

Hvor meget kød pr. person?

Beregn ca. 140 gram tilberedt kød pr. person.

Hvor meget kylling/fjerkræ pr. person?

Beregn ca. 140 gram tilberedt kylling og andet fjerkræ som fx and og kalkun pr. person.

Hvor meget fisk/skaldyr pr. person?

Beregn ca. 140 gram tilberedt fisk eller skaldyr pr. person.

Hvor mange grøntsager/ hvor meget salat pr. person?

Beregn ca. 200-250 gram salat eller grøntsager pr. person.

Hvor meget sovs/sauce pr. person?

Beregn ca. 1 dl sovs/sauce pr. person.

Kilde til udregning af forskel i rå og kogt mængde: "Mål og vægt", Fooddata; DTU Fødvareinstituttet

2 Den store portionsguide


Vores store portionsguide her tager hensyn til, hvilken proteinkilde, fx kød, fisk eller fjerkræ, du vil servere.

Så meget mad skal du beregne pr. person

  • Find den type kød eller fisk, du vil servere.
  • Klik så på plusset (+) for at se, hvor mange gram kød, fisk, grøntsager, sovs, kartofler, pasta og ris vores ekspert anbefaler, at du beregner pr. person.
  • Derefter ganger du naturligvis bare de anbefalede gram med det antal personer, som I bliver.

Hovedret med magert kød eller fjerkræ

Hovedret med magert kød eller fjerkræ

Magert kød: 90-140 g pr. person

KØDTYPER:

  • Kylling, kalkun og andet hvidt fjerkræ
  • Svinemørbrad
  • Kalvekød
  • Oksekød som oksemørbrad, roastbeef og flanksteak
  • Hakket kød, 6-8 pct. fedt

Grøntsager/salat: 250-300 g

Kogt stivelse, fx ris, pasta og kartofler: 150-200 g

Sauce: 1 dl

Gerne en sauce med lidt fedt til at give fylde og smag som kontrast til det magre kød.

Hovedret med mager fisk eller skaldyr

Hovedret med mager fisk eller skaldyr

Magre fisk/skaldyr: 90-140 g pr. person

FISKETYPER:

  • Torsk
  • Kuller
  • Rødspætte
  • Skaldyr, fx rejer og jomfruhummer

Grøntsager/salat: 250-300 g

Kogt stivelse, fx ris, pasta og kartofler: 150-200 g

Sauce: 1 dl

Gerne en sauce med lidt fedt til at give fylde og smag som kontrast til den magre fisk.

Hovedret med mellemfedt kød

Hovedret med mellemfedt kød

Mellemfedt kød: 130-160 g pr. person

KØDTYPER:

  • Oksekød med lidt fedt, fx culotte og oksekød til simreretter
  • Svinekød med lidt fedt, fx skinke
  • Hakket kød, 12-18 pct. fedt

Grøntsager/salat: 175 g

Kogt stivelse, fx ris, pasta og kartofler: 175 g

Sauce: 1 dl

Gerne en lidt mindre fed sauce her, så den ikke fylder for meget i forhold til kødet.

Hovedret med mellemfed fisk

Hovedret med mellemfed fisk

Mellemfede fisk: 130-160 g pr. person

FISKETYPER:

  • Ørred
  • Pighvar
  • Sandart
  • Rødfisk

Grøntsager/salat: 175 g

Kogt stivelse, fx ris, pasta og kartofler: 175 g

Sauce: 1 dl

Gerne en lidt mindre fed sauce her, så den ikke fylder for meget i forhold til fisken.

Hovedret med fedt kød eller fjerkræ

Hovedret med fedt kød eller fjerkræ

Fedt kød og fjerkræ: 150-175 g pr. person

KØDTYPER:

  • Flæskesteg/kamsteg/svinekam
  • Marmoreret oksekød
  • Bøffer med fedtkant
  • Bacon/flæsk
  • And
  • Hakket kød, over 20 pct. fedt

Grøntsager/salat: 250 g

Kogt stivelse, fx ris, pasta og kartofler: 150-175 g

Sauce: 1 dl

Gerne en indkogt fond med en kraftig smag og lidt syre til det fede kød.

Hovedret med fed fisk

Hovedret med fed fisk

Fede fisk: 150-175 g pr. person

FISKETYPER:

  • Laks
  • Makrel
  • Sild

Grøntsager/salat: 250 g

Kogt stivelse, fx ris, pasta og kartofler: 150-175 g

Sauce: 1 dl

Gerne en indkogt fond med en kraftig smag og lidt syre til det fede kød.

3 Hvor meget dessert pr. person?


4 Hvor meget mad til buffet?


KILDE: Thomas Rønsch Toftdahl, kok og faglærer, Hotel & Restaurantskolen i København