Mad til gæster: Hvor meget pr. person?
Hvor meget mad skal jeg beregne per person? Hvis du ofte er i tvivl, når du skal have gæster, så har vi fået en kok til at hjælpe dig med portionerne.
Hvor meget mad skal jeg beregne per person? Hvis du ofte er i tvivl, når du skal have gæster, så har vi fået en kok til at hjælpe dig med portionerne.
Hvis du skal have gæster, er noget af det værste, hvis du har lavet for lidt mad. Men det er også både madspild, dyrt og megaærgerligt at stå tilbage med alt for meget mad bagefter.
Sååå – hvordan sørger du for, at der er nogenlunde de rette mængder kød, salat og kartofler såvel til hverdag som til fest? Det hjælper vi dig med at beregne i denne artikel.
Vi har hentet hjælp hos en rutineret ræv på området. Nemlig Thomas Rønsch Toftdahl, der er kok og faglærer på Hotel & Restaurantskolen i København.
Han understreger, at han ser på sagen med kokkeøjne, og at hans anbefalede mængder tager udgangspunkt i de nye spisemønstre frem for de mere traditionelle.
“Tallerkenstørrelserne er de samme, men ellers går tendensen kun én vej. Vi skærer ned på både kød og stivelse og spiser flere grøntsager end nogensinde før,” siger han.
Selv om vi spiser mindre kød, tager I FORMs liste over anbefalede mængder mad udgangspunkt i netop kødet – eller fisken.
Ifølge kokken er det nemlig ofte typen af kød eller fisk, der afgør, både hvor meget man spiser af det, samt hvor meget tilbehør der skal beregnes.
“Typisk spiser man mere af det mellemfede og fede kød, fordi der er mere smag i det end i det magre,” fortæller Thomas Rønsch Toftdahl og tilføjer, at man derfor skal beregne mere tilbehør, hvis proteinkilden i et måltid er magert kød eller magre fisk.
Selv om vi tager udgangspunkt i kødet her, skal du endelig ikke tro, at vi opfordrer til kødfest.
I alle måltiderne på listen anbefaler vi mere tilbehør end kød/fisk. Alligevel er det dog på sin plads at tilføje, at listen her skal ses som en generel forbrugerguide og ikke som en guide til, hvordan du sammensætter et sundt måltid. Har du brug for hjælp til det, anbefaler vi denne artikel:
I vores store portionsguide længere nede i artiklen har kok og faglærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel & Restaurantskolen i København lavet en detaljeret guide, der tager hensyn til, hvilken proteinkilde, fx kød, fisk eller fjerkræ, du vil servere.
Fedtmængden i din proteinkilde påvirker nemlig både mængden af protein samt mængden af diverse tilbehør som grøntsager, kartofler, ris og pasta.
Denne miniguide er mere generel og dermed mere overfladisk, men kan hjælpe dig med et hurtigt overblik.
Vores store portionsguide her tager hensyn til, hvilken proteinkilde, fx kød, fisk eller fjerkræ, du vil servere.
KILDE: Thomas Rønsch Toftdahl, kok og faglærer, Hotel & Restaurantskolen i København