Sådan får du styr på portionerne
Portionsstørrelse

Denne portion viser, hvordan dine portioner skal være, hvis du vil holde vægten. Længere nede i denne artikel kan du også se, hvordan dine portioner skal være, hvis du træner meget eller vil tabe dig.

Få styr på portionerne

Har du svært ved at finde ud af hvad ”en portion” er? Så er du ikke alene! Her får du svar på, hvordan du skal justere dine portioner, alt efter om du vil tabe dig, opbygge muskler eller holde vægten.

31. marts 2011 af I FORM

Har du svært ved at finde ud af hvad ”en portion” er? Så er du ikke alene!

Rigtig mange kvinder spiser for store portioner af madvarer, som i princippet er sunde, men som man ikke bare kan spise ubegrænset af.

Her kan du se hvad en portion egentlig er og ikke mindst, hvordan du skal justere den op eller ned, alt efter om du vil tabe dig, bygge muskler op eller bare vil optimere din sundhed.

Mange spiser for store portioner

I forbindelse med denne artikel lavede vi en rundspørge for at finde ud af, hvor stor en ”normal” portion pasta er. Altså en portion som den du spiser til aftensmad, sammen med kød og grønt.

Der var mange forskellige bud blandt de kvinder, vi spurgte. De fleste havnede i omegnen af 250-300 gram, men med mindre du træner til maraton, så er det alt for meget.

Den ideelle portion pasta for en almindelig gennemsnitskvinde, der vejer 65 kg og dyrker let motion tre gange om ugen er nemlig på 150-175 gram.

Der er med andre ord god grund til at se portionsstørrelserne efter i sømmene og måske endda alliere sig med en diætvægt for at få proportionerne helt på plads.

Hvis du – som de fleste – tager mængden og sammensætningen af dine måltider på slump, viser det sig nemlig før eller siden på vægten. Og træner du med henblik på at blive stærkere, kan forkert sammensatte måltider gå ud over din restitution og formudvikling.

For meget korn

Den typiske fejl består i, at vi overdoserer kornprodukterne på bekostning af kød og grønsager. Og selv om fuldkornsprodukter er sunde, så skal de doseres nøje, så de ikke stjæler pladsen fra de grønsager, der skal spare dig for kalorier og forsyne dig med sunde immunforsvarsstyrkende plantestoffer.

I forhold til træning er det fuldstændigt centralt, at du får den rette mængde protein efter et hårdt træningspas, så din krop har mulighed for at restituere. Løsningen er at anvende nogle få, simple redskaber, så du uden den store videnskab kan fremstille et måltid, der både i mængde og sammensætning er skræddersyet til dine behov.

Hvad er en portion?

Hvor stor er en skive grovbrød? Og hvad er en ”almindelig” portion chokolade?

Her får du svaret – portionerne er beregnet for en gennemsnitskvinde på 65 kg, som dyrker lidt motion tre gange om ugen.

  • Ris (kogt vægt): 150-175 g
  • Pasta (kogt vægt): 150-175 g
  • Laks: 90-100 g
  • Cornflakes: 60 g
  • Havregryn: 50 g
  • Kylling: 125-150 g
  • Kartofler: 200-250 g
  • Rugbrød: 75-100 g
  • Grovbrød: 70-80 g
  • Chokolade: 10-15 g
  • Is: 2,5-3 dl

LÆS OGSÅ: Havregrød er den sundeste fastfood

De perfekte portioner

Se her hvordan du sammensætter din middagstallerken ud fra dit aktivitetsniveau.

Den perfekte portion hvis du vil tabe dig

Den perfekte portion hvis du vil holde vægten

Den perfekte portion hvis du træner meget

Effekten af for store portioner

Nedenstående eksempel viser, hvad der sker, hvis du er en almindelig gennemsnitskvinde på ca 65 kg, der ikke dyrker motion, og du kommer til at spise lidt for meget pasta til aftensmad:

Spiser du

150-175 g pasta = 0 kg på et år.


Spiser du

200 g pasta = + 8 kg på et år.


Spiser du

300 g pasta = + 11 kg på et år.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: