Her er de mest ultraforarbejdede fødevarer

Det er næsten umuligt at undgå ultraforarbejdede madvarer helt. Og det behøver du måske heller ikke. Med hjælp fra en ekspert har vi prioriteret dem for dig. Se, hvilke fødevarer der er allermest ultraforarbejdede.

en masse usunde og ultraforarbejdede madvarer

ULTRAFORARBEJDEDE PRODUKTER ER OVERALT. Tjek ingredienslisten, hvis du vil styre udenom de skjulte syndere

© iStock

Det kan virke næsten umuligt at undgå ultraforarbejdede fødevarer helt, for de sniger sig ind i meget af det, vi spiser til hverdag.

Men der er faktisk nogle ultraforarbejdede produkter, der er værre end andre. Det er især dem, der bugner af konserveringsmidler, smagsforstærkere og tilsætningsstoffer som emulgatorer.

Det er særligt dem, du skal holde ekstra øje med, mener Anne Tjønneland, der er professor og forskningsleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning:

“Det handler om at vælge de produkter, der er mindst ultraforarbejdet. Hvis du for eksempel har lyst til kiks, er det bedre at vælge dem med én emulgator i – fremfor dem med otte i”.

Vi har opdelt de ultraforarbejdede fødevarer i tre kategorier, efter hvilke der er værst: "De oplagte", "dem, du tror, der er sunde" og "erstatningsprodukterne".

1 De oplagte


De allerværste ultraforarbejdede mad- og drikkevarer finder du her i kategorien "De oplagte".

Udover at de ofte er meget ultraforabejdede– det vil sige, at de typisk indeholder fx smagsforstærkere, farvestoffer og andre tilsætningsstoffer, er disse madvarer også ofte fyldt med meget sukker, salt og usundt fedt og har ringe ernæringsmæssig værdi.

“Vi har altid vidst, at slik, chips, færdiglavede kager, kiks osv., er usundt. Det skal man selvfølgelig starte med at styre udenom,” siger Anne Tjønneland.

En nem måde at undgå de allerværste ultraforarbejdede produkter er simpelthen at følge kostrådene.

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser vi danskere fire gange så mange snacks og søde sager, som det anbefales.

Vil du skære ned på de værste ultraforarbejdede fødevarer, så følg især disse to officielle kostråd: “Spis mindre af det søde, salte og fede” og “sluk tørsten i vand”.

Hvis du følger de to råd, er du faktisk allerede kommet langt. Du kan læse mere om de officielle kostråd her.

2 Dem, du tror, er sunde


Du tænker måske, at du vælger sundt, når du rækker ud efter light-produkter, sukkerfri snacks eller proteinbarer.

Men pas på!

Mange af de produkter, der markedsføres som sunde, er faktisk også ultraforarbejdede.

“Du tror egentlig, du er sund. Men ofte er produkterne tilsat en masse emulgatorer og sukker,” forklarer Anne Tjønneland.

Kig på ingredienslisten. Jo flere ingredienser, du ikke kender, jo større sandsynlighed for, at produktet er ultraforarbejdet.

Vælg istedet et produkt, der ikke indeholder tilsætningsstoffer eller kun meget få, fx yoghurt naturel eller lav så vidt muligt maden selv derhjemme.

Prøv fx vores opskrift på hjemmelavede myslibarer – de er perfekte som sunde snacks fyldt med kostfibre fra gryn og kerner.

3 Erstatningsprodukterne


Markedet bugner med plantebaserede produkter. Men selvom de er bedre for klimaet, er de ikke nødvendigvis bedre for dig, da de ofte indeholder fx smagsstoffer, farvestoffer, konserveringsmidler og tilsætningsstoffer.

Det er naturligvis ikke alle vegetariske og veganske produkter, der er ultraforarbejdede. Anne Tjønnelands klare anbefaling er: Kig på vareindholdet.

Læs også: Kend din køderstatning

"Hvis du står med en plantebøf, som for eksempel kun indeholder grøntsager og æg, så har du et fint produkt. Men du kan også finde plantebaserede produkter, der ligner kød eller pølser, som indeholder måske 7-8 emulgatorer, sukker, kunstige sødestoffer og alt for findelte grøntsager", pointerer Anne Tjønneland. Det er dem, man skal holde sig fra.

Hun nævner havredrik som et eksempel. Når havregrynene findeles for at blive til “mælk”, forsvinder fibrene og du får i stedet en sukkerdrik, der ikke bidrager til mæthedsfølelsen.