TEST: Hvor godt beskytter du dit immunforsvar?

Ville det ikke være skønt, hvis du med få enkle råd kunne toptune dit immunforsvar, så du aldrig blev syg? Så nemt er det desværre ikke. Immunforsvaret er en kompliceret størrelse, men du kan give det en hjælpende hånd. Tjek her, om din livsstil trækker i den rigtige eller forkerte retning.

Kvinde signalerer styrke og stærkt immunforsvar ved at spænde sin biceps.

IMMUNFORSVAR – Din livsstil er sammen med dine gener og din sygdomshistorik med til at afgøre, om dit immunforsvar er sundt og stærkt.

© iStock

Få styr på dit immunforsvar

Din allerbedste ven. Sådan burde du måske tænke om dit immunforsvar, for du skal lede ret længe for at finde nogen, der gør lige så meget for dig. Dit immunforsvar – eller mere korrekt immunsystem – beskytter dig mod infektioner udefra, det forebygger alvorlige sygdomme, og det reparerer dig, når du fx har trænet hårdt, har skåret dig eller været syg.

Der er ikke to immunforsvar, der er ens. Mange faktorer har nemlig betydning for, hvordan lige præcis dit immunforsvar har det. For det første spiller dine medfødte gener en stor rolle. For det andet påvirkes immunforsvaret af alle de infektioner, skader, virus, bakterier, vaccinationer og penicillinkure, du har mødt i dit liv indtil nu. Og for det tredje har din livsstil også noget at sige.

Hvor stor en rolle de forskellige faktorer spiller, diskuterer forskerne stadig. Livsstilen er dog den eneste faktor, som du reelt kan gøre noget ved her og nu, og det er den, vi fokuserer på i denne test. Forskerne er heller ikke enige her, men noget tyder dog på, at du godt kan sænke din risiko for at blive syg via en sund livsstil. Det betyder desværre ikke, at du aldrig mere bliver forkølet eller ramt af alvorlig sygdom, hvis bare du lever sundt, men du kan sænke din risiko for det.

Og hvordan ser det så ud med din livsstil? Hjælper den dit immunforsvar til at holde sig sundt og stærkt – eller trækker den mon i den forkerte retning? Det kan du få et fingerpeg om her i vores lille test.

TAG TESTEN HERUNDER

Svar på 9 spørgsmål, og se, om du med din livsstil er med til at hjælpe dit immunforsvar.

Mindsk smitte og beskyt dit immunforsvar

Sænk din risiko for smitte her og nu

Et stærkt immunforsvar er guld værd, men din hygiejne spiller også en rolle for, hvor udsat du er for smitte. Disse fire tiltag kan både sænke din egen risiko for at blive smittet – og for at du smitter andre.

  • Undgå at røre ved fx dørhåndtag og trappegelændere.
  • Vask hænder med sæbe ofte – eller brug håndsprit.
  • Hold afstand til andre.
  • Prøv at lade være med hele tiden at røre ved dine øjne, næse og mund.