Mål din maks- og hvilepuls

Din hvilepuls og maksimalpuls er vigtige at kende, når du skal træne optimalt. Se her hvordan du måler både maks- og hvilepuls. Se også hvad der er en lav, normal og høj hvilepuls.

Kvinde i træningstøj måler puls med træningsur

HØJ HVILEPULS = DÅRLIG FORM | En lav hvilepuls er ofte tegn på god form – og omvendt. Se tabel med normal, lav og høj hvilepuls længere nede på siden.

© iStock

Hvilepuls

Din hvilepuls er vigtig at kende, når du skal træne optimalt. Træning efter hvilepuls og makspuls gør, at din træning bliver tilpasset netop dig. Ved hjælp af din hvilepuls, kan du se hvilken form din krop er i. Dertil er din hvilepuls et glimrende værktøj til at følge din individuelle udvikling i din træning. Tommelfingerreglen er: desto lavere hvilepuls, desto bedre form.

Det er rimeligt nemt at måle din hvilepuls. Maksimalpulsen kræver lidt mere arbejde.

Spørgsmål og svar om hvilepuls
Hvad er en normal hvilepuls
Din form og hvilepuls
Mål din hvilepuls med pulsur
Mål din hvilepuls uden pulsur

Hvilepuls tabeller
Hvilepuls for kvinder
Hvilepuls for mænd

Spørgsmål og svar om makspuls
Sådan måler du din maksimale puls

Hvad er en normal hvilepuls?

Som tommelfingerregel ligger en almindelig hvilepuls mellem 60 og 80. Og en hvilepuls mellem 40 og 100 er ikke unormalt.

Generelt kan man sige, at en lav hvilepuls er lig med god fysisk form. Det skyldes, at dit hjerte blive stærkere og bedre til at sende mere blod ud i kroppen pr. slag, jo mere du træner. Derfor behøver et hjerte i god form ikke at slå så mange gange som et hjerte i dårlig form. Professionelle cykelryttere og langrendsløbere kan fx have en hvilepuls helt ned mod de 30. Tour de France-fænomenet Miguel Indurain's hvilepuls var helt nede på 28.

Hvilepulsen er dog meget individuel fra person til person. Og den kan også variere efter alder, køn, om du er syg, stresset eller tager medicin. Så du kan ikke umiddelbart sammenligne din egen hvilepuls en-til-en med din træningsmakkers.

Din form og din hvilepuls

Din hvilepuls er en glimrende indikator på, om din egen form bliver bedre. Især hvis du går i gang med at måle din hvilepuls på et tidspunkt, hvor du er relativt utrænet og i dårlig form. Så vil du formentlig tydeligt kunne se, at din hvilepuls falder efter bare tre-fire ugers træning.

Så husk at måle hvilepulsen regelmæssigt, hvis du træner.

Mål din hvilepuls med pulsur

Din hvilepuls er lig med antallet af pulsslag pr. minut, når din krop er i total hvile. Din hvilepuls finder du nemmest ved at tage dit pulsur på og måle din hvilepuls om morgenen, inden du står op.

Har du et pulsur, der kan registrere den lavest opnåede hvilepuls, kan du alternativt sove med uret på og aflæse resultatet næste dag.

Mål hvilepuls uden pulsur

Et pulsur giver den mest præcise måling af din hvilepuls. Men du kan fint klare dig uden:

  • Vær helt afslappet og i ro – gerne om morgen, inden du står op.
  • Sæt to fingre på håndleddet eller din halspulsåre og pres let.
  • Hav et stopur klar, og tæl antal slag på 15 sekunder.
  • Gang til sidst med fire, og du har antal pulsslag i minuttet = din hvilepuls
  • Og for at få tallet så præcist som muligt kan du måle hvilepulsen to dage i træk og tage gennemsnittet.

Hvilepuls tabel

Herunder kan du se en tabel med omtrentlige værdier for normal, høj og lav hvilepuls, og hvad de siger om din form – afhængig af din alder og af, om du er mand eller kvinde.

Hvis du fx er en mand på 32 år med en hvilepuls på 80, er din form under gennemsnittet. Og hvis du er en kvinde på 43 år med en hvilepuls på 62, er din form rigtig god. Værdierne i skemaet er dog kun omtrentlige, da der som nævnt er store individuelle forskelle.

Sådan måler du din maksimale puls

Det er en del hårdere at teste sin maksimale puls end sin hvilepuls.

Du bør dog ikke udføre en hård test, hvis du enten ikke har trænet i mange år, eller hvis du er over 50 år - uden at have konsulteret din læge. I stedet kan du bruge følgende formel:

206 - (0,7 x din alder) = din maksimalpuls

Eksempel: En 40-årig mand vil typisk have en maksimalpuls på 178.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 10/2010