Kan mit blodtryk blive for lavt?

Vi snakker meget om højt blodtryk, men kan det også blive for lavt? Og hvad er symptomerne?

Måling af blodtryk

BLODTRYK – Det er svært at mærke, om blodtrykket er højt eller lavt. Det er til gengæld let at måle det.

© iStock

Vi hører ofte, at vi skal passe på ikke at få for højt blodtryk, fordi det øger presset på hjertet og øger risikoen for blodpropper. Men et lavt blodtryk er ikke noget, der tales så meget om. Det skyldes formentlig to ting: at et lavt blodtryk er svært at definere, da blodtrykket kan være meget forskelligt fra person til person. Og at der generelt ikke er noget i vejen, hvis måleren viser et lavt tal.

De fleste af os har et blodtryk på omkring 120/80, men både alder og aktivitetsniveau kan få tallene til at stige eller falde. Hos unge mennesker kan et normalt blodtryk være 105/65, og det vil stige langsomt, som vi bliver ældre.

For nogle kan et lavt blodtryk give svimmelhed og sortnen for øjnene, når man rejser sig, fordi der kommer for lidt ilt til hjernen, når blodet skal pumpes derop fra hjertet. Der er dog ingen nedre grænse for et for lavt blodtryk, og hvis du ikke har nogen symptomer, så er blodtrykket ikke for lavt, uanset hvad en måling siger.

LÆS OGSÅ: Hvad er et normalt blodtryk?

Sænk blodtrykket

Spis rigtigt

Få masser af grøntsager, fuldkorn, kostfibre, bælgfrugter, frugt, bær, fisk, magre mælkeprodukter samt magert kød i ny og næ. Spar på saltet og lakridserne.

Hold vægten

Overvægt påvirker dit blodtryk ved at øge det, og ekstra kilo er med til at belaste hjertet.

Rør dig

Al fysisk aktivitet er godt. Og du behøver ikke at træne så hårdt, at sveden hagler, for at få effekt. En gåtur eller cykeltur tæller også. Jo mere intensivt du træner, des bedre er det dog for dit blodtryk.

Kvit smøgerne

Ryger du, vil nikotinen i dine cigaretter få kroppens små blodkar til at trække sig sammen. Samtidig får det hjertet til at slå lidt hurtigere, og så øges blodtrykket.

Kilde: Gunnar Gislason, overlæge og forskningschef, Hjerteforeningen