Sådan kommer du gennem influenza-sæsonen

Vinter og influenza hænger sammen. Men hvordan er det nu lige? Kan du undgå influenza ved at tage C-vitaminer og tørre håret, før du gå ud? Og bliver mænd virkelig ekstra syge, eller er de bare mere pylrede? Få svar på dine spørgsmål om influenza her.

Kvinde med influenza pudser næse på sofa

INFLUENZA Prosit! Se hvordan du slipper helskindet gennem influenza-sæsonen.

© iStock

Hvad er influenza?

Influenza er en betændelse i luftvejene, der skyldes virus. Virussen irriterer og skader dine slimhinder og spreder sig til blodet, hvorfor det ikke bare giver dig hoste og snot, men også skaber ballade med fx muskelømhed og kvalme.

Læs også: Hvad er helvedesild – og hvad gør jeg ved det?

Hvordan smitter influenza?

På vore breddegrader er der højsæson for influenza i efterårs- og vintermånederne, så det er her, du skal være på vagt. Mulighederne for at tilrane sig en influenza er talrige.

Influenzavirus spredes gennem luften og via hænder, der er forurenet med virus. Du kan altså blive smittet, hvis du står ved siden af én der hoster, eller hvis du giver hånd eller kysser en, der er smittet.

Du kan dog også blive smittet, hvis du fx rører ved en toiletdør eller en kopimaskine, som en smittet person fx har rørt ved efter at have hostet i hånden eller lignende.

Det tager typisk 1-4 dage, fra du bliver smittet, til du begynder at føle dig syg.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hvor lang tid smitter influenza?

Influenza er ekstremt smitsomt. Du kan smitte både før og efter, du selv har symptomer på influenza.

Et helt døgn, inden sygdommen bryder ud, kan du smitte dine kolleger, veninder og tilfældige mennesker i bussen. Mængden af den virus, der spredes, er dog helt klart størst i de dage, hvor du virkelig hoster, sprutter og nyser.

Du kan undgå at smitte andre ved at nyse og hoste ned i et lommetørklæde eller din albuebøjning og ved at vaske hænder hyppigt.

Kan jeg forebygge influenza?

Husk halstørklædet, lad være med at gå ud med vådt hår, tag c-vitaminer og drik masser af ingefærshots. Husmoderrådene er mange, når det kommer til at forebygge influenza. Du kan til en vis grad undgå, at influenzaen sender dig under dynen, men helt sikre dig, er vanskeligt.

Sådan forebygger du influenza:

 • Vask hænder hyppigt, for vand og sæbe er det mest effektive middel, når influenzavirus skal slås ihjel.

 • Luft ud, da det mindsker luftfugtigheden, så virus får dårligere betingelser.

 • Tag varmt tøj på (ja, den er da god nok). Du kan ikke få influenza af at fryse, men du bliver lettere smittet med en virus, hvis dine slimhinder er kolde.

 • Bevæg dig. Motion er nemlig essentielt for immunforsvaret, og fysisk aktivitet øger blodomløbet, hvilket hjælper de hvide blodceller rundt i kroppen, hvor de kan bekæmpe virus. Hård motion kan dog på den korte bane have den modsatte effekt.

 • Stress af, for stress svækker immunforsvaret og gør dig til et let offer for vinterens infektioner. Du kan forebygge stress med meditation og ved at prøve at luge ud i de faktorer, der presser dig på job- eller hjemmefronten.

 • Kvit smøgerne. Hvis du ryger, kan du hente en del ved at stoppe. Rygning svækker immunsystemet, og gør slimhinderne i din næse mere sårbare, så virus lettere får ram på dig.

 • Drik vand. Når du får godt med væske, bliver dine næseslimhinder mere fugtige og dermed bedre til at fange virus, inden du bukker under.

 • Spis sundt. Tank op med bær, grøntsager og krydderurter, da disse madvarer sådan helt generelt tuner dit immunforsvar. Gå efter kraftige farver, her finder du nemlig flest beskyttende stoffer.

8 madvarer der styrker dit immunforsvar

OPSKRIFT: Nemt ingefærshot, der styrker dit immunforsvar

Influenzavaccine – skal jeg vælge den?

Skal … Skal ikke … Et prik i armen og du slipper for flere ugers snot og hoste, eller hvad?

Du kan faktisk blive vaccineret mod influenza. Men for at influenzavaccinen kan hjælpe dig, skal den matche de virusproteiner, der er i omløb i år. Det gør den ikke nødvendigvis, for der findes mange forskellige, og eksperterne kan ikke altid forudsige, hvilken virustype der kommer til at lægge gaderne øde denne vinter.

Der er altså ikke nogen statsgaranti for, at du ikke ryger ned med nakken, selvom du er blevet vaccineret mod influenza. Er du sund og rask, er der som udgangspunkt ingen grund til at opsøge nålen.

Til gengæld anbefaler man influenzavaccine til dig, hvis du er :

 • Over 65 år, da ældre har sværere ved at komme sig over en influenza.
 • Gravid, da gravide ofte bliver mere syge af influenza, og der er en øget risiko for at influenzaen udvikler sig til andre infektioner.
 • Kronisk syg, da influenzaen kan forværre din anden sygdom.
 • Arbejder i sundhedssektoren, da du her kan smitte svækkede patienter, før du overhovedet når at opdage, at du er syg.

Influenzavaccinen skal tages inden influenzasæsonen begynder. Det tager cirka to uger fra du får influenzavaccinen, til den virker.

Er du allerede smittet med influenza, når du får vaccinen, vil du altså ikke kunne undgå sygdommen.

Nogle mener, at man kan få influenza af at blive vaccineret, men det er en myte. Du kan dog godt blive øm, der hvor du er blevet stukket, få lidt feber og blive lidt halvsløj efter prikket.

Vaccinen virker 6-12 måneder, så den skal fornyes hvert år.

Hvad er symptomerne på influenza?

En influenza kan virkelig sende dig til tælling. Her er de typiske symptomer, som kan optræde enten samme eller hver for sig.

Symptomer på influenza:

 • Ømme muskler og led
 • Hovedpine
 • Feber
 • Tør hoste
 • Løbende næse
 • Ondt i halsen
 • Madlede
 • Mavesmerter eller kvalme
 • Opkast
 • Kulderystelser

Har jeg influenza, eller er jeg bare forkølet?

Halsen er øm, og skralderen er fyldt med snottede servietter. En mild influenza kan sagtens minde om en forkølelse, og de to bliver da også ofte forvekslet, men det er faktisk to vidt forskellige vira.

Hvor forkølelsen ofte kommer snigende med en mere og mere tilstoppet næse til følge, opstår influenzaen ofte pludseligt og giver dig relativt høj feber på ingen tid.

Især feberen kombineret med smerter i muskler og led adskiller influenza fra en almindelig harmløs forkølelse.

Hvad gør jeg, når jeg har fået influenza?

Der er desværre ingen solid dokumentation for, at det hjælper at fylde sig med særlige vitaminer eller drikke bestemte shots, når først influenzaen har fået tag i dig.

Smertestillende medicin som Panodil kan dog afhjælpe symptomer som feber eller muskelømhed, men det gør dig ikke rask og forkorter heller ikke sygdomsforløbet.

Antibiotika har slet ingen effekt, da det kun virker mod bakterier og ikke gør den mindste forskel for en virus. For at komme så hurtigt som muligt på benene, kan du i stedet sørge for at få:

 • Masser af hvile og ro, da kroppen restituerer, mens du sover.
 • Rigeligt væske, evt. varme drikke, der kan lindre en øm hals.
 • Næringsrig mad, der indeholder protein, så du ikke mister for meget muskelmasse, mens du er sengeliggende.
 • Luftet ud, da en høj luftfugtighed giver influenzaen bedre overlevelsesbetingelser.

Hvor længe varer en influenza?

En influenza varer typisk en uges tid. Efterfølgende kan du dog godt have den tvivlsomme fornøjelse at være umådelig træt og hoste i flere uger, selvom virussen er klinget af.

Må jeg træne og arbejde, når jeg har influenza?

Som tommelfingerregel kan man sige, at så længe sygdommen virkelig raser, og du har feber, hverken kan eller bør du tage på arbejde eller snøre løbeskoene. Det vil bare svække dig yderligere.

Når du er feberfri, kan du atter tage fat, men undlad at hoste eller nyse på andre og vask dine hænder ofte. Vis hensyn!

Findes mandeinfluenza – "The Man Flu"?

Piv, piv … jo, mandeinfluenza er faktisk god nok. Meget tyder på, at mænd faktisk lider lidt mere, når de rammes af influenzavirus. Kønshormonerne har nemlig indflydelse på dit immunsystem, og det er immunforsvaret, der skal hjælpe dig med at bekæmpe influenzaen.

Det kvindelige kønshormon, østrogen, øger antallet af immunceller og intensiteten af deres respons, hvilket betyder, at kvinder generelt kommer sig hurtigere ovenpå en omgang influenza.

Kan influenza være farligt?

Det kan det i den grad. Influenza beskrives faktisk lidt som en storm, der vælter de svageste træer på sin vej, og man skønner at influenza hvert år dræber omkring 1500 personer alene i Danmark. De, der bukker under, er dog i forvejen svækkede personer, hvor influenzaen let kan føre til andre og mere alvorlige infektioner.

Er du rask og rørig er influenza normalvis ikke farligt. Har du været syg i mere end en uge, kan det være et tegn på, at din influenza har fået følgeskab af bakterielle infektioner som lungebetændelse, mellemøre betændelse eller bihulebetændelse, og så bør du søge læge.

  Newsletter background