Stenbiderrogn sæson og stenbiderrogn opskrifter
I foråret er stenbiderrogn i sæson

– og vi sørger for, at du får det allerbedste ud af sæsonen.

© wichmann+bendtsen

Stenbiderrogn – delikatessen med sæson i foråret

Det tidlige forår er sæson for frisk stenbiderrogn. Lær, hvordan du renser den, tjek sundhedsværdien, og få 7 lækre og nemme opskrifter med den lækre rogn.

4. marts 2019 af Inge Eriksen og Anne Larsen
 

Alt du skal vide om stenbiderrogn

De signalerer forår, er små og svagt lyserøde, og når du spiser de små, sprøde perler, eksploderer de i munden på dig med en herlig frisk smag af hav, salt og lidt sødme.

Stenbiderrogn – der både kaldes ”Havets guld” og ”Nordens kaviar” – er en sand delikatesse, og da de små æg både er sunde, og sæsonen er kort, gælder det om at slå til, når rognen kan fås frisk i de tidlige forårsmåneder. 

Herunder kan du finde alt det, du bør vide for at få mest ud af stenbiderrognen, mens den er i sæson.

Fakta om stenbiderrogn:

 

Hvor køber jeg stenbiderrogn?

Frisk stenbiderrogn købes hos din fiskehandler, og i højsæsonen kan du også finde det i velassorterede supermarkeder. Desuden kan du købe stenbiderrogn på glas eller på frost hele året, men disse har ikke samme fine smag som den friske udgave.

 

Hvornår er det sæson for stenbiderrogn?

Sæsonen varierer lidt fra år til år, men typisk vil du kunne købe frisk stenbiderrogn i butikkerne fra februar til april/maj. 

Stenbiderrogn er æg fra stenbiderhunnen, som også kaldes for kvabso eller kulso. Stenbideren fanges normalt på lavt vand i danske farvande, men det meste af året lever den på dybt vand i det nordlige Atlanterhav samt Grønland og Canada.
Den korte, runde fisk er med sine små finner en dårlig svømmer, og derfor foretrækker den at gemme sig på en stenet havbund, hvor den med sin særlige sugekop på bugen kan ”bide” sig fast på store sten – heraf navnet stenbider. 

Omkring januar forlader stenbideren sit gode skjulested og svømmer ind på lavt vand i danske farvande for at gyde. Det er her i de efterfølgende tidlige forårsmåneder, hvor bugen er fuld af rogn, at fiskerne forsøger at fange stenbideren, inden den gyder.

En stenbiderhun rummer omkring 200.000 æg og måler typisk 40-50 cm. Efter gydningen vender hun tilbage til dybere farvande, mens hannen bliver tilbage og bevogter æggene, indtil de klækker.  

 

Hvordan renser jeg stenbiderrogn?

Rognen kan købes både renset og klar til brug eller med de naturlige hinder, som du så selv skal fjerne. Det kan du gøre relativt nemt.

Sådan renser du stenbiderrogn:
  • Kom rognen i en skål med iskoldt vand.
  • Pisk med et piskeris.
  • Fjern hinderne løbende fra piskeriset, og pisk, til alle hinder er væk.
  • Si vandet fra, og lad stenbiderrognen dryppe godt af.
  • Smag til med lidt salt, og lad stenbiderrognen trække på køl i et par timer.
  • Nu er din stenbiderrogn klar til brug.

 

Hvor længe kan stenbiderrogn holde sig?

Frisk stenbiderrogn kan holde sig i køleskabet i to dage. 

 

Kan man fryse stenbiderrogn?

Er du kommet til at købe mere frisk stenbiderrogn, end du kan spise, kan du godt fryse resten ned. Men – den mister altså lidt af den fine smag.

Stenbiderrogn kan holde sig i 2-3 måneder på frost. Når du skal bruge rognen, er det vigtigt, at du tør den langsomt op, helst i køleskab.

 

Er stenbiderrogn sundt?

Stenbideren er en fed fisk, og du kan roligt forsyne dig med dens fine lyserøde rogn. Med et indhold på 2,5 gram omega-3-fedtsyrer pr. 100 gram stenbiderrogn, kan rognen måle sig med omega-3-indholdet i fede fisk som sild og opdrættet laks. Desuden indeholder rognen også pænt med jod, selen og kalium.

Kalorierne behøver du ikke at bekymre dig om – med mindre altså at du vælger at drukne de små æg i en fed creme fraiche. Der er 106 kcal. i 100 g stenbiderrogn, hvilket ca. svarer til kalorieindholdet i kyllingebryst. 

 

Må man spise stenbiderrogn, når man er gravid?

Ifølge Miljøstyrelsen kan du bare spise løs af fiskerogn, selv om du er gravid. Og da omega-3-fedt er vigtigt for fosterets udvikling, er stenbiderrogn et godt valg for gravide.

Er du gravid, skal du derimod holde dig fra større rovfisk som tun, gedde og haj og begrænse indtaget af østersølaks.

 

Sådan serverer du stenbiderrogn

Stenbiderrogn bruges typisk til en forret eller frokostret. Regn med 250-300 g frisk stenbiderrogn til 4 personer som forret og lidt mere, hvis det er til frokost.
 

Den mest populære måde at servere stenbiderrogn på er sammen med blinis, de små russiske pandekager, og hertil creme fraiche, hakket rødløg, dild og citron.
Der er dog mange andre lækre muligheder. Fx smager stenbiderrogn dejligt sammen med dampede asparges, på et stjerneskud eller sammen med nye kartofler.

Har du lyst til mere inspiration, så tjek vores 5 lækre opskrifter med stenbiderrogn her:

Kilde: Fiskerforum

 

De bedste opskrifter med stenbiderrogn

Alle opskrifter er til 2 personer 

Små spinatomeletter med stenbiderrogn og rygeost

Små spinatomeletter med stenbiderrogn og rygeost

© wichmann+bendtsen

Små spinatomeletter med stenbiderrogn og rygeost

4 spsk. stenbiderrogn

10 spinatomeletter:

25 g spæd spinat
2 store æg
Havsalt
2 spsk. minimælk
Ekstra jomfruolivenolie

Creme:

2 spsk. rygeost
2 spsk. cremefraiche, 9 %
2 spsk. stenbiderrogn
1 spsk. tætskåret purløg
Citronsaft
Havsalt og kværnet sort peber
En lille håndfuld ærteskud


Sådan laver du spinatomeletter med stenbiderrogn

  • Skyl og slyng spinaten ren og tør. 
  • Blend den med æg, salt og mælk. 
  • Steg de små omeletter på en blinispande, smurt med olivenolie.
  • Rør cremen sammen, og smag til med citron, salt og peber.
  • Anret 5 lune omeletter til hver med 2 spsk. rogn, creme og ærteskud.


Næringsindhold pr. person:

Energi: 295 kcal
Protein: 16 g
Fedt: 24 g
Kulhydrat: 4,5 g
Kostfibre: 0,5 g

Spejlæg med stenbiderrogn og brøndkarse

Spejlæg med stenbiderrogn og brøndkarse

© wichmann+bendtsen

Spejlæg med stenbiderrogn og brøndkarse

2 store æg
2 tsk. ekstra jomfruolivenolie
4 spsk. stenbiderrogn
En håndfuld brøndkarse
Havsalt og kværnet sort peber


Sådan laver du spejlæg med stenbiderrogn

  • Steg æggene. 
  • Anret spejlæg med rogn (tilsmagt med salt), brøndkarse og sort peber.


Næringsindhold pr. person:

Energi: 160 kcal
Protein: 11,3 g
Fedt: 12,5 g
Kulhydrat: 1,2 g
Kostfibre: 0,1 g

Fuldkornspasta med stenbiderrogn og fennikel

Fuldkornspasta med stenbiderrogn og fennikel

© wichmann+bendtsen

Fuldkornspasta med stenbiderrogn og fennikel

150 g fuldkornspasta
Havsalt og kværnet sort peber
1 fennikel
1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
4 spsk. stenbiderrogn
En lille håndfuld brøndkarse
Citronbåde


Sådan laver du fuldkornspasta med stenbiderrogn

  • Kog pastaen al dente. 
  • Skær fennikel fint, og steg den blød og gylden i olie. 
  • Smag til med salt og peber. 
  • Anret pasta med sten­biderrogn, fennikel, brøndkarse og citron.


Næringsindhold pr. person:

Energi: 373 kcal
Protein: 14,9 g
Fedt: 10,2 g
Kulhydrat: 59,8 g
Kostfibre: 8,9 g

Blomkålssuppe med stenbiderrogn

Blomkålssuppe med stenbiderrogn

© wichmann+bendtsen

Blomkålssuppe med stenbiderrogn

¼ blomkål, fintskåret
0,5 l kyllinge/grønsagsbouillon
1 spsk. koldpresset rapsolie
2 spsk. minimælk
Havsalt og kværnet sort peber
2 spsk. koldpresset rapsolie
En håndfuld finthakket persille
4 spsk. stenbiderrogn


Sådan laver du blomkålssuppe med stenbiderrogn

  • Kog blomkålen mør i bouillon i ca. 5 min. 
  • Blend suppen med 1 spsk. olie og mælk. 
  • Smag til. 
  • Bland de 2 spsk. olie med persille, salt og peber. 
  • Anret suppen med krydderurteolie og rogn.


Næringsindhold pr. person:

Energi: 309 kcal
Protein: 10,2 g
Fedt: 24,3 g
Kulhydrat: 15,6 g
Kostfibre: 4,5 g

Avocado med stenbiderrogn og skyrcreme

Avocado med stenbiderrogn og skyrcreme

© wichmann+bendtsen

Avocado med stenbiderrogn og skyrcreme

2 dl stenbiderrogn
2 halve avocadoer
Citron
1 spsk. tætskåret purløg
1 lille håndfuld dildspidser
1 lille rødløg
Havsalt og kværnet sort peber
2 spsk. skyr rørt med lidt mælk


Sådan laver du avocado med stenbiderrogn

  • Dryp de to halve avocadoer med citron. 
  • Vend rogn med purløg, fintskårede dildspidser (gem lidt til pynt) og ultrafintskåret rødløg. 
  • Smag til med citron, salt og peber – og anret!


Næringsindhold pr. person:

Energi: 226 kcal
Protein: 16,4 g
Fedt: 13,8 g
Kulhydrat: 11,6 g
Kostfibre: 3,5 g

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: