Stenbiderrogn – få tips om sæson og 7 lækre opskrifter

Det tidlige forår er sæson for frisk stenbiderrogn. Lær, hvordan du renser den, tjek sundhedsværdien, og få 7 lækre og nemme opskrifter med de lækre rogn.

Stenbiderrogn på spinat-blinis – frisk og i sæson om foråret

BLINIS MED STENBIDERROGN – Det er sæson for stenbiderrogn i det tidlige forår, hvor rognen smager allerbedst. Få opskriften på de grønne blinis her på siden.

© wichmann+bendtsen

De signalerer forår, er små og svagt lyserøde, og når du spiser de små, sprøde perler, eksploderer de i munden på dig med en herlig frisk smag af hav, salt og lidt sødme.

Stenbiderrogn – der både kaldes ”Havets guld” og ”Nordens kaviar” – er en sand delikatesse.

Da de små æg både er sunde, og sæsonen er kort, gælder det om at slå til, når rognen kan fås frisk i de tidlige forårsmåneder.

Herunder kan du finde alt det, du bør vide for at få mest ud af stenbiderrognen, mens den er i sæson.

1 Opskrifter med stenbiderrogn


Den mest populære måde at servere stenbiderrogn på er sammen med blinis, de små russiske pandekager, og hertil creme fraiche, hakket rødløg, dild og citron.

Der er dog mange andre lækre muligheder. Fx smager stenbiderrogn dejligt sammen med dampede asparges, på et stjerneskud eller sammen med nye kartofler.

Få inspiration i vores lækre opskrifter her:

7 lækre stenbiderrogn-opskrifter

Alle opskrifter er til 2 personer

Spinat-blinis med stenbiderrogn og rygeost
© wichmann+bendtsen

Spinat-blinis med stenbiderrogn og rygeost

Kom i forårsstemning med de friske rogn serveret på spinat-blinis uden mel og med en lækker rygeoste-creme til.

Find opskriften her

Stenbiderrogn sæson og stenbiderrogn opskrifter
© wichmann+bendtsen

Spejlæg med stenbiderrogn og brøndkarse

Mangler du en lille, lækker ret til frokostbordet? Så prøv vores nemme og lækre opskrift på spejlæg med rogn. Den er klar på kun 5 minutter.

Find opskriften her

Nem frokost eller forret – kartofler med stenbiderrogn og rødløg
© Peter Kam

Stenbiderrogn med kartofler og purløgscreme

En enkel og lækker forårsfristelse til frokost eller forret – kogte kartofler med rogn, rødløg og purløgscreme. Mums!

Find opskriften her

Fuldkornspasta med stenbiderrogn og fennikel
© wichmann+bendtsen

Fuldkornspasta med rogn og fennikel

Er du vild med stenbiderrogn? Så prøv at servere den sammen med en omgang pasta. Få en nem og lækker opskrift her.

Find opskriften her

Blomkålssuppe med stenbiderrogn
© wichmann+bendtsen

Nem blomkålssuppe med stenbiderrogn og persilleolie

Selv om det er nemt, kan det sagtens være lækkert. Tjek bare denne skønne suppe, som er perfekt som forret eller til frokost.

Find opskriften her

Avocado med stenbiderrogn og skyrcreme
© wichmann+bendtsen

Avocado med stenbiderrogn og skyrcreme

Avocado og stenbiderrogn er et godt makkerpar – her i selskab med rødløg, skyrcreme og masser af krydderurter.

Find opskriften her

Stjerneskud med rejer, asparges og rogn
© wichmann+bendtsen

Stjerneskud med rødtunge, rejer og rogn

Fisk og skaldyr er altid en god idé. Derfor får du her vores bud på en sund og lækker fortolkning af klassikeren stjerneskud.

Find opskriften her

2 Hvor køber jeg stenbiderrogn?


Frisk stenbiderrogn købes hos din fiskehandler, og i højsæsonen kan du også finde det i velassorterede supermarkeder. Desuden kan du købe rognen på glas eller på frost hele året, men disse har ikke samme fine smag som den friske udgave.

Rogn på glas
© iStock

3 Hvornår er det sæson for stenbiderrogn?


Sæsonen varierer lidt fra år til år, men typisk vil du kunne købe frisk stenbiderrogn i butikkerne fra februar til april/maj.

Stenbiderrogn-sæson: Februar til april/maj

Stenbiderrogn er æg fra stenbiderhunnen, som også kaldes for kvabso eller kulso. Stenbideren fanges normalt på lavt vand i danske farvande, men det meste af året lever den på dybt vand i det nordlige Atlanterhav samt Grønland og Canada.

Den korte, runde fisk er med sine små finner en dårlig svømmer, og derfor foretrækker den at gemme sig på en stenet havbund, hvor den med sin særlige sugekop på bugen kan ”bide” sig fast på store sten – heraf navnet stenbider.

Omkring januar forlader stenbideren sit gode skjulested og svømmer ind på lavt vand i danske farvande for at gyde. Det er her i de efterfølgende tidlige forårsmåneder, hvor bugen er fuld af rogn, at fiskerne forsøger at fange stenbideren, inden den gyder.

En stenbiderhun rummer omkring 200.000 æg og måler typisk 40-50 cm. Efter gydningen vender hun tilbage til dybere farvande, mens hannen bliver tilbage og bevogter æggene, indtil de klækker.

Stenbider – også kaldet kvabso – og på latin "Cyclopterus lumpus"
© iStock

4 Hvordan renser jeg stenbiderrogn?


Rognen kan købes både renset og klar til brug eller med de naturlige hinder, som du så selv skal fjerne. Det kan du gøre relativt nemt.

Sådan renser du stenbiderrogn

  • Kom rognen i en skål med iskoldt vand.
  • Pisk med et piskeris.
  • Fjern hinderne løbende fra piskeriset, og pisk, til alle hinder er væk.
  • Si vandet fra, og lad rognen dryppe godt af.
  • Smag til med lidt salt, og lad rognen trække på køl i et par timer.
  • Nu er rognen klar til brug.

5 Hvor meget stenbiderrogn pr. person?


Rognen bruges typisk til en forret eller frokostret. Regn med 250-300 g frisk rogn til 4 personer som forret og lidt mere, hvis det er til frokost. Dvs. ca. 75 gram stenbiderrogn pr. person.

6 Hvor længe kan stenbiderrogn holde sig?


Frisk stenbiderrogn kan holde sig i køleskabet i to dage.

7 Kan man fryse stenbiderrogn?


Er du kommet til at købe mere frisk rogn, end du kan spise, kan du godt fryse resten ned. Men – den mister altså lidt af den fine smag.

Stenbiderrogn kan holde sig i 2-3 måneder på frost. Når du skal bruge rognen, er det vigtigt, at du tør den langsomt op, helst i køleskab.

8 Er stenbiderrogn sundt?


Stenbideren er en fed fisk, og du kan roligt forsyne dig med dens fine lyserøde rogn.

Med et indhold på 2,5 gram omega-3-fedtsyrer pr. 100 gram, kan rognen måle sig med omega-3-indholdet i fede fisk som sild og opdrættet laks. Desuden indeholder rognen også pænt med jod, selen og kalium.

Kalorierne behøver du ikke at bekymre dig om – med mindre altså at du vælger at drukne de små æg i en fed creme fraiche. Der er 106 kcal i 100 g stenbiderrogn, hvilket ca. svarer til kalorieindholdet i kyllingebryst.

9 Må man spise stenbiderrogn, når man er gravid?


Ifølge Miljøstyrelsen kan du bare spise løs af fiskerogn, selv om du er gravid. Og da omega-3-fedt er vigtigt for fosterets udvikling, er stenbiderrogn et godt valg for gravide.

Er du gravid, skal du derimod holde dig fra større rovfisk som tun, gedde og haj og begrænse indtaget af østersølaks.

Læs også: Hvad må man ikke spise som gravid? Tjek her