Stenbiderrogn – få tips om sæson og 7 lækre opskrifter
Det tidlige forår er sæson for frisk stenbiderrogn. Lær, hvordan du renser den, tjek sundhedsværdien, og få 7 lækre og nemme opskrifter med den lækre stenbiderrogn.
Det tidlige forår er sæson for frisk stenbiderrogn. Lær, hvordan du renser den, tjek sundhedsværdien, og få 7 lækre og nemme opskrifter med den lækre stenbiderrogn.
De signalerer forår, er små og svagt lyserøde, og når du spiser de små, sprøde perler, eksploderer de i munden på dig med en herlig frisk smag af hav, salt og lidt sødme.
Stenbiderrogn – der både kaldes ”Havets guld” og ”Nordens kaviar” – er en sand delikatesse, og da de små æg både er sunde, og sæsonen er kort, gælder det om at slå til, når rognen kan fås frisk i de tidlige forårsmåneder.
Herunder kan du finde alt det, du bør vide for at få mest ud af stenbiderrognen, mens den er i sæson.
Frisk stenbiderrogn købes hos din fiskehandler, og i højsæsonen kan du også finde det i velassorterede supermarkeder. Desuden kan du købe stenbiderrogn på glas eller på frost hele året, men disse har ikke samme fine smag som den friske udgave.
Sæsonen varierer lidt fra år til år, men typisk vil du kunne købe frisk stenbiderrogn i butikkerne fra februar til april/maj.
Stenbiderrogn er æg fra stenbiderhunnen, som også kaldes for kvabso eller kulso. Stenbideren fanges normalt på lavt vand i danske farvande, men det meste af året lever den på dybt vand i det nordlige Atlanterhav samt Grønland og Canada.
Den korte, runde fisk er med sine små finner en dårlig svømmer, og derfor foretrækker den at gemme sig på en stenet havbund, hvor den med sin særlige sugekop på bugen kan ”bide” sig fast på store sten – heraf navnet stenbider.
Omkring januar forlader stenbideren sit gode skjulested og svømmer ind på lavt vand i danske farvande for at gyde. Det er her i de efterfølgende tidlige forårsmåneder, hvor bugen er fuld af rogn, at fiskerne forsøger at fange stenbideren, inden den gyder.
En stenbiderhun rummer omkring 200.000 æg og måler typisk 40-50 cm. Efter gydningen vender hun tilbage til dybere farvande, mens hannen bliver tilbage og bevogter æggene, indtil de klækker.
Rognen kan købes både renset og klar til brug eller med de naturlige hinder, som du så selv skal fjerne. Det kan du gøre relativt nemt.
Sådan renser du stenbiderrogn:
Frisk stenbiderrogn kan holde sig i køleskabet i to dage.
Er du kommet til at købe mere frisk stenbiderrogn, end du kan spise, kan du godt fryse resten ned. Men – den mister altså lidt af den fine smag.
Stenbiderrogn kan holde sig i 2-3 måneder på frost. Når du skal bruge rognen, er det vigtigt, at du tør den langsomt op, helst i køleskab.
Stenbideren er en fed fisk, og du kan roligt forsyne dig med dens fine lyserøde rogn. Med et indhold på 2,5 gram omega-3-fedtsyrer pr. 100 gram stenbiderrogn, kan rognen måle sig med omega-3-indholdet i fede fisk som sild og opdrættet laks. Desuden indeholder rognen også pænt med jod, selen og kalium.
Kalorierne behøver du ikke at bekymre dig om – med mindre altså at du vælger at drukne de små æg i en fed creme fraiche. Der er 106 kcal. i 100 g stenbiderrogn, hvilket ca. svarer til kalorieindholdet i kyllingebryst.
Ifølge Miljøstyrelsen kan du bare spise løs af fiskerogn, selv om du er gravid. Og da omega-3-fedt er vigtigt for fosterets udvikling, er stenbiderrogn et godt valg for gravide.
Er du gravid, skal du derimod holde dig fra større rovfisk som tun, gedde og haj og begrænse indtaget af østersølaks.
Stenbiderrogn bruges typisk til en forret eller frokostret. Regn med 250-300 g frisk stenbiderrogn til 4 personer som forret og lidt mere, hvis det er til frokost.
Den mest populære måde at servere stenbiderrogn på er sammen med blinis, de små russiske pandekager, og hertil creme fraiche, hakket rødløg, dild og citron.
Der er dog mange andre lækre muligheder. Fx smager stenbiderrogn dejligt sammen med dampede asparges, på et stjerneskud eller sammen med nye kartofler.
Har du lyst til mere inspiration, så tjek vores 5 lækre opskrifter med stenbiderrogn her:
Kilde: Fiskerforum
Alle opskrifter er til 2 personer