Sunde æggekager

Æggekage er perfekt til både morgenmad, lun frokost eller nem aftensmad. Men hvordan er det nu – ovn eller pande? Sprød eller luftig? Med stivelse eller uden? Spørgsmålene er mange, og her får du svar, når vi viser vi dig, hvordan den (ægge)kage skal skæres.

Opskrift på æggekage i ovn

ÆGGEKAGE I OVN – Med søde kartofler og hytteost.

© wichmann+bendtsen

Æggekage er et sikkert hit hos både store og små. Og her på I FORM er vi også vilde med den nemme og sunde ret. Den er nemlig fyldt med muskelopbyggende og mættende protein og så er den hurtig at lave, og du kan bruge næsten alt, hvad du lige har i køleskabet.

1 Æggekage-opskrifter


Opskrift på æggekage i ovn
© wichmann+bendtsen

Æggekage i ovn med søde kartofler og hytteost

En dejligt sprød æggekage i ovn med søde kartofler og hytteost - et mættende, sundt og smagfuldt måltid til hele familien.

Find opskriften HER!

© wichmann+bendtsen

Æggekage med asparges og parmesan

15 minutter. Længere tid behøver du ikke for at lave en skøn æggekage med asparges og parmesan. Velbekomme.

Find opskriften HER!

© wichmann+bendtsen

Æggekage med jordbær, squash og estragon

20 minutter. Så kort tid tager det at tilberede og servere en let og sund æggekage til aftensmad, som oven i købet smager himmelsk.

Find opskriften HER!

Indisk inspireret æggekage
© wichmann+bendtsen

Indisk inspireret æggekage

Det smarte ved at lave æggekage i ovnen i stedet for på panden er, at du helt slipper for at spekulere på, om den brænder på. Her får du opskriften på en sund og velsmagende æggekage med en indisk pift.

Find opskriften HER!

© wichmann+bendtsen

Æggekage med hytteost, broccoli og æble

Start din morgen med en knasende, sprød æggekage lavet af hytteost og æg, der holder dig mæt til langt op ad dagen.

Find opskriften HER!

2 Æggekage i ovn eller på panden?


Asparges i ovn
© iStock

ÆGGEKAGE I OVN

  • Fordel: Æggekagen er lettere at få luftig. Og du er fri for at holde øje undervejs.
  • Tid: Ca. 30 min. ved 175-200 gr. midt i ovnen.
  • Tip: Lad gerne æggekagen trække lidt i den slukkede ovn, inden du tager den ud, så falder den ikke så let sammen.
  • Obs: Hvis du sætter en pande i ovnen, så husk, at håndtaget på panden bliver varmt, og at du skal bruge en pande, der er lavet til at kunne gå i ovnen.

© iStock

ÆGGEKAGE PÅ PANDEN

  • Fordel: Æggekagen får den klassiske let karamelliserede smag.
  • Tid: Ca. 20 min. ved lav til medium varme, så æggekagen ikke bliver for mørk i bunden, før den er færdig på toppen.
  • Tip: Læg evt. en stor tallerken eller et grydelåg på panden, og vip æggekagen herover og så retur på panden, hvis du vil have den bagt på begge sider.
  • Obs: Hav tålmodighed – rør endelig ikke rundt i æggemassen undervejs.

3 Tips til en sundere æggekage


Klassikeren med stegeflæsk eller bacon smager skønt, men det er også nemt at gøre æggekagen lidt sundere. Tjek bare disse lækre byttehandler, der på ingen måder gør smagsoplevelsen ringere, men som giver dig færre kalorier, mere grønt og sundere fedt:

  • Feta → Hytteost
  • Bacon/pølser → Kylling/røget makrel
  • Kartofler → Spinat/svampe/broccoli
  • Fløde → mælk

4 Er omelet og æggekage det samme?


Hvad er forskellen på æggekage og omelet?
Der er typisk lidt stivelse i æggekage, fx kartofler eller mel, og det er der typisk ikke i omelet. Æggekagen er derfor mere skærefast (lidt som en tærte). Hvis du vil have mel i, så brug maizena eller kartoffelmel i stedet for hvedemel, for så bliver den knap så klistret.

Læs også: Sunde og lækre tærte-opskrifter

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 07/2022