Multivitaminer indeholder en samling af forskellige vitaminer og mineraler, så du nemt og hurtigt bliver dækket godt ind. Men der er delte meninger om multivitamin. Det er nemlig muligt at få de nødvendige vitaminer og mineraler gennem en sund kost, og så vil multivitamin være overflødigt. Så er det en god ide at tage det og i så fald hvornår? Her besvarer vi 6 spørgsmål om multivitaminer.
Multivitaminpiller er det kosttilskud, som flest af os tager. De indeholder, som navnet antyder, flere forskellige vitaminer og mineraler. Nogle multivitaminer er målrettet voksne, andre er lavet til børn, og så er der dem til gravide og andre med særlige behov.
Der er lige så mange forskellige multivitaminer, som der er producenter. Og de findes både med og uden mineraler.
Meningerne om multivitaminpiller er delte, også blandt fagfolk. Det bliver heller ikke lettere af, at pillerne indeholder forskellige doseringer. En god multivitaminpille uden kæmpe doser er der intet skadeligt i at tage. For nogle vil den gøre noget godt, og for andre vil den være neutral.
Du kan ikke med sikkerhed vide, om du er en af dem, multivitaminpillen hjælper. Der er til gengæld grupper, hvor forskningen er mere klar og peger på gavnlige effekter af at tage multivitaminer. Det gælder bl.a., hvis din kost er mangelfuld. Det kan den fx være, hvis du er på kur, spiser meget ensidigt eller meget lidt. Du kan også have gavn af multipillen, hvis du træner meget eller er gravid.
Multivitaminer er nemlig først og fremmest god til at forebygge mangler. Mangler du allerede et vitamin eller mineral, er doserne i et multivitamin ofte for lave til at rette op på underskuddet. Her kan det være nødvendigt at tage et særskilt kosttilskud i en periode. Fx ekstra D-vitamin, ekstra jern eller ekstra kalk.
LÆS OGSÅ: Har du brug for ekstra jern?
Forskning fra DTU Fødevareinstituttet har vist, at vi danskere generelt er gode til at få vitaminer og mineraler med kosten. Men også at der er mangler. Fx får næsten ingen af os nok D-vitamin via maden.
Rigtig mange af os mangler desuden jern. Magnesium og B-vitaminer er der også en god portion voksne, der ikke får nok af.
Det kan være svært at vide, om du reelt er i underskud. Ikke engang via blodprøver hos lægen kan alle vitaminer og mineraler måles. Spiser du efter de officielle kostråd, er du dog godt dækket ind og behøver formentlig ikke en multivitaminpille.
Måske – det afhænger helt af, hvem du er, af dit helbred, din livsstil samt indhold og doser i det multivitamin, du tager. Fiskeolie og andre omega-3-produkter er det som udgangspunkt ikke noget problem at kombinere med multivitaminer. Vær dog opmærksom på levertran, da det typisk indeholder D- og A-vitamin, og du dermed risikerer overdosering.
LÆS OGSÅ: Hvad gør fiskeolie i kroppen?
Vitaminer og mineraler angives på etiketten som % af referenceindtaget (RI) – procent af en gennemsnitlig daglig indtagelse. For at undgå overdosering kan du holde dig til denne tommelfingerregel:
A-, K- og E-vitamin:
- Hold dig under 100 % af RI.
Øvrige vitaminer og mineraler:
- Hold dig under 200 % af RI. Den eneste generelle undtagelse er D-vitamin, som vi med fordel kan indtage lidt mere af om vinteren.
Dine behov varierer, alt efter hvor du befinder dig i livet. Så gå efter en multivitaminpille, der er sammensat til lige præcis din målgruppe. Vær desuden opmærksom på, at produktet ikke indeholder for høje doser. Tjek også, at det indeholder mineraler, hvilket ikke altid er tilfældet.
Du skal helst skylle din multivitaminpille ned i forbindelse med et måltid. Dels optager du bedst de fedtopløselige vitaminer sammen med fedt fra din mad. Dels smager de rå vitaminer og mineraler ikke godt, og dem vil du kunne fornemme, når pillens yderlag er blevet nedbrudt i maven.
Optagelsen af jern er altid et problem. Det optages bedst alene, evt. med et glas juice. Du får lidt, men ikke det optimale ud af jern i multivitamin. Derfor vælger nogle at undlade jern i multivitaminer og så anbefale det som et separat tilskud.