Pandekager med blåbær og valnødder

Gør pandekagerne ekstra mættende med topping rig på kostfibre, fx bær og nødder.

© iStock

Flad mave-pandekage

Pandekager behøver ikke være propfyldt med kalorier. Denne sunde variant giver god energi og holder dig mæt længe, og så smager den oven i købet super skønt.

16. oktober 2017 af Maria Albøg Jespersen

Flad mave og pandekager er måske ikke to ting, du umiddelbart forbinder med hinanden. Men den er god nok! Du kan faktisk lave lækre, velsmagende pandekager uden at give køb på den krop, du drømmer om.

Opskriften på pandekager her er uden mel og tilsat sukker og egner sig perfekt til dig, der trænger til lidt lækkert, men gerne vil spare på kalorierne. Spis pandekagerne som morgenmad, mellemmåltid, dessert eller efter træning.

Flad mave-pandekager

Opskriften er til 1 person

Ingredienser:

2 æg
½ banan
½ tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
½ tsk. kokosolie

Opskrift af Michelle Kristensen

Sådan laver du sunde pandekager:

  • Mos bananen sammen med kanel og kardemomme.
  • Slå herefter æggene ud i blandingen, og pisk det hele sammen, til massen er ensartet.
  • Opvarm en pande, og smelt kokosolien til at stege pandekagerne i. Fordel pandekagedejen i klatter på panden.
  • Steg pandekagerne i et par minutter, indtil de er gyldne på undersiden. Vend dem, og giv dem et ekstra minuts tid.
  • Servér pandekagerne med fx skyr, bær og nødder.

Tip: Pandekagerne smager også dejligt afkølede. Lav evt. dobbelt portion, så du har nem morgenmad til næste dag eller hurtige mellemmåltider til at tage med på farten. Opbevar pandekagerne tildækket på køl efter afkøling. 

Næringsindhold pr. person (uden tilbehør)

Energi: 205 kcal
Protein: 12 g
Fedt: 12 g
Kulhydrat: 11 g
Kostfibre: 2 g

Kilde: I FORMs kostdagbog

Derfor er pandekagerne sunde

Fem naturlige ingredienser. Ingen sukker og hvede. Få kalorier. Behøver vi sige mere? Læs her, hvilke sunde fordele der er ved at guffe disse lækre pandekager.

1. Giver god mæthed

Kombinationen af æg og bananer er oplagt, hvis du gerne vil tabe dig eller holde vægten. Æg er nemlig propfyldt med mættende proteiner, ligesom banan rummer en perfekt sammensætning af langsomt- og hurtigtoptagelige kulhydrater, der gør, at du føler dig mæt længe. Ved at skifte morgenbrødet ud med en æggeholdig variant vil du desuden være tilbøjelig til at spise mindre resten af dagen, har forskning vist. 

Tip: Vil du spare kalorier, kan du lave pandekagerne udelukkende på æggehvider.

2. Stabiliserer dit blodsukker

Kanel tilfører ikke bare en god smag, men faktisk er der også noget, der tyder på, at det brune julekrydderi er med til at holde dit blodsukker stabilt, så du undgår at falde i sukkerfælden mellem måltiderne. 

3. Indeholder kun lidt fedtstof

Med blot en halv teskefuld olie til stegning er det ikke en ret, der får dit kalorieindtag til at stige i vejret. Ligesom smør har olien fra hvide kokoskød et højt indhold af mættet fedt, som kan hæve dit kolesteroltal. Sundhedsmæssigt slår kokosolie derfor ikke oliven- og rapsolie, men smagen er mere mild og rund.

Sådan gør du pandekagerne endnu sundere

I modsætning til en morgengrovbolle, der typisk toppes med smør, ost eller marmelade, indbyder pandekager oftere til sundere toppings. Prøv fx at toppe pandekagerne med skyr, nødder og friske bær, æblemos eller sukkerfri bærkompot tilsat chiafrø. Du kan også tilsætte havregryn, mandelmel eller revet gulerødder til dejen.

Find flere opskrifter på sunde og lækre pandekager her

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler