Sådan laver du mandelmel

Det er supernemt at lave mandelmel. Prøv vores opskrift, få masser af tips, og bliv inspireret til, hvordan du kan bruge det sunde og glutenfrie mel.

En skål med mandelmel samt lidt mandler ved siden af

Er du vant til at bage småkager, fx vanillekranse og macarons, kender du helt sikkert til mandelmel.

Det særlige mel er dog også begyndt at dukke op i mange andre opskrifter, især på brød og kager, men også i opskrifter på aftensmad.

Det kan der være flere grunde til, fx at melet tilfører en god, sødlig smag, eller at det indeholder en lang række sunde stoffer.

Er glutenfrit

Rigtigt mange benytter også melet, fordi det ikke indeholder gluten og er lavt på kulhydrater.

Dermed er det velegnet at bruge i mad og bagværk til folk, der enten ikke tåler gluten eller som følger en low carb-diæt, fx keto-diæten.

Uanset, hvilken årsag du har til at ville bruge mandelmel, gør vi dig i denne artikel lidt klogere på det helt særlige mel.

Vi fortæller dig, hvordan du laver dit eget mel på få minutter, og så får du masser af inspiration til, hvordan du kan bruge det hjemme i dit køkken.

1 Hvad er mandelmel?


Mandelmel er ganske simpelt mandler, der er malet helt fint til mel fx i en blender.

Mandler hældes ned i en blender for at blive til mandelmel

HAR DU EN BLENDER, en minihakker eller en foodprocessor, kan du lave dit eget mandelmel.

© iStock

2 Hvordan laver man mandelmel?


Mandelmel er supernemt at lave. Det kræver kun, at du har en foodprocessor, en blender eller en minihakker – og så en pose mandler, naturligvis …

3 Opskrift på hjemmelavet mandelmel


En bunke mandelmel

Hjemmelavet mandelmel

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portion

  • 400 g mandler

Sådan gør du:

  • Hæld mandlerne i en foodprocessor eller blender.
  • Blend, til alle mandler er helt findelte som mel.
  • Opbevar dit mandelmel i en lufttæt beholder.

Du behøver ikke at smutte mandlerne først med mindre du gerne vil have helt lyse kager.

Hvis du smutter mandlerne og har haft dem i vand inden, så sørg for, at de er helt tørre, før du blender. Ellers risikerer du, at melet får en konsistens a la marcipan.


Mandelmel (pr 100 g) Hvedemel (pr 100 g)
Kalorier 606 kcal 343 kcal
Protein 25,6 g 10,6 g
Kulhydrat 7,8 g 69,7 g
Kostfibre 10,6 g 6,0 g
Fedt 52,1 g 1,5 g
E-vitamin 23,4 α-TE 0,434 α-TE
Kalk 257 mg 17,6 mg
Jern 3,4 mg 1,17 mg
Magnesium 264 mg 25,4 mg
Kalium 730 mg 155 mg
Kilde: DTU Fødevareinstituttet

4 Hvor kan man købe mandelmel?


Du kan købe mandelmel i de fleste større supermarkeder eller helsekostbutikker.

Det er ret dyrt at købe, til gengæld kan du ofte købe mandler på tilbud og så lave dit eget mel langt billigere.

5 Er mandelmel sundt?


Som udgangspunkt er mandelmel sundt.

Melet består kun af blendede mandler, som bugner af sunde fedtstoffer samt kostfibre, E-vitamin og mineraler som kalk, jern, magnesium og kalium.

Sammenligner du med hvedemel, får du langt færre kulhydrater og en del flere proteiner samt sunde næringsstoffer. På grund af fedtet er der dog en del flere kalorier i mandelmel.

6 Hvordan bruger jeg mandelmel?


Mandelmel er især velegnet til pandekager, vafler og småkager, altså bagværk som ikke kræver gær.

Du kan også bruge melet i brød og kager, fx lagkagebunde og hindbærsnitter, men her virker det bedst, hvis du kombinerer det med hvedemel. Det er der to årsager til.

For det første er mandelmel ikke så godt til at binde en dej sammen. For det andet indeholder det ikke gluten og har derfor ikke nogen hæveevne.

Vil du gerne erstatte lidt af hvedemelet i en opskrift, kan du benytte nedenstående rettesnore. Du skal være opmærksom på, at en dej med mandelmel kræver mere væske end en dej kun med hvedemel.

  • Til brød: Erstat ⅕ af hvedemelet med mandelmel.
  • Til kager: Erstat ⅓ af melet med mandelmel.
  • Til glutenfri bagning: Er mandelmel den eneste form for mel i dit bagværk, skal du tilføje en form for hævemiddel, fx bagepulver. Tåler du ikke gluten, skal du vælge glutenfrit bagepulver. Du kan bruge loppefrøskaller som bindemiddel.

7 14 opskrifter med mandelmel


Opskrifter på pandekager med mandelmel

© wichmann+bendtsen

Keto-pandekager med hindbærskum

Nyd de lækre pandekager til morgenmad, brunch eller dessert. De er både sukkerfrie, glutenfrie og low carb.

Se opskriften her

protein pandekager med grøntsager
© wichmann+bendtsen

Protein-pandekager med grønt og peanutdip

Er du en haj efter proteiner, vil du elske disse pandekager med æg og hytteost. Perfekte efter en hård omgang træning.

Se opskriften her

Opskrifter på brød med mandelmel

Broccolibrød
© wichmann+bendtsen

Broccolibrød

Får du for lidt grønt? Så snup lidt brød. I vores skønne broccolibrød gemmer der sig nemlig et helt broccolihoved.

Se opskriften her

Pølsehorn
© wichmann+bendtsen

Nemme og sunde pølsehorn

Kan pølsehorn ikke være sunde? Så har du ikke prøvet vores, der er bagt med broccoli, æg og loppefrøskaller.

Se opskriften her

Glutenfrie chiaboller
© wichmann+bendtsen

Glutenfrie chiaboller

Ingen gluten, men masser af chiafrø, sesamfrø, og fuldkornsrismel. Og ret så lækre, skal vi hilse og sige!

Se opskriften her

En blomkålsbolle med tunsalat
© wichmann+bendtsen

Blomkålsbolle med tunsalat

På 30 minutter kan du trylle blomkål om til lækre boller. Og – hvis du har lyst – fylde dem med en skøn, sund tunsalat.

Se opskriften her

Opskrifter på kager og sødt med mandelmel

Chokoladekage
© wichmann+bendtsen

Nem og sund chokoladekage

Uden tøven tør vi godt kalde denne for den perfekte chokoladekage. Luftig, smovset og med masser af god smag – og helt uden sukker eller gluten.

Se opskriften her

Rabarberkage med skyrcreme
© wichmann+bendtsen

Rabarberkage med skyrcreme

Næste gang, rabarbersæsonen er over os, må du love os at prøve denne skønne upside-down-kage.

Se opskriften her

Appelsinkage

Appelsinkage med mandler

Der er skruet op for smagen og ned for kalorierne i denne skønne, svampede appelsinkage. Megalækker til en god kop te.

Se opskriften her

Whoopie pies, små kager
© wichmann+bendtsen

Whoopie pies

De er SÅ fine, de små whoopie pies med lækker vanillecreme. Men hvilken skal man nu vælge – den med vanilje-lemon-bunde eller den med choko-bunde ...?

Se opskriften her

Daddel-bar a la Snickers
© wichmann+bendtsen

Snicky-snacks med dadler og peanuts

Kender vi mon nogen, der kan li´ chokolade, peanuts, 'karamel' og sunde snacks ...? Det tænkte vi nok.

Se opskriften her

Opskrifter på mad med mandelmel

Blomkålsgratin
© wichmann+bendtsen

Blomkålsgratin med skinke og rødkålssalat

For nogen vækker den minder om mormor, for andre vil det være en helt ny oplevelse. Må vi præsentere: Blomkålsgratin!

Se opskriften her

Blomkålspizza med kylling, svampe og grønkål
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kylling, kål og champignoner

Pizza er godt – men sund pizza med blomkålsbund er endnu bedre. Måske din aftensmad i aften?

Se opskriften her

Kyllingeburger med broccolibolle
© wichmann+bendtsen

Kyllingeburger med glutenfri broccolibolle

Kan man lave en sund burger med hjemmebagte burgerboller på en halv time? Ja da!

Se opskriften her

8 Hvad er affedtet mandelmel?


Køber du affedtet eller fedtreduceret mandelmel, får du et mandelmel, der indeholder mindre fedt og dermed færre kalorier.

Melet er lavet af afskallede mandler, der herefter koldpresses, hvorved noget af fedtet fjernes. Det fedtreducerede mel anvendes især i forbindelse med en low carb diæt, fx keto-diæten.

9 Hvad kan man bruge i stedet for mandelmel?


I mange tilfælde kan du erstatte det med almindeligt hvedemel. Er det bagværk, vil konsistensen dog blive anderledes.

Tåler du ikke gluten, skal du gå efter andre glutenfrie meltyper, fx boghvedemel, majsmel, kikærtemel og rismel. Læs mere om disse meltyper her.