Sådan laver du mandelmel
Det er supernemt at lave mandelmel. Prøv vores opskrift, få masser af tips, og bliv inspireret til, hvordan du kan bruge det sunde og glutenfrie mel.
Det er supernemt at lave mandelmel. Prøv vores opskrift, få masser af tips, og bliv inspireret til, hvordan du kan bruge det sunde og glutenfrie mel.
Er du vant til at bage småkager, fx vanillekranse og macarons, kender du helt sikkert til mandelmel.
Det særlige mel er dog også begyndt at dukke op i mange andre opskrifter, især på brød og kager, men også i opskrifter på aftensmad.
Det kan der være flere grunde til, fx at melet tilfører en god, sødlig smag, eller at det indeholder en lang række sunde stoffer.
Rigtigt mange benytter også melet, fordi det ikke indeholder gluten og er lavt på kulhydrater.
Dermed er det velegnet at bruge i mad og bagværk til folk, der enten ikke tåler gluten eller som følger en low carb-diæt, fx keto-diæten.
Uanset, hvilken årsag du har til at ville bruge mandelmel, gør vi dig i denne artikel lidt klogere på det helt særlige mel.
Vi fortæller dig, hvordan du laver dit eget mel på få minutter, og så får du masser af inspiration til, hvordan du kan bruge det hjemme i dit køkken.
Mandelmel er ganske simpelt mandler, der er malet helt fint til mel fx i en blender.
Mandelmel er supernemt at lave. Det kræver kun, at du har en foodprocessor, en blender eller en minihakker – og så en pose mandler, naturligvis …
Du behøver ikke at smutte mandlerne først med mindre du gerne vil have helt lyse kager.
Hvis du smutter mandlerne og har haft dem i vand inden, så sørg for, at de er helt tørre, før du blender. Ellers risikerer du, at melet får en konsistens a la marcipan.
Mandelmel (pr 100 g) | Hvedemel (pr 100 g) | ||
---|---|---|---|
Kalorier | 606 kcal | 343 kcal | |
Protein | 25,6 g | 10,6 g | |
Kulhydrat | 7,8 g | 69,7 g | |
Kostfibre | 10,6 g | 6,0 g | |
Fedt | 52,1 g | 1,5 g | |
E-vitamin | 23,4 α-TE | 0,434 α-TE | |
Kalk | 257 mg | 17,6 mg | |
Jern | 3,4 mg | 1,17 mg | |
Magnesium | 264 mg | 25,4 mg | |
Kalium | 730 mg | 155 mg | |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet |
Du kan købe mandelmel i de fleste større supermarkeder eller helsekostbutikker.
Det er ret dyrt at købe, til gengæld kan du ofte købe mandler på tilbud og så lave dit eget mel langt billigere.
Som udgangspunkt er mandelmel sundt.
Melet består kun af blendede mandler, som bugner af sunde fedtstoffer samt kostfibre, E-vitamin og mineraler som kalk, jern, magnesium og kalium.
Sammenligner du med hvedemel, får du langt færre kulhydrater og en del flere proteiner samt sunde næringsstoffer. På grund af fedtet er der dog en del flere kalorier i mandelmel.
Mandelmel er især velegnet til pandekager, vafler og småkager, altså bagværk som ikke kræver gær.
Du kan også bruge melet i brød og kager, fx lagkagebunde og hindbærsnitter, men her virker det bedst, hvis du kombinerer det med hvedemel. Det er der to årsager til.
For det første er mandelmel ikke så godt til at binde en dej sammen. For det andet indeholder det ikke gluten og har derfor ikke nogen hæveevne.
Vil du gerne erstatte lidt af hvedemelet i en opskrift, kan du benytte nedenstående rettesnore. Du skal være opmærksom på, at en dej med mandelmel kræver mere væske end en dej kun med hvedemel.
Køber du affedtet eller fedtreduceret mandelmel, får du et mandelmel, der indeholder mindre fedt og dermed færre kalorier.
Melet er lavet af afskallede mandler, der herefter koldpresses, hvorved noget af fedtet fjernes. Det fedtreducerede mel anvendes især i forbindelse med en low carb diæt, fx keto-diæten.
I mange tilfælde kan du erstatte det med almindeligt hvedemel. Er det bagværk, vil konsistensen dog blive anderledes.
Tåler du ikke gluten, skal du gå efter andre glutenfrie meltyper, fx boghvedemel, majsmel, kikærtemel og rismel. Læs mere om disse meltyper her.