Kunsten at bygge en sund, hjemmelavet burger

30 minutter
446 kcal

Serverer du hjemmelavede burgere, bliver du populær – også selv om burgerne er lidt sundere end normalt. Tjek vores lækre opskrift, og få masser af sunde tips til både burger og tilbehør.

En hjemmelavet burger med grov burgerbolle.

VILD MED HJEMMELAVET BURGER – det er de fleste. Vi er derfor sikre på, at I FORMs lidt sundere version også vil vække begejstring hjemme ved dit middagsbord.

© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet burger med agurkesalat og fetacreme

Værsgo! Nem opskrift på hjemmelavet burger med grove burgerboller, saftig bøf med kapers, hjemmelavet agurkesalat, sprøde spirer og en skøn fetacreme. Sundt OG lækkert!

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Dej til grove burgerboller

  • 1 æg
  • 3 dl vand
  • 1 dl mælk
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 tsk. honning
  • 12 g gær
  • 150 g fuldkorns­ hvedemel
  • 1 knsp. salt
  • 2 tsk. sesamfrø

Bøffer

  • 1 dl solsikkekerner
  • 1 lille glas kapers minus væde
  • 300 g hakket oksekød

Agurkesalat

  • 1 agurk
  • 2 spsk. æbleeddike
  • Havsalt
  • Sort peber

Fetacreme

  • 2 dl skyr
  • 100 g fetaost

Grønt

  • 1 håndfuld spirer
  • 4 skiv. rødløg

Sådan laver du sund, hjemmelavet burger

Burgerboller:

  • Start med dejen. Pisk ægget, og tag 1 spsk. fra til pensling.
  • Kom æg, vand, mælk, olie og hon- ning i en skål, og udblød gæren heri.
  • Tilsæt mel lidt ad gangen under omrøring. Ælt dejen grundigt, og tilsæt salt.
  • Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 30 min.
  • Form to burgerboller af dejen, tryk dem flade, og lad dem efterhæve 10 min. på en bageplade.
  • Pensl bollerne med æg, og drys med sesamfrø. Bag bollerne ved 200 gr. i ca. 15-20 min., og lad dem køle af på en rist.

Burgerbøf og fyld

  • Rist solsikkekerner på en tør pande.
  • Ælt kapers og solsikkekerner i det hakkede kød. Form to bøffer, og steg dem på en varm pande.
  • Lav strimler af agurk med en tyndskræller. Lad strimlerne trække med æbleeddike, salt og peber i en skål i ca. 10 min.
  • Blend skyr og fetaost med en stavblender. Flæk burgerbollerne, og smør alle flader med cremen.
  • Saml burgerne med agurkesalat, spirer, rødløg og bøf.

TIP! Bag evt. et par ekstra burgerboller – så har du til madpakken dagen efter.


Langt de fleste har en lille svaghed for hjemmelavet burgere, og da det oftest er en byg-selv-ret, er en af de helt store fordele, at alle rundt om bordet kan lave lige præcis den burger, som de bedst kan lide.

Her får du masser af tips til sundere – og mindst lige så lækre – burgere. Vi deler tippene op i de forskellige lag: bollen, bøffen, det grønne fyld, alle dressingerne samt tilbehøret. Om du vil pille ved alle lag på én gang eller blot et enkelt lag ad gangen – det er helt op til dig.

God fornøjelse!

Læs mere om hjemmelavet burger her:

1 Hvor mange kalorier er der i en burger?


Svaret afhænger naturligvis helt af, hvilke ingredienser du smider ind i din burger – og om du spiser fritter og dips til. Her får du et fingerpeg om kalorierne:

  • Hjemmelavet I FORM-burger med kapersbøf: 446 kcal.
  • McFeast-burger fra McDonalds: 596 kcal.
  • Pommes frites, medium str., fra McDonalds: 330 kcal.

2 Hjemmelavede burgerboller – opskrifter og tips


Bollen er et godt sted at sætte ind, hvis du vil gøre din burger sundere. Her kan du gå flere veje; vælge de grove varianter, nøjes med underbollen eller helt udskifte brødbollen med grøntsager. Du bestemmer.

Her under får du både sunde tips og sunde opskrifter.

Hjemmelavet burger boller

Sådan gør du burgerbollen sundere

Gå efter fuldkorn

Uanset om du køber dine burgerboller eller bager dem selv, kan du hæve sundheden ved at vælge fuldkornsudgaven. Fuldkorn bidrager med masser af kostfibre, som holder dig mæt længe og styrker din fordøjelse.

Hvis du bager selv:

  • Brug 100 pct. fuldkornshvedemel eller
  • Brug ⅓ grahamsmel, rugmel eller havregryn og ⅔ hvedemel.

Drop overbollen

Du får hele den gode smag, men sparer nogle kalorier, hvis du dropper den øverste del af burgerbollen. Og ja, dermed bliver det så lidt svært at spise din burger med fingrene, men den smager altså også ret godt med kniv og gaffel.

Vælg en grøn “bolle”

Vælger du helt at undvære brødbollen og i stedet bytte den ud med en grøntsag, sparer du ret mange kalorier. Du kan også vælge at beholde underbollen og så lade toppen være fx en portobellosvamp.

Kaloriefattige alternativer til burgerbollen:

  • Portobellosvampe
  • Avocado, flækket på langs
  • Kålblade, skåret i passende stykker
  • Store ovnbagte skiver af søde kartofler

Opskrifter på grove burgerboller

Prøv vores nemme opskrifter på hjemmelavede burgerboller her.

Grove burgerboller, opskrift
© wichmann+bendtsen

Grove burgerboller med grahamsmel

Sprøde og sunde burgerboller med groft mel. Fyld dem med lige det, du allerbedst kan lide, fx pulled pork, klassisk okse eller en vegetarbøf.

Find opskriften her

Hjemmelavet burger-bolle med spelt

Grove burgerboller med speltmel

Der er ingen sammenligning mellem disse lækre, hjemmebagte spelt-burgerboller og så de bløde, hvide boller, som du køber i supermarkedet.

Find opskriften her

TIP!

Når du former bollerne, får du det flotteste resultat, hvis du samler alle ‘enderne’ ind over hinanden, og stiller bollerne på bagepladen med alle samlingerne nedad. Dermed får du en fin, glat overflade.

Kan man bage koldhævede burgerboller?

Det kan du tro. Brug halvdelen eller en tredjedel af den angivne mængde gær, og stil dejen på køl natten over. Form bollerne dagen efter, og lad dem efterhæve i en times tid.

Sådan bager du flade hjemmelavet burger boller

Hjemmelavet burger – sådan bager du flade burgerboller

Når du har formet dejen til burgerboller, og de er klar til efterhævning, så placér et stykke bagepapir ovenpå, og læg derefter en bageplade løst ovenpå.

Vægten fra bagepladen sørger for, at bollerne hæver udad og ikke opad, og dermed forbliver flade, som burgerboller nu engang skal være. Smart!

Opskrifter på burgere med grønne burgerboller

Hjemmelavet burger med avocadobolle
© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet burger med avocado-bolle

Prøv vores lækre burger med spicy oksebøf, bbq-sauce og avocado’bolle’

Find opskriften her

Hjemmelavet burger med portobello-bolle
© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet burger med portobello-bolle

Vild med svampe? Prøv vores burger med bøf, guacamole, rødløg, revet rødbede og portobello’bolle’

Find opskriften her

3 Kan man fryse burgerboller?


Selvfølgelig. Tag dem ud af fryseren i god tid, og lad dem tø op på køkkenbordet. Lun dem i ovnen eller – mere energibesparende – på en brødrister.

4 Hjemmelavet burgerbøf – opskrifter og tips


Er du til den klassiske burgerbøf af oksekød, får du sunde tips herunder. Men du kunne også gå et skridt længere og helt droppe oksekødet. Tjek vores forslag til både kyllingeburger, vegetarburger, portobelloburger eller pulled pork burger.

Bøf til burger

BØF TIL BURGER | Vil du have en bøf med masser af smag? Så rør det hakkede kød med fx presset hvidløg, finthakket chili eller løg, sennep eller ketchup.

© wichmann+bendtsen

Gør din okse-burgerbøf lidt sundere

Foretrækker du oksekød i din burger, er der flere små kneb, du kan bruge, for at gøre din burger lidt sundere.

Bland grøntsager i kødet

Her kan du fx bruge revet rødbede og gulerod. Gå efter en målestok med 1⁄4 grønt og 3⁄4 kød, og brug lidt æg til at binde det sammen.

Lav en mindre bøf

I stedet for en hakkedreng på 250 gram, så prøv at skære ned til 125-150 gram. Ifølge de nationale kostråd anbefales vi at holde os på max. 350 gram kød – om ugen.

Drop den høje fedtprocent

Hakket oksekød fås med forskelligt fedtindhold. Fravælg kød med en høj fedtprocent. Ofte vil en fedtprocent på ca. 10 være den mest velegnede til bøffer. Du kan sagtens få hakket oksekød med en lavere fedtprocent, men bliver kødet for magert, kan bøffen både have tendens til at “smuldre” og blive tør.

Presser til hjemmelavet burger-bøf
© iStock

Ordensmenneske?

Så vil du elske en burgerpresser. Den består af en skål og en presser med et håndtag og sørger for, at dine burgerbøffer får samme størrelse.

Opskrifter på kyllinge-burgere

Prøv vores lækre opskrifter på kyllingeburgere her

Hjemmelavet burger med kylling og broccolibolle
© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet kyllingeburger med coleslaw og broccolibolle

Det behøver hverken at være besværligt eller tidskrævende at lave sine egne glutenfri burger-boller. På bare 30 minutter kan du servere en sund og snasket burger.

Find opskriften her

Mini-kyllingburger med portobellotop

Sliders med kylling, grillet avocado og portobello

Mangler du ideer til næste grillaften, så prøv disse glutenfri mini-kyllingeburgere med grillet avocado og portobello-top.

Find opskriften her

Opskrifter på vegetarburgere

Prøv vores lækre opskrifter på vegetarburgere her.

En burger på et skærebræt
© wichmann+bendtsen

Juicy vegansk burger med kikærtebøf

Oksebøffen har vi skiftet ud med en skøn vegansk bøf lavet af kikærter og masser af spicy krydderier. Prøv vores bud på den perfekte plantebaserede burger.

Find opskriften her

Vegetarburger med salat, agurk, tomat, syltede rødløg og ost
© wichmann+bendtsen

Vegetarburger med bøf af sorte bønner og syltede rødløg

En burger, der både er sund for dig og for klimaet - prøv I FORMs smagfulde og mættende vegetarburger med bøf af sorte bønner og syltede rødløg.

Find opskriften her

5 Kan man fryse burgerbøffer?


Ja, det kan du, men de bliver klart bedst, hvis du fryser dem rå og steger dem bagefter. Form bøfferne på forhånd, og læg et stykke bagepapir mellem hver bøf. Så fryser de ikke sammen, og du kan tage præcis det antal op, som du har brug for.

6 Sunde tips til fyldet i en hjemmelavet burger


Med masser af grønt fyld kan du trække din burger i en sundere retning. Og så bidrager alt det grønne også med masser af smag, sprøde konsistenser og flotte farver. Tjek vores bedste tips her.

Hjemmelavet burger

5 tips til sundt fyld til hjemmelavet burger

Tomat og agurk hører til

Tomat og agurk er nærmest obligatorisk i en burger og bidrager med god smag. Køb gerne de store bøftomater, og skær agurkeskiverne på skrå, så de bliver større. Dermed glider de ikke så let ud af burgeren, når du spiser den. Tilføj også gerne lidt syltede agurker. De giver rigtig god smag.

Kål er godt

Prøv også at klemme et lag fintsnittet kål, fx rødkål eller spidskål, ind i din burger. Du får flere kostfibre og noget sprødt at tygge på.

Flet avocadoskiver ind

Avocado bidrager med sunde fedtsyrer, mættende kostfibre og en lækker cremet konsistens, der gør det lettere at spare lidt på mayoen.

Byt iceberg ud med spinat

Iceberg består mest af vand, så her kan du med fordel i stedet vælge spinatblade, der giver dig flere kostfibre og ikke mindst godt med C-vitaminer.

Løg giver smag

Rå løg er tæt på at være fast inventar – ikke mindst på grund af deres markante smag. Husk at skære løget ud i ringe og ikke i tern, der let drysser ud af din burger. Er du ikke til rå løg, så prøv syltede rødløg i stedet.

7 Hjemmelavet burgerdressing – opskrifter og tips


Indrømmet! Uden ‘snask’ som fx ketchup, burgerdressing og mayo ville en burger ikke være halvt så lækker. For slet ikke at tale om dips til dine fritter.

De fleste dressinger er rørt på enten mayo eller cremefraiche. Ofte gemmer der sig mange kalorier her, og tæller du kalorier, er der meget at hente, hvis du bytter de to helt – eller delvist – ud med skyr.

Tjek her, hvordan du ret nemt kan servere en sund dressing eller dip til din burger.

Hjemmelavet burger dressing – sådan gør du den sundere

3 dips og dressinger til hjemmelavet burger:

Burgerdressing til hjemmelavet burger
© wichmann+bendtsen

Burgerdressing med skyr

Ingredienser:

  • 1 1⁄2 dl skyr
  • 2 tsk. ketchup
  • 1 tsk. sød paprika
  • 1 tsk. sød fransk sennep
  • 1 fed hvidløg, presset
  • Havsalt
  • Sort Peber, friskkværnet

Sådan gør du:
Rør dressingen sammen, og smag til.

Fetadip til hjemmelavet burger
© wichmann+bendtsen

Fetadip

Er du til feta, så prøv denne dip med masser af smag.

Ingredienser:

  • 100 g fetaost
  • 2 dl skyr
  • 1 potte basilikum
  • 1⁄2 økocitron, saft og skal

Sådan gør du:
Blend alle ingredienser til en cremet konsistens, smag til med salt og citronsaft.

Aioli til hjemmelavet burger
© wichmann+bendtsen

Aioli med skyr

Den klassiske spanske mayodip får også en sund overhaling med skyr.

Ingredienser:

  • 1 helt hvidløg
  • Havsalt
  • 2 dl skyr

Sådan gør du:
Skær toppen af hvidløget, drys med salt, og bag det i 20 min. ved 200 gr. Pres hvidløgsfeddene ud. Mos med en gaffel, og rør med skyr.

Er du vild med chilimayo? Så smag gerne til med et skud chilipulver.

Hjemmelavet tomatsalsa - god til hjemmelavet burger
© iStock

Tomatsalsa

Hjemmelavet salsa med tomat, løg, og chili.

Ingredienser:

  • 2 tomater
  • ½ peberfrugt
  • ½ rødløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 frisk chili (½ hvis den er meget stærk) eller et drys tørrede chiliflager
  • 2 spsk. koriander
  • ½ lime, saften
  • Salt og peber

Sådan gør du:
Hak alle ingredienser fint (evt. i mini-hakker eller blender) og rør dem sammen.

8 Tilbehør til hjemmelavet burger – opskrifter og tips


Hvad serverer man til en hjemmelavet burger? Fritter – vil nok være det typiske svar, så dem serverer vi naturligvis også for dig her i en lidt sundere udgave.

Gulerodsfritter med parmesan og aioli.

TILBEHØR TIL HJEMMELAVET BURGER – Gulerodsfritter med parmsan giver kost-fibre og A-vitamin.

© wichmann+bendtsen

4 opskrifter på sunde fritter

Vil du gerne servere sundere fritter, er første nemme skridt at droppe friturestegningen og i stedet bage dem i ovnen. Næste skridt er at bytte kartoflerne ud med andre grøntsager. Her får du et bud på nogle af vores favoritter.

SØD KARTOFFEL-FRITTER

Bytter du almindelige kartofler ud med søde kartofler, er kalorierne stort set ens. Til gengæld scorer du flere vitaminer og mineraler samt dobbelt op på kostfibre.

Sådan gør du:

  • Skræl kartoflerne.
  • Skær dem i lange, tynde stave.
  • Vend med olie og salt.
  • Bag dem i ca. 40 min. ved 200 gr.

Læs mere om søde kartofler i ovn

GULERODSFRITTER MED PARMESAN

Du får færre kalorier, flere kostfibre og mange, mange flere gange A-vitamin og antioxidanter.

Sådan gør du:

  • Skræl gulerødder.
  • Skær dem i lange, tynde stave.
  • Vend i æggehvide og derefter i en blanding af majsmel, revet parmesan og salt.
  • Bag dem ved 200 gr. i ca. 20 min.

BØNNEFRITTER

Grønne bønner indeholder mindre end halvdelen af kartoflens kalorier. Samtidig får du både flere kostfibre og mere A-vitamin.

Sådan gør du:

  • Vend de frosne bønner med lidt olie og salt, og læg dem i et enkelt lag på en bageplade med bagepapir.
  • Bag dem i ca. 20 min. ved 190 gr.
  • Vend rundt med jævne mellemrum, og hold øje – de må ikke blive sorte.

Prøv I FORMs opskrift på bønnefritter med bagt torsk

SELLERIFRITTER

Knoldselleri er en af planterigets topscorere, hvad angår kostfibre. Samtidig er kalorierne i bund, så den grove knold er et rigtig godt valg til fritter i hele vintersæsonen.

Sådan gør du:

  • Skræl knoldselleri.
  • Skær i lange, tynde stave, vend med olie og salt.
  • Bag dem i ca. 25-30 min. ved 200 gr.

Lav verdens lækreste salat

I stedet for at lave sundere fritter kan du også helt droppe dem og i stedet servere en salat som tilbehør. Vælg alle dine favoritgrøntsager, så salaten bliver så lækker, at du ikke sidder og skæver misundeligt til de andres fritter.

Er der børn med ved bordet, så lav også et stort fad med lækkert gnavegrønt.

Se alle I FORMs salat-opskrifter

Grønkålssalat til hjemmelavet burger

HJEMMELAVET BURGER TILBEHØR – For at spare på kalorierne, kan du lave en lækker salat som tilbehør i stedet for pomfritter.

© Skovdal Nordic

Artiklen blev bragt i I FORM 13/23