Er riskiks sunde?

Kan du med sindsro kaste dig over riskiksene, når den lille sult melder sig, eller er den runde godbid en tvivlsom følgesvend til dine snackpauser? Få svaret her.

Riskiks

RISKIKS – kan du desværre ikke tælle med som en sund snack. Når det gælder sundhed, hører de nærmere til i chip-kategorien.

© iStock

De knaser dejligt, er salte på tungen og indeholder ikke ret mange kalorier ... riskiks har flere ting kørende for sig og er da også et snackhit i det meste af verden.

Men er riskiks en sund snack? Se her, hvad riskiks er lavet af – og hvorfor du skal passe på med at servere dem for børn.

1 Er det sundt at spise riskiks?


Selvom en riskiks kun indeholder lige under 40 kalorier stykket, er den dog ikke nødvendigvis selvskreven som din nye sunde snack. Det meste af indholdet er hurtigt optagelige kulhydrater, som nedbrydes i maven med næsten samme hastighed som sukker.

Der er altså hverken mæthedsfornemmelse eller ret meget næring at komme efter, hvis du spiser en riskiks for at forsøge at holde skansen indtil næste hovedmåltid.

Læs også: Kalorieberegner – Hvor mange kalorier har jeg brug for?

Desuden er der en hel del salt i for at give smag, og da de fleste af os allerede får for meget salt igennem den mad, vi spiser, er de runde snacks ikke noget, der bidrager til en sund kost.

Kort sagt: Som hyggespise er der intet i vejen med en riskiks hist og her, men nogen sundhedshelgen er den desværre ikke. Den runde fristelse hører snarere til i chipskategorien end sammen med nødder eller frugt og grønt.

2 Må børn få riskiks?


Ris indeholder arsen, som er et stof, der optages i risene fra vandingsvandet. Uorganisk arsen har tidligere været brugt som pesticid og i forbindelse med imprægnering af træ, og derfor kan stoffet forekomme nogle steder, hvor man dyrker ris.

Forskning fra blandt andre WHO viser, at hvis man får for meget uorganisk arsen i kosten, kan det øge risikoen for kræft på længere sigt, og børn kan hurtigt få spist for meget arsen gennem fx riskiks. Det sker, fordi børn spiser store mængder mad i forhold til deres kropsstørrelse.

Fødevarestyrelsen fraråder derfor helt, at man serverer riskiks (og risdrik) til børn.

Voksne kan bedre spise og drikke mad indeholdende arsen, men det er stadig bedst at undgå at udsætte sig selv for stoffet konstant i årevis.

Som med mange andre madprodukter er riskiksen altså hverken ond eller god, men den skal primært spises, fordi man kan lide smagen – ikke for sundhedens skyld. En riskiks af og til kan du sagtens nyde, især hvis du i øvrigt får en alsidig og sund kost.

3 Hvad er riskiks lavet af?


De runde kiks er fremstillet af polerede, poppede ris med salt på, men kreative hjerner har de senere år fundet på at peppe dem op med forskellige søde og krydrede smage.

Du kan for eksempel sætte tænderne i riskiks med chokolade, eller hvad med kanel, kokosmel, ost, paprika eller sour cream and onion-smag?