Nye ris-anbefalinger: Skal du være bekymret for kræft?

Kræftrisikoen ved at spise ris er større end hidtil antaget. Vi har spurgt en fødevareekspert, hvordan du skal tilberede ris, og om du skal spise mindre af dem.

Billede af en skål ris

HVIDE RIS indeholder mindre af det giftige stof uorganisk arsen, end brune, røde og sorte ris.

© iStock

Spiser du som de fleste mennesker med jævne mellemrum ris, har du måske hørt, at du skal være påpasselig med at spise for meget.

Ris indeholder nemlig det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen, der især øger risikoen for lungekræft, blærekræft og hudkræft.

For nyligt kom Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, ud med en opdateret risikovurdering, hvori der står, at risikoen for kræft, især hudkræft, er større, end hidtil vurderet.

I grove træk vurderer man, at 1 procent af alle, der får hudkræft i vores del af verden, får det, fordi de har spist uorganisk arsen.

Men bør du så være bekymret, hvis du spiser ris som hverdagskost?

Læs også: PFAS bremser måske dit vægttab

Nej, ikke ifølge seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, Max Hansen, der forsker i toksikologi og risikovurdering.

Han understreger, at selvom risikoen for kræft er større, end man troede, er der stadig tale om en lille risiko. Og du kan roligt fortsætte med at spise ris.

“Det er altid godt at spise en sund og varieret kost, og heri kan ris sagtens indgå. Men ligesom med alle mulige andre fødevarer er det måske en dårlig idé at spise ris hver eneste dag.”
— Max Hansen, seniorrådgiver, DTU Fødevareinstituttet
Billede af gryde med ris, der koger

KOGNING – det anbefales nu, at du koger ris i rigeligt vand ligesom med pasta.

© iStock

Du kan nemt mindske indholdet af arsen i dine ris

Den gode nyhed er, at du relativt let kan mindske indtaget af uorganisk arsen gennem ris.

Ved at koge dine ris i rigeligt vand eller sætte dem i blød et par timer før kogning, mindsker du risikoen betydeligt.

Læs også: 4 sunde alternativer til ris

Jo længere risene er i blød, og jo varmere vand, du skyller dem i, jo mere uorganisk arsen får du fjernet fra risene.

“Jeg synes fx, det er en super løsning at koge ris i rigeligt ekstra vand og hælde det overskydende vand fra ligesom med pasta,” lyder anbefalingen fra Max Hansen.

Ifølge forskeren skal du dog ikke gå i panik, hvis du altid har kogt ris efter metoden med blot en lille smule vand, der trænger helt ind i risene.

Læs også: Er riskiks sunde

“Vi udsætter os selv for alle mulige livsfarlige risici hver eneste dag. Hvis du fx ryger, drikker alkohol eller solbader, har du en meget højere kræftrisiko end ved at spise ris dagligt. Pointen er, at vi med nogle ret små justeringer kan nedsætte en risiko for kræft – så hvorfor ikke bare gøre det?”