Der findes nærmest intet bedre end lune, frisklavede popcorn. Men hvor mange kalorier indeholder popcorn? Kan de laves uden fedtstof? Og hvordan laver man de bedste popcorn?
Få svar på alle dine spørgsmål her – og prøv vores nemme opskrift på popcorn i gryde.
Popcorn er ikke sunde, men hvis du selv tilbereder dine popcorn, kan de være et sundere alternativ til chips og andre snacks.
Du kan i de fleste supermarkeder købe tørrede majskorn til en billig pris. De er uden nogen former for salt eller olie. Majskernerne kan du selv poppe til popcorn i en gryde - uden brug af meget fedstof.
Derudover er det især også mængden af salt, som du kan skrue ned for ved at lave dem selv. Salt er vigtigt for kroppen, men mange af os får for meget, og det kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer. Så spar på saltet, hvis du vil gøre dine hjemmelavede popcorn sundere.
Mængden af kalorier i popcorn, er forskellige alt efter, om du laver dem i en gryde, køber mikrobølgepopcorn eller en pose færdiglavede popcorn. Næringsindholdet er pr. 100 gram.
Hvis du vil lave de sundeste popcorn, er det bedst at bruge en smagsneutral planteolie.
Når du skal vælge olie, er det vigtigt at gå efter én, som kan tåle at blive opvarmet til høje temperaturer som fx rapsolie. Hvis olien ikke kan det, er der nemlig risiko for, at der kan blive dannet skadelige transfedtsyrer.
Du kan også godt tilberede dine popcorn med smør, dog skal du sørge for at smørret er klaret, ellers kan det give en bitter smag.
Der er også mange, som bruger kokosolie til at lave popcorn - det anbefales dog ikke. Ifølge Fødevarestyrelsen er kokosolie nemlig overordnet set ikke sundt, da det ligesom smør og margarine indeholder meget mættet fedt.
Man kan sagtens stege sine popcorn eller andet mad i kokosolie eller smør engang imellem, men ifølge De officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen, anbefales det at vælge planteolier som raps- og olivenolie.
Når du vælger planteolier i stedet for smør og kokosolie, mindsker du risikoen for hjerte-kar-sygdomme og samtidig får din krop flere af de fedtstoffer, som den har brug for.
Du kan godt lave popcorn uden fedtstof. Men her er det vigtigt, først og fremmest at bruge en god tykbundet gryde - og dernæst sørge for at ryste gryden ofte, så popcornene ikke brænder på.
Det kan være svært at styre, om popcornen brænder på uden fedtstof, så det er vigtigt at holde øje og ryste gryden hele tiden.
Den største udfordring er dog, at saltet drysser af, når der ikke er fedt på dine popcorn. Det resulterer i en flad smag.
Gennemsnitligt er der mere fedt i mikrobølgepopcorn (26,8 g) end klassiske popcorn lavet i en gryde (20,2 g). Samtidig kan du styre valget af olie og dermed sikre, at der poppes i en sund rapsolie. Det sundeste valg er derfor at poppe de hvide snacks på gammeldags maner.
Medmindre du vælger den fedtfri model, er det dog bedst kun at spise popcorn i begrænsede mængder. De indeholder nemlig en del fedt og salt, som er skadeligt i længden.
Den sundeste snack er og bliver et stykke frugt eller grønsager skåret i tern eller både.
Har du for meget fedt på kroppen? Tjek din fedtprocent her.
Popcorn er sundere end chips. Som du kan se nedenfor, indeholder popcorn nemlig mindre fedt, færre kalorier og flere kostfibre.
Er du vild med salte snacks? Men lidt i tvivl om, hvilke snacks der er sundest. Her har vi lavet en top 10-liste over forskellige salte snacks og deres indhold af kalorier pr. 100 gram.
Generelt gælder, at kun nødderne er forholdsvis sunde. For alle andre salte snacks handler det mere om, hvilke der er mindst usunde.