Popcorn – er det en sund snack?
Popcorn scorer højt på popularitetsskalaen. Men er de også sundere end andre salte snacks? Få svaret her og se, hvordan du popper dine popcorn så sundt og kaloriefattigt som muligt.
Popcorn scorer højt på popularitetsskalaen. Men er de også sundere end andre salte snacks? Få svaret her og se, hvordan du popper dine popcorn så sundt og kaloriefattigt som muligt.
Der findes nærmest intet bedre end lune, frisklavede popcorn.
Og de sprøde snacks er mere end bare en biografklassiker, det er en af verdens ældste snacks. Faktisk viser arkæologiske fund, at mennesker har poppet majs helt tilbage for over 5.000 år siden i det, der i dag er Mexico.
Vi er altså ret enige om, at de luftige, poppede kerner er lækre. Men er popcorn sunde? Hvor mange kalorier indeholder popcorn? Kan de laves uden fedtstof? Og hvordan laver man de bedste popcorn?
Få svar på alle dine spørgsmål her – og prøv vores nemme opskrift på både popcorn i gryde og popcorn i airfryer.
Nej, de er ikke sunde, men hvis du selv tilbereder dem, kan de være et sundere alternativ til chips og andre snacks.
Laver du dem selv, kan du nemlig selv bestemme, hvor meget og hvilken type fedtstof du vil tilføje til de tørrede majskerner.
Derudover er det især også mængden af salt, som du kan skrue ned for ved at ty til de hjemmelavede. Salt er vigtigt for kroppen, men mange af os får for meget, og det kan være medvirkende til forhøjet blodtryk og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Derfor er det en god idé at spare på saltet, hvis du vil gøre dine snacks lidt sundere.
Mængden af kalorier i popcorn er forskellig alt efter, om du laver dem i en gryde, køber mikrobølge-varianten eller en pose færdiglavede majskorn.
Det kommer helt an på skålens størrelse. I en almindelig skål beregnet til 1 person, skal du nok regne med ca. 30 gram popcorn. Det svarer til godt 140 kalorier, hvis du fx har lavet popcorn i gryde.
Der er typisk lige omkring 100 gram i en pose færdiglavede popcorn. Det svarer altså til lige knap 500 kalorier.
Elsker du også at knase de sprøde salte snacks i biografmørket? Her kan du se, hvor mange kalorier der er i typiske biograf-bægre:
Næringsindhold popcorn per 100 g | Popcorn kalorier – mikrobølgeovn | Popcorn kalorier – i gryde | Popcorn kalorier – i pose |
---|---|---|---|
Kalorier | 505 kcal | 468 kcal | 493 kcal |
Kulhydrat | 52 g | 58 g | 53 g |
Protein | 10 g | 10 g | 8 g |
Fedt | 27 g | 20 g | 25 g |
Kostfibre | 8 g | 8 g | 8 g |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet |
Det er lige så enkelt at lave popcorn over bål, som det er at lave dem i en gryde på komfuret. Og så er der altså noget helt særligt ved at sidde omkring bålet og høre lyden af de første pop i gryden, mens duften af varme majs, ristet olie og bålrøg spreder sig.
Du kan lave popcorn på bål både i en tykbundet gryde med låg eller i en bålpande, som du kan finde i de fleste supermarkeder. Du kan også lave popcorn over bål i et popcornnet på en stang. Det består af to net, som kan åbnes og lukkes sammen, så de danner en kugle.
Hvis du bruger en gryde eller pande, kommer du olie i og varmer op, inden du lægger majskernerne i. Ganske som når du laver popcorn i gryde.
Laver du dem i et net, skal de vendes i olie, inden du kommer dem ind i nettet.
Du kan sagtens lave popcorn i airfryer, og resultatet er lækkert sprøde og luftigt poppede majskerner.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Nej. Du må aldrig putte en pose med mikrobølge-popcorn i airfryer, da posen vil brænde.
Det er heller ikke en god ide at tage majskernerne ud af posen og prøve at tilberede dem i en airfryer. Kornene kan være forbehandlede og vil typisk være tilsat overfladebehandling i form af fedtstof og forskellige tilsætningsstoffer som smørsmag, emulgatorer eller sødestoffer.
Det er ingredienser, som er designet til en mikrobølgeovns milde og fugtige opvarmning, men ikke til en airfryers tørre, cirkulerende varme. Du risikerer altså både at ende op med poppede majskerner, der smager dårligt, og en airfryer belagt med en fedtet film indvendig.
I gennesnit er der mere fedt i mikrobølge-popcorn (26,8 g) end klassiske majskerner lavet i en gryde (20,2 g).
Samtidig kan du styre valget af olie og dermed sikre, at kernerne poppes i en sund planteolie. Det sundeste valg er derfor at poppe de hvide snacks på gammeldags maner.
Ja, de betragtes som ultraforarbejdede, da de indeholder tilsætningsstoffer som fx konserveringsmidler, smagsforstærkere og farvestoffer.
Det er endnu en betydelig grund til at vælge at lave dem selv.
De seneste års forskning viser, at ultraforarbejdede fødevarer kan sættes i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft.
Nej, som udgangspunkt ikke. Popcorn i gryde af hele majskerner med lidt olie og salt, betragtes som minimalt forarbejdede fødevarer.
De består stadig af hele kerner og har ikke gennemgået en omfattende industriel bearbejdning som mikrobølge-korn eller færdigpoppede i poser, som kan indeholde alt fra smagsstoffer, farvestoffer og konserveringsmidler til smøraromaer.
Er du vild med salte snacks? Men i tvivl om, hvilke snacks der er sundest?
Bliv klogere med vores top 10-liste over forskellige salte snacks og deres indhold af kalorier pr. 100 gram.
Generelt gælder, at kun nødderne er forholdsvis sunde. For alle andre salte snacks handler det mere om, hvilke der er mindst usunde.
Vidste du, at du kan putte dine majskerner i en potte i stedet for i gryden?
Du kan nemlig trylle dem om til popcorn-græs, som er et dekorativt prydgræs til haven eller altanen. Eller du kan få de små kerner til at spire som sundt og velsmagende mikrogrønt. Spirerne har en sød og let lakridsagtig smag og egner sig godt som fx pynt på en salat eller på smørrebrød.
Ja, din hund må gerne få en poppet godbid i ny næ, men det skal være helt uden fedtstof eller salt.
Har du en firbenet, som godt kan lide puffede majs, skal du altså sørge for at lave dem selv – og du må ikke tilføje hverken olie eller salt, da det kan være skadeligt for din hunds helbred.
Du må ikke give din hund upoppede majskerner, de kan skade tænderne eller udgøre en kvælningsrisiko.
Dit barn skal være fyldt 3 år, før det må få popcorn, ifølge Sundhedsstyrelsen. Kornene kan – ligesom nødder, gulerødder, kerner og lign. – sætte sig fast i halsen og føre til kvælning. De kan også komme i “den gale hals” og ende i lungerne, hvor de kan give en alvorlig lungebetændelse.
Du skal desuden ikke kun tage hensyn til, om dit barn er fyldt 3 år, men også overveje, om det har nogenlunde styr på at tygge sin mad. I sine første leveår er dit barn nemlig stadig i gang med at lære at tygge, har måske ikke alle sine tænder, og har en umoden synkerefleks.