Sådan behandler du hold i nakken
Av! Pludselig mærker du et jag af smerte, hver gang du forsøger at dreje hovedet. Hold i nakken er ubehageligt, men heldigvis ufarligt. Og med ro, varme og udstrækning kan du slippe af med problemet på få dage.
Av! Pludselig mærker du et jag af smerte, hver gang du forsøger at dreje hovedet. Hold i nakken er ubehageligt, men heldigvis ufarligt. Og med ro, varme og udstrækning kan du slippe af med problemet på få dage.
Har du sovet med hovedet i en forkert stilling eller lavet en forkert bevægelse med nakken? Så kan du være uheldig at få hold i nakken.
Men hvorfor får man hold i det, og hvordan kommer man hurtigst af med det. Få svar på alle dine spørgsmål her.
Hold i nakken er en pludselig opstået stivhed og fastlåsthed i nakken, som kan give meget smerte og ubehag. Det kan fx skyldes en skade, dårlig holdning eller at du har lavet en forkert bevægelse.
Hold i nakken opstår altid akut, fx hvis du laver et uheldigt drej med hovedet, mens du dyrker sport.
Ofte vågner man op med det efter at have sovet med hovedet i en skæv stilling, men det kan også opstå efter en lang arbejdsdag, hvor du har siddet med nakken bøjet ind over skrivebordet i den samme stilling og så pludselig retter hovedet op.
Hold i nakken er en pludseligt opstået stivhed i nakken, der låser hovedet fast i en skæv stilling.
Det kan skyldes, at et eller flere af de såkaldte facetled, som forbinder halshvirvlerne, har sat sig fast, eller at en overbelastet muskel i halsen er gået i krampe.
Hos yngre personer kan årsagen også være en forstrækning af senerne i nakken, mens gigt ofte er grunden hos ældre.
Symptomerne kan variere fra lette spændinger til kraftige smerter, der er relativt afgrænset til det sted i nakken, hvor skaden er opstået.
I sjældne tilfælde stråler smerterne ud i skuldrene og armene eller ned i ryggen og kan føre til hovedpine og svimmelhed.
Smerterne går næsten altid over i løbet af et par dage, og hold i nakken er helt ufarligt.
LÆS OGSÅ: Hvordan føles hold i ryggen?
Hold i nakken varer som regel i en kort periode. De fleste vil allerede få det bedre efter 2-3 dage, og være uden problemer i løbet af 7-10 dage.
Hold hovedet i ro, og bevæg det ikke ind i det område, hvor det gør ondt. Hvis du vågner med hold i nakken, så bliv lidt i sengen, og hvis det sker under sport, skal du straks stoppe aktiviteterne.
Varme er godt til at bløde muskulaturen op og sætte gang i blodcirkulationen, så helingsprocessen bliver stimuleret. Hold en flaske med varmt vand mod nakken, tag et varmt bad, eller massér blødt med fingrene.
Sørg for god støtte og aflastning af nakken, så den får ro til at hele. Brug flere hovedpuder til at holde den rigtige stilling, når du sidder eller sover. Om dagen kan et stort tørklæde hjælpe med at holde nakken oprejst.
Ved at strække musklerne ud kan du reducere spændingerne. Bøj hovedet frem og tilbage i 2-3 min. i det område, hvor det ikke gør ondt.
Gør det samme fra side til side, og rul også nakken langsomt rundt.
Mærker ikke noget i nakken: Du belaster stort set ikke nakken og kan nemt tilpasse dine bevægelser, hvis du alligevel mærker smerter.
Udstrækning undervejs: Mens du går, kan du lave udstrækning for nakken ved fx at bøje hovedet frem og tilbage eller fra side til side.
Sådan skal du gå med Vælg et blødt underlag, fx stier eller græs, og gå med lette skridt, så stødene fra dine trin ikke forplanter sig op til nakken.
Lægen kan evt. ordinere almindelig smertestillende medicin såsom ibuprofen, men ellers er det sjældent nødvendigt at kontakte lægen på grund af hold i nakken. Du bør dog gøre det, hvis smerterne er voldsomme eller varer mere end et par dage, samt hvis du får kraftig hovedpine eller føler svaghed i armene.
En fysioterapeut kan give dig lindrende massage og vejledning i, hvordan du indretter din arbejds- og sovestilling, så du forebygger et nyt hold i nakken.
Artiklen er bragt i I FORM nr. 17, 2017