Sådan behandler en kiropraktor skader og låste led

Hold i ryggen og hekseskud er bare et par af de skader, en kiropraktor kan afhjælpe. Bliv klogere på, om behandlingen kan få dig tilbage i træningstøjet.

Kvinde modtager kiropraktik, fordi hun har fået en skade efter træning.

SKADESBEHANDLING - En kiropraktor bruger mange teknikker til at løsne led og muskler. Manipulationsteknik, hvor der lyder et smæld, er bare én af dem.

© iStock

Er din skulder gået i baglås eller ryggen stiv, er gode råd dyre. For hvilken behandling kan få kroppen tilbage “i hak”, så den bevæger sig smertefrit – og i det hele taget frit – igen?

Her kan kiropraktoren være relevant. Behandlingen er kendt for det berømte knæk, men i virkeligheden indeholder en typisk behandling mange flere ting.

Vil du have mere at vide om dem og deres relevans for lige dit problem, får du forhåbentlig svar på dine spørgsmål her, hvor vi gennemgår kiropraktorens metode fra A til Z.

Kiropraktik

Kiropraktoren er kendt for knækket, men laver reelt en kombination af håndgreb og tryk for at løsne led op. Også muskler og ledbånd behandles.

Hvad har de lært?

En kiropraktor har en akademisk uddannelse på 5 år samt et års praktik i en såkaldt turnusuddannelse. I Norden findes uddannelsen udelukkende på Syddansk Universitet.

Hvad er det?

En kiropraktor er en autoriseret sundhedsperson, der kan diagnosticere, behandle og forebygge mange typer muskel- og ledsmerter, heriblandt sportsskader. Et særkende for kiropraktorerne er manipulations-teknikken, hvor der typisk høres et knæk under behandlingen. Nogle kiropraktorer har taget efteruddannelse inden for idrætsskader.

Hvornår er behandleren relevant?

Kiropraktorer kan behandle smerter i muskler og/eller led samt nedsat bevægelighed i leddene. En kiropraktor kan typisk behandle både akutte skader og overbelastningsskader. Hun kan også lave en analyse af dit bevægelsesmønster for at forebygge skader, fx før hård træning.

Hvordan stiller behandleren en diagnose?

Kiropraktoren stiller diagnosen ved hjælp af en grundig gennemgang af sygehistorie og undersøgelse. En kiropraktor har typisk adgang til ultralyd og røntgenundersøgelse. Der kan også suppleres med mere almene undersøgelser, fx blodtryksmåling, hvis det er nødvendigt.

Hvordan foregår behandlingen?

Kiropraktoren bruger primært sine hænder til at løsne og udspænde stramme eller låste led. Mest kendt er manipulationsbehandlingen, hvor kiropraktoren retter på funktionen i et led – ofte så der kan høres et knæk. Du vil også kunne få et øvelses- eller genoptræningsprogram.

Typisk antal behandlinger?

Landsgennemsnittet ligger på 5-6 behandlinger, men antallet er helt afhængigt af årsagen til din skade. Som en tommelfingerregel i øvrigt: jo ældre skade, desto flere behandlinger.

Efter behandlingen?

En kiropraktor har fokus på forebyggelse. Derfor vil en behandling hos en kiropraktor også indebære, at du får information og viden om, hvordan du efter behandlingen kan forebygge skader.

Hvad er prisniveauet?

Et førstegangsbesøg koster mellem 390 og 640 kr., hvis klinik- ken har en overenskomst med det offentlige.

Kræves der en henvisning?

Alle kan henvende sig direkte til en kiropraktor uden henvisning og få tilskud fra det offentlige i de klinikker, der har en overenskomst.

Hvor finder jeg en behandling?

kiropraktoren.dk kan du finde en klinik. Skal du lede efter en kiropraktor med særlig interesse for idrætsskader, må du spørge dig frem.