Sådan behandler en fysioterapeut skader

Stort set alle idrætsskader kan en fysioterapeut – og især en sportsfysioterapeut – tage sig af. Få svar på, om metoden er god for dig.

En midaldrende kvinde bliver masseret af en fysioterapeut for at behandle en skade.

FYSIOTERAPEUT - Bevægapperatet dækker meget godt, hvad en fysioterapeut tager sig af. Målet er, at kroppen skal have funktionalitet og bevægelighed.

© iStock

Har du smerter i den bevægelige dele af kroppen, kan det være en fysioterapeut, du skal behandles af. Det er nemlig lige præcis bevægelighed af led og muskler, som er fysioterapeutens speciale. Det kan være alt fra ondt i lænden, hold i nakken eller meniskskader og løbeknæ.

Er du specifikt kommet til skade under træning, er det en god ide at opsøge en sportsfysioterapeut. De er – som du kan høre af navnet – specialister i alt det, der kan gå galt under motion.

Vil du have mere at vide om behandlingen og dens relevans for lige dit problem, får du forhåbentlig svar på dine spørgsmål her, hvor vi gennemgår fysioterapi og sportsfysioterapi fra A til Z.

Hvad har de lært?

En fysioterapeut har en 3,5 år lang bacheloruddannelse. Man kan blive sportsfysioterapeut med diplom via videre- og efteruddannelse, som tager min. 2 år og foregår i Dansk Selskab for Sports-fysioterapi.

Hvad er det?

En fysioterapeut har fokus på, at du bevæger dig hensigtsmæssigt, både for at forebygge, behandle og genoptræne skader. Sportsfysioterapeuter har en særlig viden om idrætsskader og de belastninger, som forskellige motionsformer udsætter kroppen for. De kan derfor lave behandlings- og genoptræningsplaner, der er målrettet netop din skade og motionsform.

Hvornår er behandleren relevant?

En fysioterapeut – specifikt en sportsfysioterapeut – er relevant til stort set alle idrætsskader. Operationskrævende skader, træthedsbrud, betændelsestilstande, der kræver medicin, og udtalte overtræningssymptomer er ikke deres område.

Hvordan stiller behandleren en diagnose?

En fysioterapeut bruger din sygehistorie sammenholdt med tests og manuel undersøgelse af kroppen. Det vil sige stræk, tryk og træk, der viser noget om kroppens funktion og bevægelighed. En løbestilstest kan også være en mulighed. Nogle fysioterapeuter bruger også ultralydsscanning.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen er typisk en blanding af massage, tryk og stræk – og ikke mindst gennemgang af øvelser til genoptræning og styrkelse af kroppen. Du kan også blive tapet op eller forbundet, så din skade “holdes på plads”. Nogle bruger også laser- og chokbølgeterapi som supplement.

Typisk antal behandlinger?

De fleste ukomplicerede behandlingsforløb kræver 2-3 besøg hos fysioterapeuten med ca. 14 dages mellemrum, hvor du skal træne selv. Genoptræning efter operation kan kræve længere forløb.

Efter behandlingen?

Du kommer typisk hjem med øvelser, du skal udføre. En fysioterapeutisk behandling er i høj grad tilrettelagt efter, at patienten arbejder aktivt med.

Hvad er prisniveauet?

Første konsultation fra ca. 500-700 kr. i private klinikker. En klinik, der er tilknyttet det offentlige, vil typisk være billigere.

Kræves der en henvisning?

Du kan frit bestille tid eller blive henvist til en fysio­terapeut af egen læge og dermed få tilskud. Sportsfysioterapeuter kan du ofte kun få tilskud til fra private sundhedsforsikringer.

Hvor finder jeg en behandling?

På Dansk Selskab for Sportsfysioterapis hjemmeside, sportsfysioterapi.dk, finder du en liste over behandlere, der er eksaminerede sportsfysioterapeuter.