Paracetamol – guide til smertestillende medicin

Der er nok at vælge imellem, når det kommer til smertestillende. Nogle af de mest populære er Pinex, Pamol og Panodil med det aktive stof paracetamol. Om paracetamol kan lindre dine smerter, kommer an på, om du har feber, inflammation, hoste eller andet. Er du i tvivl, om paracetamol er det rigtige valg, så læs med her.

Paracetamol – Pilleglas med piller, der kommer ud af glasset

PARACETAMOL Panodil, Pamol og Pinex indeholder alle det aktive stof paracetamol – men hvornår skal du vælge hvad? Få svaret her!

© iStock

Smertelindrende, betændelsesdæmpende eller febernedsættende? Har du svært ved at navigere mellem de forskellige former for smertestillende, så brug denne guide til pillerne i dit medicinskab, næste gang kroppen protesterer og gør ondt. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål om det aktive stof paracetamol, som findes i Panodil, Pamol og Pinex.

FAQ om paracetamol

Hvad kan man bruge paracetamol mod?

  • Meget effektivt til: svage smerter og feber.

  • Ikke effektivt mod: inflammation.

Hvordan virker paracetamol?

Paracetamol hæmmer produktionen af såkaldte prostaglandiner, en slags kemiske signalstoffer, som sender smertesignaler fra kroppen videre til hjernen.

Det påvirker desuden hjernens regulering af kropstemperaturen, så en eventuel feber falder.

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du halsbetændelse

Hvor meget paracetamol må jeg tage?

2 piller a 500 mg, maksimalt 3-4 gange om dagen.

Hvordan skal jeg tage paracetamol?

Pillerne skal synkes med en tår vand.

Hvad er bivirkningerne ved paracetamol?

Følger du anvisningerne, er der reelt ingen bivirkninger. Ved længere tids overforbrug risikerer du potentielt dødelige leverskader.

Hvem skal undgå paracetamol?

Undgå paracetamol – herunder Panodil, Pamol og Pinex – hvis du har leverskader eller har et højt alkoholforbrug.

Kan paracetamol tages med andre typer smertestillende?

Paracetamol kan med fordel tages sammen med ibuprofen-produkter, herunder Ipren, Ibumetin og Brufen. Benytter du dig tit af den effektive kombination, bør du dog snakke med din læge først, da der kan være behov for løbende kontrol.