Ann lever antiinflammatorisk: “Jeg kan have en hverdag nu”
Ann lever efter ét princip: Kun det, der bygger hende op, får lov at komme med på tallerkenen. Resultatet: Mere energi og færre smerter i hverdagen
Ann lever efter ét princip: Kun det, der bygger hende op, får lov at komme med på tallerkenen. Resultatet: Mere energi og færre smerter i hverdagen
Er det her godt for mig? Genopbygger det mig eller nedbryder det mig?
Sætningen står på en blok i Anns køkken. Det har den efterhånden gjort i halvandet år, og den har hjulpet hende med at træffe “de gode valg.”
“Hvis det ikke gør noget godt for min krop, spiser jeg det ikke,” fortæller Ann på 48 år.
Ann husker tydeligt, hvordan hendes liv så ud for cirka halvandet år siden. Hun havde lige fået diagnoserne slidgigt og fibromyalgi:
“Jeg kunne vågne syv gange om natten, hvor jeg måtte stå op og gå rundt om spisebordet, for at min krop kunne slappe af, så jeg kunne sove igen.”
De fleste morgener måtte hun kravle ud af sengen. Hun havde konstant følelsen af betændelse og en summende fornemmelse i kroppen – som når ens ben sover. Hendes led var hævede, musklerne gjorde ondt, og hun fik ekstreme hovedpiner.
“Det føltes som at have løbet et maraton eller to hver dag,” fortæller Ann.
Sådan så tilværelsen ud, indtil den dag begyndte at leve antiinflammatorisk.
Siden er smerterne og den summende fornemmelse reduceret markant.
Nu sover hun hele natten, og kun to gange i løbet af de sidste halvandet år er hun kravlet ud af sengen. De voldsomme hovedpiner er væk – det samme gælder uren hud og håndeksem, som hun tidligere døjede med.
“Jeg har stadig smerter i led og muskler, men stivheden i leddene og hævelsen er væk. Nu kan jeg have en hverdag – det kunne jeg ikke, inden jeg begyndte en antiinflammatorisk livsstil.”
I dag er Ann ikke længere fuldtidssygemeldt, men kan arbejde 11 timer om ugen.
Vil du gerne selv prøve antiinflammatorisk kost? Læs I FORMs artikel om antiinflammatorisk kost for begyndere
Ann havde prøvet både naturmedicin og medicin fra lægen, og hun hoppede i med begge ben, når hun fandt kure på nettet, der lovede en lindring af hendes gener.
“Det hjalp ikke en skid,” fortæller hun.
Brikkerne faldt på plads, da hun faldt over antiinflammatorisk kost. Hun bookede et forløb hos en ekspert og fik en detaljeret plan for sin hverdag.
At leve antiinflammatorisk handler ikke kun om kosten, men også om ens søvn og motion.
Læs også: Hvor meget søvn skal man have?
Nu går hun fast i seng hver aften klokken 21, styrketræner tre gange om ugen og går lange ture hver dag.
“Det har faktisk ikke været særlig svært at gå over til antiinflammatorisk kost,” fortæller Ann.
Kun i starten syntes hun, at den skemalagte livsstil var besværlig. Men hun fandt hurtigt løsningen: Planlægning og at gøre det nemt.
Derfor går hun hver søndag i køkkenet, hvor hun snitter og hakker grøntsager til den kommende uge.
Faktisk er hendes mad ofte nemmere at lave end lasagne, pasta med kødsovs og andre typiske børnefamilie-favoritter, som hendes mand og deres to børn spiser.
Ann frygtede også, at det ville blive meget dyrt at omlægge kosten – fordi antiinflammatorisk kost skal være økologisk. Men det viste sig ikke at være et problem:
"Jeg har regnet på det, og vi bruger ikke flere penge på mad nu end tidligere."
Ann savner ikke sin gamle kost – måske lige med undtagelse af hvidt brød. Men blot en enkel bid, og hun mærker det straks i kroppen, fortæller hun. Hun har heller ikke længere lyst til slik eller søde sager:
“Kroppen er renset ud. Så det der med at blive lækkersulten og få lyst til at gå om bord i en omgang Matadormix, det sker ikke mere. Jeg vil meget hellere have en skål bær eller lidt cherrytomater.”
Ude i køkkenet står sætningen stadig på blokken, nemlig at alt, Ann giver sin krop, skal være byggesten, der styrker hende – ikke noget, der bryder hende ned.
Hun gentager det for sig selv hver dag. Det hjælper hende, når sulten melder sig på vej hjem fra supermarkedet, og en pakke kiks frister. Eller når klokken nærmer sig 21, og hun overvejer at blive oppe bare lidt længere.
Det handler om “sund egoisme”, forklarer Ann – et begreb hun flittigt bruger:
“Jeg kan ikke være noget for mig selv eller nogen som helst andre, medmindre jeg overholder principperne. Det er min sunde egoisme.”
På ét enkelt punkt bryder hun dog med principperne for en antiinflammatorisk kost:
“Jeg drikker stadig et glas vin hver fredag med min mand,” siger Ann.
Men bortset fra det lever hun 100 procent antiinflammatorisk – og det har hun tænkt sig at fortsætte med resten af livet:
“Jeg har ikke noget andet valg, fordi konsekvensen er så stor.”