Saltede citroner er en gammel fermenteringsmetode med rødder i Nordafrika og Mellemøsten.
Saltsyltede citroner laves ved at lægge hele eller skårne citroner i en blanding af salt og citronsaft i et tætsluttende glas.
Med tiden – typisk flere uger – fermenterer citronerne, og deres smag ændrer sig markant. Skallen bliver blød, og både duft og smag udvikler en dyb, kompleks og næsten umamifyldt karakter. Det er især skallen, der bruges i madlavning.
De er en vigtig ingrediens i blandt andet det marokkanske og mellemøstlige køkken, hvor de tilfører retter som tagine, couscous og salater en karakteristisk, syrlig-salt smag.
Ja, det kan de være. Men med forbehold. Citroner er i sig selv rige på C-vitamin, antioxidanter og plantestoffer som flavonoider. Selve fermenteringsprocessen kan også tilføre gavnlige mælkesyrebakterier, hvis de laves uden kogende vand eller for meget ilt.
Dog skal man være opmærksom på det høje saltindhold. I moderate mængder er det ikke et problem for de fleste mennesker, men har du fx forhøjet blodtryk, er det vigtigt at være opmærksom på dit saltindtag.
Saltlagen er imidlertid så intens, at saltede citroner oftest kun bruges i små mængder i madlavningen.
Det tyder meget på. Citroner indeholder flere gavnlige stoffer, som i laboratoriestudier har vist sig at have antiinflammatoriske egenskaber. Men der er stadig behov for flere kliniske studier på mennesker for at bekræfte effekterne.
Du finder blandt andet disse 3 gavnlige stoffer i citroner:
C-vitamin. Det vigtige vitamin er en antioxidant, der kan reducere oxidativt stress og inflammation. C-vitamin har også vist sig at forbedre optagelsen af jern og styrke immunforsvaret.
Flavoner. Flavoner er naturlige og aktive planteforbindelser, som findes mange frugter, grøntsager og urter. Flavonoider menes at have antioxidative og antiinflammatoriske egenskaber, og de findes især i citronens skræl og i de hvide hinder.
D-limonen. D-limonen er en naturlig kemisk forbindelse, der tilhører gruppen af terpener (æteriske olier). Det sidder, ligesom flavoner, primært i skallen på citrusfrugter, og det har i laboratoriestudier vist sig at have antiinflammatoriske og antioxidative egenskaber. D-limonen har en frisk citrusduft, og hvis du er stødt på det i ingredienslisten på dine rengøringsmidler, så er den altså god nok. D-limonen bruges nemlig både i fødevarer og rengøringsmidler – i sidstnævnte på grund af sine fedtopløselige egenskaber.
Kort sagt: Der er altså flere gode indholdsstoffer i saltede citroner, men der skal fortsat forskes mere i deres antiinflammatoriske effekt – og vi skal have flere studier foretaget på mennesker frem for i et laboratorium. Mængden, man indtager, vil desuden ofte være beskeden.
Hvad kan man bruge saltede citroner til?
Saltede citroner bruges først og fremmest som en smagsgiver. De tilfører en intens, citrusagtig dybde og kan pifte mange retter op.
Brug saltsyltede citroner sådan her:
I gryderetter: Brug dem i taginer, marokkanske lamme- eller kyllingeretter.
I dressinger og marinader: Finthakket syltet citronskal kan give syre og salt til en vinaigrette.
Til grøntsager: Bag dem sammen med rodfrugter eller grill dem med auberginer.
I dips og spreads: Prøv dem i hummus, baba ganoush eller yoghurt-baserede dips.
I salater: Et lille stykke finthakket citronskal kan løfte en salat til nye højder.
I fiskeretter: Saltet citron passer særligt godt til både hvid fisk og fede fisk som makrel og laks.