5 facts om gurkemeje og og dit helbred
Gurkemeje – eller fattigmandssafran – har længe stået i skyggen af sin fine storebror, men gurkemeje indeholder en lang række gode egenskaber. Bliv klogere her.
Gurkemeje – eller fattigmandssafran – har længe stået i skyggen af sin fine storebror, men gurkemeje indeholder en lang række gode egenskaber. Bliv klogere her.
Gurkemeje har været brugt i flere hundrede år som fødevare, makeup og medicin og kan spores helt tilbage til 600 år før vor tidsregning.
Krydderiet er mest kendt for sin stærke gule farve. I Indien og andre asiatiske lande, hvor gurkemeje stammer fra, bruges det hyppigt til at farve ris- eller fiskeretter gule med.
Gurkemeje fås i pulverform og som en hel rod, der mest af alt minder om ingefær. Smagen er dog meget mildere end ingefær. Derfor indgår gurkemeje oftest sammen med andre krydderier, bl.a. som en vigtig bestanddel af karry.
Inden for naturmedicin bliver gurkemeje brugt til at behandle fx hoste, gigt, leversår og inflammation. Også inden for den medicinske forskning er gurkemeje kommet i fokus på grund af sine mulige sundhedsgevinster.
Gurkemeje indeholder omkring 2 % af det gule farvepigment curcumin. Det er netop dette specielle mikroskopiske pigment, der giver dig grund til at skrue op for mængden af gurkemeje i din kost. Det er nemlig supersundt for dig.
Gurkemeje har en fantastisk antibakteriel effekt. Forsøg har vist, at gurkemeje kan forbedre bestemte hudlidelser, herunder akne og eksem. Forskere mener, at dette skyldes curcumins antioxidative effekt. Curcumin angriber nemlig de små farlige stoffer, der findes frit i kroppen, før de kan nå at angribe kroppens egne celler. Der er dog brug for mere systematisk forskning for at kunne sige noget omkring dosis og præcis effekt.
Er dit immunforsvar svækket eller nedbrudt, er du mere udsat for sygdomme. Dette kan lede til og/eller skyldes øget inflammation i kroppen, som kan være ganske belastende. Undersøgelser viser imidlertid, at curcumin (farvepigmentet i gurkemeje) muligvis kan nedsætte og regulere mængden af pro-inflammatoriske stoffer – altså de stoffer, der normalt øger inflammation i kroppen. Ved at skabe balance blandt disse stoffer er curcumin muligvis med til at forebygge sygdom.
Dyre- og celleforsøg viser, at curcumin, som er det aktive stof i gurkemeje, kan modvirke den skadelige virkning af kræftfremkaldende stoffer, og dermed dels kan hæmme kræftcellers vækst og dels kan fremme kræftcellers evne til at begå selvmord – også kaldet apoptose. Men kan disse effekter overføres til menneskekroppen? Det er straks mere usikkert, da curcumin nedbrydes ekstremt hurtigt, og der er endnu ingen overbevisende dokumentation for, at gurkemeje kan forebygge eller hjælpe til i behandlingen af kræft. Til gengæld kan curcumin påvirke effekten af medicin – blandt andet kemoterapi, hvorfor det er helt ekstremt vigtigt, at du fortæller din læge, hvis du tager eksempelvis tilskud med gurkemeje.
Gurkemejes gule farve skyldes antioxidanter, der muligvis har en positiv effekt på dit hjerte. Derudover har det aktive stof curcumin en blodfortyndende effekt, hvilket er positivt for dit hjerte-kar system. Du skal dog være obs på effekten, hvis du tager blodfortyndende medicin, ligesom du skal være varsom med at tage tilskud med curcumin op til og lige efter en operation. Tal med din læge.
Det populære indiske krydderi gavner hukommelsen og forebygger alzheimers hos bananfluer og i petriskåle. Studier, der involverer mennesker er knap så konsistente, og der er i den grad brug for forskning med mere ensrettede doser, længder osv., førend man kan sige noget entydigt om virkningen hos dig.
LÆS OGSÅ: Hvad er effekten af ginseng?
Gurkemeje kan bruges i madlavningen både som frisk rod og i tørret/stødt form. Frisk gurkemejerod kan købes i større supermarkeder og en række asiatiske købmænd og ligner en gul-orange udgave af ingefær.
Farv dine ris og gryderetter eller brød og bagværk, så de får en flot gullig farve.
Giv din suppe ekstra power med lidt gurkemeje. Det bidrager med en flot gylden farve og en dejlig varmende smag. Prøv f.eks. denne kokossuppe med laks.
Brug gurkemeje som krydderi i retter med stegte og bagte grøntsager. Især kartofler, rodfrugter og blomkål er et godt match til gurkemejens lidt jordagtige smag.
Put det i juice og smoothies, hvor gurkemejens lidt gennemtrængende smag maskeres af sødmen af anden frugt og grønt.
Skal det gå lidt hurtigt, kan du tage gurkemeje som kosttilskud.
Lav din egen te. Tilføj et nip stødt gurkemeje og ingefær i en kop kogende vand, tilsæt en smule mælk, og smag til med lidt honning eller agavesirup.
PRØV OGSÅ: Ingefærshot med gurkemeje