Hvad er kamillete godt for?

Dur kamillete virkelig mod øjenbetændelse, og må jeg give det til min baby? Find svar her!

Glas med kamillete

KAMILLETE – En tynd kop te? Så se her, hvordan du laver din egen og giver den et smagsløft.

© iStock

Kamillete er den drik, som mor serverede, når du var forkølet og havde feber. Dens duft er for mange lig med omsorg og vintre med halstørklæde og kolde næser.

Kamille er én af de mest anvendte typer urtete og har en meget lang historie som medicinsk og beroligende drik. Vi forbinder kamillete med helende egenskaber og siger tit, at den lindrer sygdom og heler sår. Der er med andre ord mange myter og udokumenterede påstande om kamillete.

1 Hvad er kamillete godt for?


Urten er sveddrivende, så hvis du har feber, som er ved at klinge af, kan du have god gavn af en kop dampende varm kamillete til at lindre og fremskynde netop den proces.

Kamillete har en beroligende effekt og er modsat fx grøn te helt fri for koffein, hvilket også gør den meget velegnet som aftendrik.

2 Er kamillete koffein fri?


Ja, kamillete er helt fri for koffein.

3 Må spædbørn få kamillete?


Man fraråder nu om dage, at småbørn får kamillete, da importeret kamille har været forurenet med andre planter, der indeholder giftige alkaloider.

4 Hvad kan man putte i sin kamillete?


KAMILLETE MED ET TVIST

Put evt. en af disse lækkerier i teen:

CITRON

LAVENDEL

HONNING

VANILJE

KANEL

INGEFÆR

RØRSUKKER

5 Er det rigtigt at kamillete virker lindrende?


Det er rigtigt, at urteteen har en lindrende virkning, men overordnet set er kamillerådene mere at betragte som husråd end lægelige anbefalinger. Forskning viser, at kamillete bestemt ikke gør skade, men at vi heller ikke kan forvente solide og dokumenterede resultater af det.

Har du prøvet at få duppet øjne med vat dyppet i kamillete, fordi du havde øjenbetændelse, var det ikke helt hokuspokus. Kamillete kan nemlig hjælpe med at rense betændelse eller smårifter. Selvom der kun er begrænsede medicinske studier på mennesker, viser studier af dyr en positiv, antiinflammatorisk effekt.

LÆS OGSÅ: Antiinflammatorisk kost – sådan skal du spise

6 Hvorfor skal man skifte mærke på sin kamillete?


For voksne er der ingen kendte bivirkninger ved at drikke kamillete i rimelige mængder, men det er dog vigtigt at skifte leverandør fra gang til gang, da andre planter kan have sneget sig med, når kamilleblomsterne bliver høstet.

Kamille voksede oprindeligt vildt i Syd- og Sydøsteuropa, og størstedelen af vores kamillete importeres i dag fra østeuropæiske lande. Når man dyrker meget store mængder af kamille, vil der uvægerligt være en risiko for, at andre planter dukker op blandt kamillen. Disse planter kan indeholde giftstoffer i form af alkaloider. Derfor kan der i princippet opstå en forgiftning, hvis du drikker løs af én slags kamillete.

Kamilletebreve

KAMILLETEBREVE – Husk at skifte mærke fra gang til gang, da det ikke er til at vide, hvilke planter der kan have sneget sig med i høsten.

© iStock

7 Dyrk selv kamille


Vil du være helt sikker på, at din kamillete er fri for uønsket ukrudt og dermed plantegiftstoffer, kan du nemt gro din egen kamille. Se, hvordan du gør, i næste boks.

Sådan dyrker du selv kamille:

Køb kamillefrø fra planten Matricaria recutita, også kendt som “vellugtende kamille”. Har din lokale helsebutik ikke frø på lager, kan du bestille dem på nettet.

Plant frøene i en potte på altanen eller i din have. De skal have sol og næringsrig jord.

Kamilleblomst

Når kamillen vokser op, er det kun blomsten, du skal bruge – ikke bladene. Kamilleurten blomstrer fra maj til oktober.

Tør blomsterhovederne, lav din egen te, og nyd den.

tørrede kamilleblomster

KAMILLE – De tørrede blomsterhoveder kan du bruge til at lave din egen kamillete.

© iStock

Kilde: Leif H. Skibsted, professor emeritus ved Københavns Universitet

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 03/2023