Er det rigtigt, at rabarber kan være giftige?

10 minutter

Rabarber er smukke og smager skønt, men du skal huske noget, når du tager dem med i køkkenet.

Rabarber

RABARBER kan laves til en skøn kompot, du fx kan bruge som topping på skyr.

© iStock

Åh, der er intet, der siger sommer som en omgang sød og syrlig rabarberkompot. Men du har ret i, at der er noget, vi skal være opmærksomme på, når vi laver mad med den røde grøntsag.

Rabarberstilke indeholder nemlig oxalsyre, som binder kalk og dermed forhindrer det i at løbe ud i blodet og hen til knoglerne. Det lyder ikke så snedigt, tænker du sikkert, og det er det heller ikke. Ifølge Leif Skibsted, som er professor i fødevarekemi, er det dog sjældent et problem.

Vi spiser nemlig som regel rabarber sammen med et kalkholdigt mælkeprodukt, og den kalk neutraliserer oxalsyren. Det er derfor ikke nødvendigt at gøre noget, medmindre du spiser store mængder rabarber uden mælkeprodukter til.

Sagen er dog en helt anden, hvis vi taler om selve bladene på rabarber, for de indeholder så store mængder oxalsyre, at de slet ikke må spises. Hold dig derfor helt fra bladene, men spis gerne stænglerne, fx med lidt fløde eller mælk til eller oven på yoghurt eller is.

Rabarberkompot i mikroovn

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 200 g Rabarber
  • 60 g Sukker
  • ½ Vaniljestang
  • 1 spsk. Vand

Sådan gør du

  • Rens og skær rabarberstilke i stykker på 1-3 cm. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Bland alle ingredienserne sammen i en skål.
  • Læg blandingen i en glasskål med låg, og kog den i mikroovnen i to minutter ved høj varme. Hvis rabarberne er bløde, er de færdige – alternativt skal de have op til to minutter ekstra
  • Hæld den afkølede kompot på rene glas, og opbevar den på køl, medmindre du spiser den med det samme

Kilde: Leif Skibsted, professor i fødevarekemi på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 8/2022

Mest læste lige nu
Søvn

SKEMA: Så meget søvn skal du have

Vægttab

BMI-BEREGNER: Regn ud, om din vægt er normal

Gang

5 fordele ved en aftengåtur

Motivation til vægttab

Hvilken alkohol indeholder færrest kalorier?

Mindfulness

Løs 7 typiske problemer med din vejrtrækning

Kalorieforbrænding

BEREGN: Hvor mange kalorier har jeg brug for?

Aftensmad

Vaffelwrap med røget laks og krydderurtecreme

274 kcal
30 minutter
Hjerte

Sænk blodtrykket med DASH-diæten

5 km løbeprogram

PROGRAM: Kom i gang med at løbe 🎧

Juice-opskrifter

Sådan laver du ingefærshots

75 minutter
Mere om Sund mad
Sund mad

Søde kartofler – sådan bruger du dem

Sund mad

Genvej til at lykkes med fermentering

Annonce

Sådan husker du at få dine 6 om dagen

Sund mad

14 nemme kokke-tips: Sådan bliver du en ninja i køkkenet

Sund mad

Lav en madplan – og slip for stress i supermarkedet

Sund mad

Her er de ingredienser, der bekymrer os mest

Sund mad

5 nemme måder at få brugt havens squash

Sund mad

Kan man spise halloweengræskar?

Sund mad

Kan man vaske sprøjtegift af frugt og grønt?

Sund mad

Derfor kan stempelkaffe være usundt

Sund mad

9 tips til at spise lidt sundere i ferien

Newsletter background
I FORM anbefaler
Superfood

Tjek vores bedste opskrifter med rødkål

Forebyggelse

Derfor er sauna så sundt

Psykologi

Test dig selv: Er du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Let at leve sundt: I FORMs træningsunivers og madplaner hjælper dig

Forebyggelse

Skal du være bekymret for nattesved?

Flad mave

Mavecamp for begyndere: Følg dette effektive program og se resultater

Træning

Få mere energi med denne morgentræning, der strækker og styrker

Psykologi

Depressions-test: Er du mere end bare trist?

Styrketræning

Nybegynder? Sådan kommer du nemt i gang med styrketræningen

Styrketræning

Farvel fedt, hej muskler