Fiskefrikadeller med kinaradiser
Fiskefrikadeller

Den berømte ret kan laves af al slags fisk. 

© © wichmann+bendtsen

6 gode opskrifter på fiskefrikadeller

Den traditionelle frikadelles sunde fætter er populær på middagsbordet. Vi har samlet de bedste opskrifter på fiskefrikadeller, så du kan tilberede dem, præcis som du vil have dem.

14. oktober 2019 af Karen Vedel
 
Fiskefrikadeller med krydderurtesalat
Torske-fiskefrikadeller

Krydderurter i alle afskygninger er en fantastisk smagsgiver i frikadeller. 

Fiskefrikadeller med krydderurtesalat

Friske fiskefrikadeller af torsk med masser af krydderurter og salat – haps!

Læs opskriften her


 
Fiskefrikadeller med sellerifritter
Fiskefrikadeller med hvid fisk

Sellerifritterne er super tilbehør til både almindelige deller og fiskefrikadeller. 

© Skovdal Nordic

Fiskefrikadeller med selleri­fritter og karrydip

Prøv vores grønne torskedeller med sprøde sellerifritter og karrydip.

Læs opskriften her


 
Fiskefrikadeller med radicchiosalat
Fiskefrikadeller

Fisk, kål og løg – så bliver det ikke sundere! 

© wichmann+bendtsen

Fiskefrikadeller med radicchiosalat

Vil du gøre lidt ekstra ud af tilbehøret til dine fiskefrikadeller, så servér dem med løgkompot og radicchiosalat.

Læs opskriften her


 
Fiskefrikadeller med krebsehaler
Fiskefrikadeller med krebsehaler

Luk det asiatiske køkken indenfor med disse frikadeller med krebs og lime. 

© wichmann+bendtsen

Fiskefrikadeller med krebsehaler

Krebsehaler, limesaft og chili giver en udsøgt asiatisk smag til dine fiskefrikadeller. Smag selv!

Læs opskriften her


 
Fiskefrikadeller med bagte porrer
Fiskefrikadeller

Ikke er alene er det sundt – retten her tager sig også flot ud på tallerknen. 

© wichmann+bendtsen

Fiskefrikadeller med bagte porrer

Dine fiskefrikadeller bliver ekstra sunde, hvis du serverer dem med honningdryppede, ovnstegte porrer.

Læs opskriften her


 
Krydrede laksefrikadeller
Fiskefrikadeller med laks

Prøv at bruge en æbleskivepande til at stege frikadeller i. Resultatet bliver nydeligt og rundt. 

Krydrede laksefrikadeller

Fine fiskefrikadeller med krydret smag, kikærter og sprødt stegt hvidkål til.

Læs opskriften her



 

Hvordan laver man fiskefrikadeller?

Grundopskriften, fremgangsmåden og stegemetoden – få svar på dine spørgsmål her. 

 

Hvad består fiskefrikadeller af?

Fiskefrikadeller kan laves af alle former for fisk: Fra den fede laks til torsk, kuller, makrel på dåse eller ligefrem rejer. 


Grundopskriften på fiskefrikadelle-fars består dog traditionelt af torsk, eller anden torskefisk som fx kuller eller rødtunge, tilsat finthakket løg, æg, mel, mælk, salt og peber. 

Sådan gør du: Har du købt et helt stykke filet, skal det hakkes i små stykker med en kniv eller foodprocessor, inden det blandes med de øvrige ingredienser. Stil herefter farsen i køleskab ca. en halv time, inden frikadellerne skal steges. Hviletiden gør dels, at smagen folder sig ud og endnu vigtigere: Den ellers meget linde fars sætter sig, så det bliver nemmere at forme fiskefrikadeller af kødet.  

 

Hvad er bedst: Færdigrørt eller hjemmelavet fiskefars?

Svaret er op til dig og din smag. Da fisk er en let fordærvelig vare, er det et argument for at vælge den mest friske variant: En filet fra fiskehandleren, som du selv hakker til fars. 


I modsætning til rødt kød er det nemt at hakke et stykke fisk til fiskefrikadelle-fars – det tager to minutter på en foodprocessor eller kan gøres med en kniv. 

Skal det gå hurtigt, sælger de fleste supermarkeder færdigrørt fars til fiskefrikadeller, men kvaliteten halter typisk efter fiskehandlerens eller din egen hjemmerørte fiskefars. Køber du supermarkedets variant, så vær opmærksom på saltindholdet og andelen af fisk i forhold til mel og vand. 

Et kompromis er at købe færdigrørt fiskefars hos fiskehandleren.

 

Hvordan steger man fiskefrikadeller?

Du ved sikkert udmærket, at den populære spise steges på panden, men kender du også insider-tipsene til det perfekte resultat?

1. Fedtstof til stegning – husmorrådet lyder, at du skal stege i halvt olie og halvt smør. Der skal være så meget på panden, at fedtstoffet syder op ad siderne på frikadellerne.

2. Form med vand – form fiskefrikadellerne i din håndflade med en spiseske, som du forinden dypper i koldt vand.

3. Hold styr på rækkefølgen – placér frikadellerne på panden i en rækkefølge efter uret, så du har styr på, hvilken der er færdig først. Pres frikadellen lidt flad, og brug en ske til at hælde lidt fedt fra panden over den.

4. Temperaturen – skal være høj til at starte med for at få en pæn – og smagfuld – stegeskorpe. Efter et par minutter skruer du ned til middel varme.

5. Stegetiden – fiskefrikadellerne skal stege ca. 5-7 minutter på hver side afhængig af størrelsen. De er færdige, når de føles faste indeni, når du trykker på dem med en finger. 

 

Hvordan laver man fiskefrikadeller i ovn?

Du kan sagtens stege fiskefrikadeller i ovnen. Læg dem blot på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem ved 200 grader varmluft. De skal have ca. 25 minutter. 

Prøv dig frem, om du er til traditionel pandestegning eller tilberedning i ovnen. Det sidste valg sparer dig for stege-os i køkkenet. 

 

Hvordan kan jeg gøre fiskefrikadellerne sundere?

Der er masser af sunde næringsstoffer at komme efter i fisk, uanset om du bruger fede eller magre fisk. Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen også, at du spiser fisk mindst to gange om ugen. Det er godt for dit hjerte og modvirker åreforkalkning og forhøjet blodtryk.

De fede fisk, fx laks og makrel, er stærke på det sunde omega-3 fedt og D-vitamin, mens de magre som torsk og sej hitter på deres indhold af jod og selen. Af den grund behøver du ikke bryde hjernen med, hvordan du gør dem meget sundere – de er sunde i sig selv.

Vil du alligevel have ideer til, hvilke grøntsager du kan blande i farsen, kan du finde dem her

 

Hvad spiser man til fiskefrikadeller?

Få inspiration til, hvilket tilbehør du kan spise til retten.  

Hvilket tilbehør spiser man til fiskefrikadeller?

Slår du op i din mors kogebøger, vil svaret sikkert lyde rugbrød og remoulade. Eller blot kogte kartofler overhældt med rigelige mængder persillesovs. Men mulighederne er faktisk utallige. 


Alle slags frikadeller smager godt med kartoffelsalat eller stuvning af hvidkål eller spinat. Du kan dog også snuppe en mere moderne variant som stegte rodfrugter, pandestegt spidskål, diverse grønne salater, bønnesalater eller råkoster tilsat nødder og citrusfrugter.

Her har du en opskrift på en sund variant af den traditionelle Hollandaise-sovs.

 

Hvilken sovs spiser man til fiskefrikadeller?

Ingen fiskedeller uden remoulade! Sådan siger mange, men det er jo ikke en selvfølge. Hollandaisesovs passer godt til alle fiskeretter – også fiskefrikadeller. 


Du kan også gå alternative veje og servere en krydret tomatsovs eller en citronsovs. En kold sovs er også en mulighed. Den kan du let lave af et mejeriprodukt som græsk yoghurt, cremefraiche el. lign. tilsat friske krydderurter eller finthakket agurk og tilsat citronsaft. Endelig er der den mulighed at servere stuvet spinat eller hvidkål, der næsten kan gøre det ud for en sovs. 

 

Hvor længe kan fiskefrikadeller holde sig?

Fødevarestyrelsen oplyser, at fiskefrikadeller kan holde sig 1-2 dage i køleskab. I fryseren kan de holde sig 1-2 måneder, anbefaler myndighederne. Husk at køle fiskefrikadellerne ned inden for 3 timer efter de er fremstillet – som med al anden varm mad. 


Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor kan du bedst lide at træne?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: