6 gode opskrifter på fiskefrikadeller

Den traditionelle frikadelles sunde fætter er populær på middagsbordet. Vi har samlet de bedste opskrifter på fiskefrikadeller, så du kan tilberede dem, præcis som du vil have dem.

Fiskefrikadeller med kinaradiser

FISKEFRIKADELLER Den berømte ret kan laves af al slags fisk.

© © wichmann+bendtsen
Fiskefrikadeller med krydderurtesalat

TORSKE-FISKEFRIKADELLER Krydderurter i alle afskygninger er en fantastisk smagsgiver i frikadeller.

Fiskefrikadeller med krydderurtesalat

Friske fiskefrikadeller af torsk med masser af krydderurter og salat – haps!

Læs opskriften her

Fiskefrikadeller med sellerifritter

FISKEFRIKADELLER MED HVID FISK Sellerifritterne er super tilbehør til både almindelige deller og fiskefrikadeller.

© Skovdal Nordic

Fiskefrikadeller med selleri­fritter og karrydip

Prøv vores grønne torskedeller med sprøde sellerifritter og karrydip.

Læs opskriften her

Fiskefrikadeller med radicchiosalat

FISKEFRIKADELLER Fisk, kål og løg – så bliver det ikke sundere!

© wichmann+bendtsen

Fiskefrikadeller med radicchiosalat

Vil du gøre lidt ekstra ud af tilbehøret til dine fiskefrikadeller, så servér dem med løgkompot og radicchiosalat.

Læs opskriften her

Fiskefrikadeller med krebsehaler

FISKEFRIKADELLER MED KREBSEHALER Luk det asiatiske køkken indenfor med disse frikadeller med krebs og lime.

© wichmann+bendtsen

Fiskefrikadeller med krebsehaler

Krebsehaler, limesaft og chili giver en udsøgt asiatisk smag til dine fiskefrikadeller. Smag selv!

Læs opskriften her

Fiskefrikadeller med bagte porrer

FISKEFRIKADELLER Ikke er alene er det sundt – retten her tager sig også flot ud på tallerknen.

© wichmann+bendtsen

Fiskefrikadeller med bagte porrer

Dine fiskefrikadeller bliver ekstra sunde, hvis du serverer dem med honningdryppede, ovnstegte porrer.

Læs opskriften her

Krydrede laksefrikadeller

FISKEFRIKADELLER MED LAKS Prøv at bruge en æbleskivepande til at stege frikadeller i. Resultatet bliver nydeligt og rundt.

Krydrede laksefrikadeller

Fine fiskefrikadeller med krydret smag, kikærter og sprødt stegt hvidkål til.

Læs opskriften her

Hvordan laver man fiskefrikadeller?

Grundopskriften, fremgangsmåden og stegemetoden – få svar på dine spørgsmål her.

Hvad består fiskefrikadeller af?

Fiskefrikadeller kan laves af alle former for fisk: Fra den fede laks til torsk, kuller, makrel på dåse eller ligefrem rejer.

Grundopskriften på fiskefrikadelle-fars består dog traditionelt af torsk, eller anden torskefisk som fx kuller eller rødtunge, tilsat finthakket løg, æg, mel, mælk, salt og peber.

Sådan gør du: Har du købt et helt stykke filet, skal det hakkes i små stykker med en kniv eller foodprocessor, inden det blandes med de øvrige ingredienser. Stil herefter farsen i køleskab ca. en halv time, inden frikadellerne skal steges. Hviletiden gør dels, at smagen folder sig ud og endnu vigtigere: Den ellers meget linde fars sætter sig, så det bliver nemmere at forme fiskefrikadeller af kødet.

Hvad er bedst: Færdigrørt eller hjemmelavet fiskefars?

Svaret er op til dig og din smag. Da fisk er en let fordærvelig vare, er det et argument for at vælge den mest friske variant: En filet fra fiskehandleren, som du selv hakker til fars.

I modsætning til rødt kød er det nemt at hakke et stykke fisk til fiskefrikadelle-fars – det tager to minutter på en foodprocessor eller kan gøres med en kniv.

Skal det gå hurtigt, sælger de fleste supermarkeder færdigrørt fars til fiskefrikadeller, men kvaliteten halter typisk efter fiskehandlerens eller din egen hjemmerørte fiskefars. Køber du supermarkedets variant, så vær opmærksom på saltindholdet og andelen af fisk i forhold til mel og vand.

Et kompromis er at købe færdigrørt fiskefars hos fiskehandleren.

Hvordan steger man fiskefrikadeller?

Du ved sikkert udmærket, at den populære spise steges på panden, men kender du også insider-tipsene til det perfekte resultat?

1. Fedtstof til stegning – husmorrådet lyder, at du skal stege i halvt olie og halvt smør. Der skal være så meget på panden, at fedtstoffet syder op ad siderne på frikadellerne.

2. Form med vand – form fiskefrikadellerne i din håndflade med en spiseske, som du forinden dypper i koldt vand.

3. Hold styr på rækkefølgen – placér frikadellerne på panden i en rækkefølge efter uret, så du har styr på, hvilken der er færdig først. Pres frikadellen lidt flad, og brug en ske til at hælde lidt fedt fra panden over den.

4. Temperaturen – skal være høj til at starte med for at få en pæn – og smagfuld – stegeskorpe. Efter et par minutter skruer du ned til middel varme.

5. Stegetiden – fiskefrikadellerne skal stege ca. 5-7 minutter på hver side afhængig af størrelsen. De er færdige, når de føles faste indeni, når du trykker på dem med en finger.

Hvordan laver man fiskefrikadeller i ovn?

Du kan sagtens stege fiskefrikadeller i ovnen. Læg dem blot på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem ved 200 grader varmluft. De skal have ca. 25 minutter.

Prøv dig frem, om du er til traditionel pandestegning eller tilberedning i ovnen. Det sidste valg sparer dig for stege-os i køkkenet.

Hvordan kan jeg gøre fiskefrikadellerne sundere?

Der er masser af sunde næringsstoffer at komme efter i fisk, uanset om du bruger fede eller magre fisk. Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen også, at du spiser fisk mindst to gange om ugen. Det er godt for dit hjerte og modvirker åreforkalkning og forhøjet blodtryk.

De fede fisk, fx laks og makrel, er stærke på det sunde omega-3 fedt og D-vitamin, mens de magre som torsk og sej hitter på deres indhold af jod og selen. Af den grund behøver du ikke bryde hjernen med, hvordan du gør dem meget sundere – de er sunde i sig selv.

Vil du alligevel have ideer til, hvilke grøntsager du kan blande i farsen, kan du finde dem her

Hvad spiser man til fiskefrikadeller?

Få inspiration til, hvilket tilbehør du kan spise til retten.

Hvilket tilbehør spiser man til fiskefrikadeller?

Slår du op i din mors kogebøger, vil svaret sikkert lyde rugbrød og remoulade. Eller blot kogte kartofler overhældt med rigelige mængder persillesovs. Men mulighederne er faktisk utallige.

Alle slags frikadeller smager godt med kartoffelsalat eller stuvning af hvidkål eller spinat. Du kan dog også snuppe en mere moderne variant som stegte rodfrugter, pandestegt spidskål, diverse grønne salater, bønnesalater eller råkoster tilsat nødder og citrusfrugter.

Her har du en opskrift på en sund variant af den traditionelle Hollandaise-sovs.

Hvilken sovs spiser man til fiskefrikadeller?

Ingen fiskedeller uden remoulade! Sådan siger mange, men det er jo ikke en selvfølge. Hollandaisesovs passer godt til alle fiskeretter – også fiskefrikadeller.

Du kan også gå alternative veje og servere en krydret tomatsovs eller en citronsovs. En kold sovs er også en mulighed. Den kan du let lave af et mejeriprodukt som græsk yoghurt, cremefraiche el. lign. tilsat friske krydderurter eller finthakket agurk og tilsat citronsaft. Endelig er der den mulighed at servere stuvet spinat eller hvidkål, der næsten kan gøre det ud for en sovs.

Hvor længe kan fiskefrikadeller holde sig?

Fødevarestyrelsen oplyser, at fiskefrikadeller kan holde sig 1-2 dage i køleskab. I fryseren kan de holde sig 1-2 måneder, anbefaler myndighederne. Husk at køle fiskefrikadellerne ned inden for 3 timer efter de er fremstillet – som med al anden varm mad.

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background