9 mulige effekter: Så vigtige er dine bakterier for dit velvære

Hver uge dukker der ny forskning op om tarmen og dens mange beboere op. Vi giver dig en oversigt over, hvad man indtil videre ved med sikkerhed, tror eller blot har en teori om.

Kvinde, der viser maven og holder hænderne som et hjerte omkring navlen.

Tarmbakterier snakker med din hjerne og styrer din hukommelse og dit humør.

© iStock

1: Forebygger astma og allergi

** sandsynlig sammenhæng

Når det gælder astma og allergi, har tarmbakterierne måske en afgørende betydning.

I mange udviklingslande, hvor de hygiejniske forhold er rædsomme efter vores standard, er astma og allergi nærmest ukendte fænomener. Omvendt bliver astma, høfeber, eksem og andre allergiske tilstande stadig hyppigere i den vestlige verden i kraft af vores fokus på rengøring, pasteurisering og afspritning samt vores høje forbrug af antibiotika.

2: Styrer din vægt

** sandsynlig sammenhæng

Når forskere transplanterer tarmbakterier fra overvægtige mennesker til bakteriefrie slanke mus, bliver musene pludselig tykke, selv om de spiser det samme som før.

Noget tyder på, at det også gælder mennesker. Kroppen optager nemlig mere fedt, musklerne bliver dårligere til at forbrænde det, og der ophobes mere fedt i lever og fedtvæv hos mennesker med ubalancer i deres tarmbakterier.

3: Kan redde dig fra en blodprop

** sandsynlig sammenhæng

Er sammensætningen af dine tarmbakterier forstyrret, vil det sandsynligvis også forstyrre dit kolesterol og blodfedt og forhøje dit blodsukker og blodtryk. Disse risikofaktorer kaldes tilsammen for metabolisk syndrom og er en kæmpe helbredstrussel, fordi faren for blodpropper og type 2-diabetes stiger voldsomt. Hos mennesker forbedres kolesterol, blodets fedtindhold og andre skadevirkninger af overvægt, når de i forsøg får overført tarmbakterier fra slanke raske personer.

4: Styrker dit humør

** sandsynlig sammenhæng

De fleste har oplevet at få sommerfugle i maven, når de møder den eneste ene, eller eksamensmave før en vigtig fremlæggelse. Men signalerne går også den anden vej - fra maven til hjernen. Man ved nemlig, at tarmbakterierne danner signalstoffer som serotonin, der løfter dit humør. Dyreforsøg afslører, at stressede mus får det bedre, når man behandler dem med sunde probiotiske bakterier som dem, man finder i nogle surmælksprodukter. Hos mus med depressiv og angstfyldt adfærd modvirker transplan­tation af sunde tarmbakterier symptomerne og sænker mængden af stresshormonet kortisol i blodet. Små forsøg på mennesker viser samme mønster.

5 makkerpar, der gør dine tarme lykkelige

5: Helbreder livstruende tarminfektion

*Solid videnskabelig dokumentation**

Den livstruende tarminfektion med bakterien Clostridium difficile kan være overordentlig svær at få bugt med, da den er resistent over for meget antibiotika. Men nu har læger fundet ud af, at den frygtede sygdom kan behandles ved at overføre sunde tarmbakterier fra et raskt menneske. Det kaldes fækal transplantation og virker ifølge foreløbige studier forbavsende godt.

6: Mildner gigt

** sandsynlig sammenhæng

I dyreforsøg er det lykkedes at mildne leddegigt hos mus ved at behandle dem med bestemte sunde tarmbakterier. Det samme gælder for sklerose, som også
er en autoimmun lidelse. Hvordan forholdene er hos mennesker, ved man dog endnu ikke.

7: Forebygger tyktarmskræft

** sandsynlig sammenhæng

Kræftramte har ofte en anden sammensætning af tarmbakterier med mindre diversitet end raske. Bl.a. har kræftpatienter ofte mange Fusobacterium-bakterier, der skaber inflammation i tarmen, og få af de bakterier, som kan omdanne kostfibre til kræftbeskyttende stoffer.

Sådan slipper du af med oppustet mave

8: Regulerer type 2-diabetes

** sandsynlig sammenhæng

Personer med type 2-diabetes bliver straks bedre til at regulere deres blodsukker, når
de får en transplantation med tarmbakterier fra en rask person. En usund sammensætning af bakterier ødelægger nemlig slimhinden i tarmen, og det giver inflammation og en nedsat følsomhed over for hormonet insulin. Insulin er alfa og omega for at holde blodsukkeret stabilt.

9: Forbindes med AUTISME

*stadig kun teoretisk sammenhæng

Børn med forstyrrelser inden for det autistiske spektrum kan have tarmbakterier, der adskiller sig fra andre børns. Måske fordi deres fordøjelsessystem nedbryder kulhydrater på en anden måde.

Newsletter background