Sund blomkålsgratin med skinke og rødkålssalat

45 minutter
550 kcal

Må vi byde på en klassiker? En af de der retter, som vækker nostalgiske minder om barndommens besøg hos bedsteforældrene? Lækker gratin i en sund version.

Blomkålsgratin og rødkålssalat

GRATIN - sprød og stadig med bid. Lige som den skal være!

© wichmann+bendtsen

Sund blomkålsgratin med skinke og rødkålssalat

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 PERSONER

  • 10 g smør
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1½ dl mælk
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet
  • ½ nip stødt muskatnød
  • 2 æg
  • 15 g parmesan
  • ¼ dl mandler
  • 250 g blomkål
  • 1 porrer
  • 50 g kogt eller røget skinke
  • ½ spsk. ekstra jomfruolivenolie

Rødkålssalat:

  • 200 g rødkål
  • 1 æbler
  • ½ bundt bredbladet persille
  • ½ granatæble
  • 15 g valnødder

Vinaigrette:

  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ½ spsk. æble­eddike
  • ¼ økocitron, saft og skal
  • ½ spsk. akaciehonning
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet

Sådan gør du

  • Varm ovnen op til 175 gr. varmluft.
  • Smelt smør i en gryde, tilsæt mel, og rør sammen. Pisk mælken i. Bring i kog under omrøring. Smag til med salt, peber og muskat. Sæt til side.
  • Del æggene i blommer og hvider. Rør blommerne samt revet parmesan i saucen. Pisk herefter hviderne stive, og vend forsigtigt i saucen.
  • Blend eller hak mandlerne helt fint til mandelmel, skær blomkål i buketter, og porrer og skinke i mundrette bidder.
  • Smør et ovnfast fad med olie, og drys halvdelen af mandelmelet i, fordel blomkålsbuketterne, de snittede porrer og skinken i fadet, og hæld saucen over.
  • Drys det resterende mandelmel på toppen, og bag i cirka 35 min.
  • Snit rødkålen fint, skær æbler i skiver, og hak persille groft. Put i en skål sammen med kernerne fra granatæblet og grofthakkede valnødder.
  • Pisk alle ingredienser til vinaigretten sammen, og hæld over salaten. Servér til gratinen.

TIP: Skal det være vegetarisk, så undlad skinke, og servér groft brød til.

TIP: Åben ikke ovnen undervejs, da gratinen kan falde sammen.

TIP: Dele af blomkålen kan snildt erstattes af broccoli, rosenkål eller gulerod.