Smid grønt i din blender

Din vej til hurtigere og nemmere sund mad står måske allerede og samler støv i dit køkkenskab. Har du en blender, kan du lynhurtigt flette masser af frugt og grønt ind i dine retter. Smart. Særligt på travle hverdage, hvor du ikke orker at hakke og snitte bunkevis af grønt. Blenderen gør arbejdet på få sekunder, og faktisk kan den findele alt det grønne så meget, at hverken du eller din familie kan se eller smage det. Det kan være en fordel, hvis ikke alle er lige begejstrede, når der er broccoli på menuen.

Dame ved køkkenbord med blender

VROOM! På få sekunder forvandles et bjerg af frugt og grønt til en lækker smoothie.

© iStock

Selv dig, der er glad for grøntsager, har sikkert konstateret, at de tager lang tid at tygge sig igennem. Lader du blenderen om lidt af tyggearbejdet, bliver det dog langt nemmere at sætte mere frugt og grønt til livs, fx i form af supper, smoothies, mos, saucer og dip. Jo mere grønt du spiser, jo mere sundhed får du indenbords.

Grøntsagerne i sig selv bugner af vitaminer, mineraler og kostfibre, og da de samtidig mætter, spiser du måske mindre kød og brød. Ligeså kan blenderen hjælpe dig med at spare på fede købedressinger og sauce, fordi du nemt kan lave dine egne sunde versioner.

Mindre madspild

Når du støver blenderen af, kan du samtidigt også pudse din madspildsglorie. For mens rynkede og slatne grøntsager ikke er sagen i en salat eller som gnavegrønt, kan du ikke smage forskel, hvis de fx blendes med i en grøntsagssuppe, en tomatsauce eller en dip. Det samme gælder stokkene fra fx blomkål og broccoli. Dermed får du mere mad ud af dine råvarer, hvilket er godt både for klima og pengepung.

Skal der lidt malurt i blenderglasset, kunne det være, at frugt og grønt formentlig mister vitaminer, når de blendes. Vitaminer er følsomme over for iltning, og når frugt og grønt findeles i blenderen, er de langt mere udsatte for netop det, end når de er hele. Det er dog ikke alle vitaminer, der går tabt, og tilsyneladende har kroppen nemmere ved at optage dem, der er tilbage i din blendede gulerod, end hvis du blot skrællede en gulerod og spiste den. Blenderens roterende knive ødelægger nemlig planternes cellevægge, hvorved vitaminerne menes at blive mere tilgængelige.

Har din blender en del år på bagen, er det måske en idé at opdatere din maskinpark og genopfriske dine blenderrutiner. Begge dele hjælper vi dig i gang med i denne artikel, og læser du videre, får du superlækre opskrifter, hvor din blender skal i brug. Inden du bliver så begejstret, at du fremover vil blende al din mad, så husk lige, at dine tænder, din mave og din fordøjelse selvfølgelig også skal have fast føde at arbejde med.

Vælg den bedste blender

Det er ærgerligt at købe en blender, der ikke lever op til dine krav. Overvej derfor, hvad du hovedsageligt vil bruge den til. Generelt gælder det, at jo mindre væske, jo stærkere blender skal der til. Andre gode overvejelser er fx blenderens støjniveau, størrelse og rengøringsvenlighed.

Lav motorkraft

En stavblender har både sine fordele og ulemper. Den fylder ikke meget i skuffen, den er god til mindre mængder, og du kan blende direkte i suppegryden i stedet for at skulle hælde op i et blenderglas. Til gengæld er stavblenderen ikke så stærk og er derfor bedst til bløde eller flydende ingredienser.

God til:
SAUCER OG SUPPER blendes typisk af bløde, kogte grøntsager. Det kan en blender med lav motorkraft på 400-600 watt godt klare, men sørg for, at blenderglasset tåler varmt indhold.

Mellem motorkraft

En blender med to-go-flaske er genial, hvis du gerne vil kunne tage din morgenmadssmoothie med på farten eller fx have en suppe med til din frokost.

God til:
FROSNE BÆR, FRUGT OG GRØNTSAGER er lækre i fx smoothies. Gå efter en mellemstærk blender på min.1.000 watt og med pulsfunktion.

ISTERNINGER er gode at blende med i en smoothie, hvis du ikke bruger frosne råvarer. Gå efter min. 1.000 watt og pulsfunktion.

Læs mere om at lave smoothies med en blender her. eller få flere opskrifter på grøntsagssmoothies.

Stor motorkraft

Er du lydfølsom? Så tjek blenderens decibel (dB), inden du køber.
Er I en stor familie? Så kig efter en stærk blender med et stort blenderglas.

God til:
NØDDER OG MANDLER, der skal blendes til mel eller nøddesmør, kræver en kraftig blender på min. 1.200 watt.

TØRRET FRUGT OG ISÆR DADLER er nok den største udfordring for en blender. Vil du gerne kunne lave daddelkugler eller lignende, så køb den stærkeste blender, du kan finde, eller brug en foodprocessor.