Hvad er symptomerne på proteinmangel?

For langt de fleste skandinavere er proteinmangel ikke et problem, men særlige grupper er alligevel i risikozonen. Her er fem symptomer, du kan holde øje med.

Kvinde der styrketræner - skal måske have ekstra protein for at undgå proteinmangel

PROTEINMANGEL – Hvis du ingen træningsfremgang ser, kan det være at du har proteinmangel.

© SATS

Måske har du hørt det før: Protein er kroppens byggesten. Det er et næringsstof, som er afgørende for, at vi kan holde musklerne stærke og kroppen i gang.

Alle har brug for protein for at leve, men især efter at lysene i lagkagen når op på 65, er det vigtigt at sætte proteinholdig mad på menuen derhjemme. Som alderen skrider frem, begynder vores muskelmasse nemlig helt naturligt at svinde ind, og så må der mere kød, fisk, bønner, nødder og mejeriprodukter på tallerkenen, for at vi kan holde os kørende og forblive raske.

Bliv klogere på hvad proteinmangel er lige her, og find ud af om du selv mangler protein!

Læs mere om proteinmangel:

1 5 tegn på proteinmangel


Proteinmangel – symptomer

Træt hår

Hårstråene knækker nemmere, og da der ikke sker den sædvanlige fornyelse af håret, kommer det til at mangle fylde og bliver tyndt.

Svage negle

Pludselig skal neglene ikke trimmes så ofte, som de plejer, for de vokser ikke i samme tempo som før. Og så knækker de også nemmere.

Tør hud

Du bliver tør i ansigtet og på kroppen. Det kan give kløe og ubehag, og du ser i det hele taget mere mat ud i huden.

Utilpashed

Du oplever ømhed, især i dine muskler og led.

Nul træningsfremgang

Det er umuligt at præstere fysisk, som du plejer, og er du for eksempel startet med at løbe, sker der ikke de fremskridt i din form, som du ellers kunne forvente.

2 Hvad er gode kilder til protein?


Kød eller kikærter?

Den bedste kvalitet af protein får du i animalske produkter som kød, fisk, fjerkræ, æg og mejeriprodukter som for eksempel skyr.

Lever du vegetarisk eller vegansk, er der heldigvis også masser af gode proteiner at hente ved at spise sojaprodukter, quinoa, bælgfrugter, nødder og fuldkorn. Det kræver til gengæld bare en god appetit, for du skal spise en større mængde for at få opfyldt dit proteinbehov.

Uanset hvor du får dine proteiner fra, er det helt klart bedst at fordele dine proteiner over hele dagen, så kroppen får noget at arbejde med ved alle måltider. Fordøjelsen kan nemlig ikke nå at følge med og optage det hele, hvis alle næringsstofferne er lagt ind i ét måltid, og så går de til spilde

Læs også: Spirulina – den rene proteinbombe

Gode kilder til protein – Animalske fødevarer

Indhold af protein pr. 100 gram
Kilde: DTU

Gode kilder til protein – Ikke-animalske fødevarer

Tørrede sojabønner – en god fødevare, hvis du lider af proteinmangel

TØRREDE SOJABØNNER – indeholder hele 35,8 g protein pr. 100 g, og er en rigtig god proteinkilde – og guf, hvis du vil forebygge proteinmangel.

© gettyimages

3 Så meget protein har du brug for


  • Er du sund og rask, skal du dagligt spise mellem 0,8 og 1 gram protein pr. kilo, du vejer.
  • Efter at du er fyldt 65 år, skal du op på 1,1-1,3 gram pr. kilo.
  • Prøver du at træne dig stærk, altså at øge din muskelmasse, så skal du helt op på 1,4-1,6 gram pr. kilo, du vejer.

Beregn dit proteinbehov

4 Især kvinder får proteinmangel


Vælger du oftest salat eller en stor bøf? Hvis du svarede førstnævnte, har du en del af forklaringen på, hvorfor vi kvinder oftere bliver ramt af proteinmangel end mænd. Mange af os spiser grundlæggende flere grøntsager end mændene, og i det hele taget får vi mindre mængder mad.

Har vi så ovenikøbet i en periode sat os for at give den ekstra gas med træningen og skære ned på kalorierne, kan vi pludselig ende med at komme i problemer. For selvom det virker som en oplagt smutvej til vægttab at droppe nødder, ost, laks og andre proteinkilder, risikerer vi at komme i protein-underskud. Og så kan det godt være, at buksestørrelsen er mindre, men vi bliver ikke stærkere.

Der er simpelthen ikke nok protein at gøre godt med. På samme måde som man umuligt kan bygge en villa med ti mursten, kan man heller ikke bygge en stærk og sund krop uden protein. Og når du træner, har du brug for at spise endnu mere, end du plejer.

KILDE: Stine Junge Albrechtsen, klinisk diætist
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 07/2023