Kvinder har større behov for jerntilskud

Træt og udmattet? Måske kan jernmangel være en forklaring. Især kvinder er tilbøjelig til at være i jernunderskud, men det kan der heldigvis rettes op på ved at spise en mere jernrig kost eller supplere med jerntilskud.

Nødder

FÅR DU JERN NOK? ellers kan du supplere med eksempelvis cashewnødder, der er særligt rige på jern.

© iStock

Jern

Hvem er det især relevant for?

Undersøgelser viser, at mange kvinder risikerer at mangle jern, da kvinders kost ofte ikke indeholder så meget jern som mænds, og behovet tilmed er større. Jerntilskud er især relevant i den fødedygtige alder, særligt hvis du bløder meget, når du har menstruation. Under graviditet og amning har du også brug for ekstra. Mangler du jern, vil du ofte mærke det i form af mangel på energi, da mineralet er vigtigt for at få transporteret ilt rundt i kroppen.

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/blod/tilstande-og-sygdomme/anaemier/jernmangelanaemi/

Hvor meget må jeg tage?

Efter overgangsalderen anbefales du 9 mg pr. dag, mens du i den fødedygtige alder bør indtage 15 mg jern dagligt. Gravide anbefales at indtage hele 40-50 mg om dagen. Du kan dog ikke bare spise løs. Tager du for stort et jerntilskud, risikerer du at blive forstoppet. Samtidig hæmmer jern optagelsen af andre mineraler.

Hvilke madvarer giver det samme?

  • Lever er sprængfyldt med jern. Det samme er oksekød.

  • I planteriget er især tørrede bønner, cashewnødder, mandler og pistacienødder fine kilder.

  • C-vitaminrige grøntsager vil få dig til at optage mere jern fra kosten, mens stoffer fra fx rødvin og kaffe hæmmer optagelsen.