Junglen af kosttilskud
Har du også stået foran apotekets hylde med kosttilskud og haft følelsen af at være overvældet i en grad, hvor ingen piller, pulvre, dråber eller kapsler ville kunne hjælpe dig? Du er ikke alene! Udvalget kan tage pippet fra enhver. Det samme kan de mange løfter. For kan du overhovedet stole på de flotte ord, når glas og bøtter lover dig alt fra glansfuldt hår til mere energi og et uundværligt boost til dit helbred og dit humør? Er det hokuspokus eller almindelig sund fornuft, når mange af os vælger at snuppe lidt vitaminer, en fiskeoliekapsel eller andet godt – bare lige for at være på den sikre side? Det kan være mere end almindeligt svært at gennemskue.
Nærlæser du, hvor mange typer af produkter, der går ind under kategorien ‘kosttilskud´, kan det hurtigt blive en helaftensforestilling. EU beskriver kosttilskud som“koncentrerede kilder til næringsstoffer eller andre stoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning”. Den definition er ekstremt bred, og det betyder, at kosttilskud omfatter alt fra vitaminer og mineraler til bakterier, plantestoffer og essentielle fedtsyrer.
Læs også: Hvordan bruger jeg spirulina?
Skal, skal ikke?
Har du gavn af at spise tilskud? Hvis du spørger de danske sundhedsmyndigheder, så er det ikke ret sandsynligt. Den officielle udmelding fra Sundhedsstyrelsen er nemlig, at stort set ingen af os voksne danskere har behov for at spise tilskud, medmindre du for eksempel er gravid, godt oppe i årene, af forskellige grunde ikke får ret meget sol eller er meget småtspisende. Den officielle holdning er, at du hellere skal (og i øvrigt sagtens kan) dække kroppens behov gennem helt almindelig sund og varieret mad.
Populære piller
Selvom autoriteterne fortæller os, at de er overflødige for de fleste, er tilskud yderst populære. Syv ud af ti danske kvinder tager kosttilskud. En tendens, som vores store sundhedsundersøgelse blandt jer læsere kan bekræfte. Det gør os til Europas ivrigste forbrugere af fiskeolie, vitaminer og mineraler.
Ofte kaster vi os over tilskuddene, fordi vi forventer, at de kan give os nogle positive effekter, som vi ikke får fra vores almindelige mad. Vi regner med, at pillerne styrker vores forsvar mod forskellige lidelser, fx gigt, hjerte-kar-sygdom eller bare en helt almindelig forkølelse. For mange af tilskuddene er det dog svært at bevise en effekt. Et kosttilskud er nemlig ikke noget lægemiddel, så der bliver ikke stillet de samme krav til dokumentationen. Alligvel kan de tilskud, du tager, dog sagtens have både virkninger og bivirkninger. Det er vigtigt at være klar over, hvilke effekter der følger med den daglige portion piller – især hvis du tager medicin ved siden af eller fx skal i narkose i forbindelse med en operation. Derfor giver vi dig en grundig og faglig gennemgang af de kosttilskud, mange af os har liggende i køkkenskuffen, så du kan vælge det, der er rigtigt for lige netop dig.
Vi hjælper dig både med at finde ud af, hvad du reelt skal gå efter i jagten på mere overskud og sundhed og med at greje, hvor meget du skal tage, hvornår og hvordan. På den måde undgår du at bruge penge og energi på noget, der er uden effekt eller i værste fald kan skade mere end gavne dig. Der er nemlig enormt stor forskel på, hvor meget de forskellige kosttilskud i virkeligheden gør for dit helbred og dit velbefindende.
De mest populære kosttilskud
Så mange danske kvinder tager dem:
Læs mere om de forskellige kosttilskud nedenfor.