Fiskeoliens egenskaber

Hvem er fiskeolie især relevant for?

Fiskeolie, også kendt som Omega 3-fedtsyrer, er meget populær. Og det er ikke så sært. Efterhånden har man nemlig fundet ud af, at fiskeolie virker antiinflammatorisk, og det mener man spiller en stor rolle i alt fra gigtlidelser til eksem, hjerte-kar-sygdomme, overbelastningsskader og depression.

LÆS OGSÅ: Hvad er inflammation i kroppen?

Hvor meget fiskeolie må jeg tage?

Hvis du vil forebygge, skal du have cirka 1 gram fiskeolie dagligt, hvilket svarer til den mængde, du ville få ved at spise et par hundrede gram fed fisk om ugen. Hvis du derimod vil bruge fiskeolie som behandling, skal du lave et regnestykke, hvor du får 1-1,5 gram Omega 3-fedtsyrer for hver 25 kilo, du vejer.

Hvilke madvarer giver samme virkning som fiskeolie?

Fiskeolie får du fortrinsvis fra fede fisk som makrel, sild og laks, som indeholder 2-3 gram Omega 3-fedtsyrer pr. 100 gram.

  • Også skaldyr og rogn er gode kilder, selvom de indeholder mindre end fisken.

  • I planteriget er det især hørfrø, rapsolie og valnødder, du skal satse på. De Omega 3-fedtsyrer, der findes her, udnyttes dog slet ikke lige så godt som dem i havdyrs.

Bonusinfo! Fiskeolie kan blive harsk. Det bedste, du kan gøre, er at købe flydende olie eller bide dine kapsler over for at prøvesmage olien indeni.

Forstå deklarationen på din fiskeolie

Kapslerne kan indeholde andet end fiskeolie, fx andre fedtsyrer, gelatine og antioxidanter. Det er indholdet af de egentlige fiskeolier, DHA og EPA, der tæller.