Sådan får du nok D-vitamin i vintermånederne

Du kan spise dig til D-vitaminer, så du er tanket godt op i vintermånederne, når solen er en sjælden gæst. Ellers er kosttilskud et godt alternativ. Læs her, hvordan du undgår D-vitaminunderskud.

Laks på tallerken

UNDERSKUD PÅ D-VITAMIN? Fed fisk, som fx laks, er en god kilde til D-vitamin

© iStock

Mangler du D-vitamin?

Hvem er det særlig relevant for?

I vinterhalvåret får op mod halvdelen af os for lidt D-vitamin, så her vil et tilskud være oplagt. I sommerhalvåret får de fleste tilstrækkeligt fra solen. Er du mørk i huden eller arveligt disponeret for knogleskørhed, vil et tilskud dog være relevant hele året.

LÆS OGSÅ: Er det en god ide at spise multivitaminer?

Hvor meget må jeg tage?

Vinteren igennem kan du forebygge med 10 og 25 mikrogram dagligt. Har du mistanke om, at du mangler D-vitamin, er det en god idé at få målt niveauet hos lægen, så du kan blive behandlet med den rette dosis.

Hvilke madvarer giver samme virkning?

  • Torskerogn og fede fisk er en fremragende kilde til D-vitamin.
  • Æg og mejeriprodukter bidrager også en anelse.