LISS CARDIO – en begynder-guide

Mindre anstrengelse, men masser af gevinst. Sådan kan LISS cardio kort beskrives. Få svar på alle dine spørgsmål om det populære træningskoncept.

Kvinder, der smiler og har overskud, mens de træner.

LAV-INTENSITET – Du må godt have overskud til at småsnakke undervejs, når du dyrker LIIS Cardio.

© Jacob Helbig

Måske har du hørt om HIIT, tabata eller TRX? Sveddryppende træningskoncepter, du kan støde på i dit lokale fitnesscenter eller der, hvor du finder din onlinetræning.

Men hvad med LISS cardio? Hvis du ikke allerede kender det, skal du lige hænge på. Også selvom du ikke er fan af nogle af de andre koncepter. For LISS cardio lyder nemlig langt mere anstrengende og kompliceret, end det er i virkeligheden. Du dyrker det måske allerede i forvejen.

1 Hvad er LISS cardio?


LISS står for “low-intensity, steady-state”, eller “lav intensitet, stabil tilstand” på dansk, og går i korte træk ud på at træne med lav eller moderat intensitet i længere tid ad gangen. Træningsformen er sådan set underordnet, så længe du holder nogenlunde samme kadence og undgår, at pulsen svinger op og ned som i intervaltræning og HIIT.

Tænk powerwalking, let jogging, cykling, dans, svømning osv. Du kan vælge stort set lige præcis din favoritmotion og dyrke den som LISS.

2 Hvordan træner man LIIS Cardio?


1. Træn ved 50-70 % af din max.-puls

Når du træner LISS, gælder det ikke om at makse helt ud, men om at træne med lav til moderat intensitet. Pulsen skal op, men ikke så højt, at du bliver fuldstændig stakåndet og er ved at dø.

Tommelfingerreglen lyder, at pulsen skal ligge på 50-70 % af sit maksimale niveau. Max.-pulsen er det antal gange, dit hjerte højst kan slå i minuttet. Er din max.-puls 170, skal din puls altså op på ­90-120 slag i minuttet under en omgang LISS-træning.

Træn med pulsur, hvis du vil være helt sikker på, at du ligger, hvor du skal. Alternativt kan du lytte til din krop. Forestil dig, at den er et batteri med en max.-kapacitet på 100. Når du træner LISS, skal du føle, at du bruger ca. 50-70 % af dit batteri, så du hele tiden har lidt tilbage.

2. Hold tempoet stabilt

Når du har fundet den rette puls, gælder det om at holde den stabil under hele træningen. Med LISS er kunsten at finde et jævnt niveau, du kan holde fra start til slut. Også selvom du skulle blive fristet til at sætte mere tempo på. Med LISS kommer du aldrig derop, hvor du føler, at du ikke kan mere, men du holder heller ikke pauser.

Borgskalaen

Tjek, at din intensitet ligger, hvor den skal

Borgskalaen er opfundet af den svenske fysiolog Gunnar Borg og bruges til at vurdere din selvfølte anstrengelse. Med LISS cardio bør du ligge et sted mellem 11 og 15. Skalaen går fra 6-20, fordi tallene med et nul bagpå svarer til pulsområdet fra en hvilepuls på ca. 60 og op til en maksimal puls på omkring 200 hjerte­slag i minuttet.

3. Træn i længere tid ad gangen

Efter pulsen og intensiteten er på plads, gælder det om at blive ved i forholdsvis lang tid ad gangen. Da pulsen aldrig kommer helt op, er LISS heller ikke en træningsform, du lige overstår på et kvarter.

Hvor mange kalorier forbrænder min træning?

For at få en god effekt skal du afsætte mindst 30 minutter og gerne mere. Det kan du netop, fordi tempoet er forholdsvist behageligt. Hvor længe du bør træne, kommer an på din form og dit mål.

3 Derfor skal du dyrke LISS – 6 fordele


✔️ Det er relativt let

Ét af de største plusser ved LISS er, at du får konditionstræning uden at køre dig selv derud, hvor du smager blod og hiver efter vejret. Det er hårdere end en spadseretur, men du presser ikke kroppen ud over sine grænser.

✔️ Du styrker dit helbred

LISS er den type motion, sundhedsmyndigheder anbefaler, når de siger 30 min. om dagen. Regelmæssig LISS er nemlig effektivt nok til at sænke dit blodtryk og forebygge livstruende sygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Effekterne forstærkes dog, hvis du også træner 20 min. med høj intensitet en-to gange om ugen.

✔️ Du holder din vægt

Motion med moderat intensitet er godt for din fedtforbrænding. Hvad LISS måske mangler i hårdhed og tempo, gør den op for i tid. Og fordi det er behageligt og nemt, er der også større chance for, at du får lyst til at blive ved og dyrke det regelmæssigt, så vægten ikke svinger.

Se også: Gå dig slank

✔️ Det er let tilgængelig motion

Du behøver hverken skiftetøj eller udstyr til LISS. Du kan gå lige ud ad døren i rask tempo eller snuppe cyklen, når du skal langt. Det kræver ikke stor tankevirksomhed, da du ofte laver det samme hele vejen. LISS er perfekt, hvis du ikke kan overskue programmer og indviklede øvelser og regler, når du træner.

✔️ Lav skaderisiko

Tempoet stikker aldrig af, så risikoen for pludselige fald eller vrid er lav. Du kan imidlertid godt overbelaste sener og led, fordi træningen er ret ensformig, men det kan du komme uden om ved at skifte mellem forskellige sportsgrene.

✔️ Du kan være social

Du kan stadig føre en samtale, når du dyrker LISS, så bare hiv din partner eller din veninde med! En makker kan få tiden til at flyve lidt hurtigere og fjerne noget af ensformigheden ved LISS.

4 Hvem kan dyrke LISS?


Alle kan være med, når vi snakker LISS, uanset alder, vægt eller grundform. LISS er en fantastisk træningsform til dig, der gerne vil i gang med at træne, da det hverken kræver en super form eller stærke muskler. Formen opbygger du langsomt hen ad vejen.

Bag dette nye koncept gemmer sig den type træning, som sundhedsmyndigheder har anbefalet i årevis, og som for mange er den mest overskuelige motion at gå i kast med.

5 Hvor længe skal man træne LISS?


Hvor længe du bør træne, kommer an på din form og dit mål. Hvis dit udgangspunkt er nul, er det en god idé at lægge ud med 20-30 minutter. Har du en nogenlunde grundform, skal du sigte efter 40-60 minutter. Er du i rigtigt god form, kan du træne 60-90 minutter.

6 HIIT vs. LISS


Fire bogstaver, hvor det ene står for “intensitet”. Derudover er der ikke mange ligheder mellem HIIT og LISS.

HIIT (high-intensity interval training) LISS (low-intensity steady-state)
Korte intervaller med høj intensitet Langt og stabilt træningspas med lav til moderat intensitet
Ca. 10-30 min. Ca. 30-60 min.
Kræver en god grundform Let at udføre
Forbrænder mange kalorier på kort tid Godt til at holde vægten stabil over tid
Du forbedrer din evne til at presse dig selv Du forbedrer din udholdenhed
Kræver restitution Kan udføres dagligt

7 Forslag til LISS-træning


Udendørs

Gå 5 km på ca. 60 min. 🚶🏼‍♀️

Gang er rigtigt godt til LISS, så længe du går raskt til. Sigt efter en minimumsfart på mellem 9 og 12 min./km. Om du er til byvandring eller skovtur, er underordnet, så længe du ikke stopper op undervejs, og underlaget er nogenlunde jævnt. For mange bakker vil få pulsen til at svinge, og så er du pludselig i gang med intervaltræning.

Cykl 15 km på ca. 45 min. 🚴🏻‍♀️

Uanset om du er til mountainbike, landevejs- eller bycykel, så giver den tohjulede dig fantastisk konditionstræning. På cyklen er det nemt at holde tempoet stabilt, især hvis du kører et sted uden for mange lyskryds og stop.

Jog 4 km/ca. 30 min. 🏃🏽‍♀️

Vi kommer ikke uden om, at løb er uhyre effektivt og let at gå til, og det kan faktisk godt føles behageligt, hvis du sætter farten ned. Med LISS er det helt legitimt at jogge afsted i et tempo, hvor du stadig kan føre en samtale.

Lær at løbe 5 km – løbeprogram med lydguide til begyndere

I fitnesscenteret

Én maskine i 30-40 min.

Vælg en cardiomaskine i fitnesscenteret, og indstil et middeltempo, som du kan køre i længere tid uden at gå kold. Maskiner er som skabt til LISS, fordi belastning og tempo holdes stabilt. Lyt evt. til podcast eller musik imens.

Guide: Kend dine fitnessmaskiner

3 forskellige maskiner X 10-15 min.

Du kan også træne kortere tid ad gangen på forskellige cardiomaskiner. Så længe du hopper direkte fra den ene til den anden uden at holde pause. Det skal stadig føles som ét langt pas.

Maskiner, der egner sig godt til LISS cardio:

Derhjemme

Dans i ca. 30 min.

På YouTube finder du masser af aerobic- og dansevideoer, som fint egner sig til LISS. Søg fx på “LISS cardio” eller “30 minute dance”. Eller lav selv en playliste med dine favoritnumre. Kun fantasien sætter grænser for dine moves. Et pulsur gør det let at holde øje med intensiteten undervejs.

Lav en række lette pulsøvelser på gulvet, ca. 30 min.

Du kan også køre LISS som øvelser, du laver i nogle minutter ad gangen. Bare sørg for, at øvelserne er nogenlunde lige krævende, og du har et godt flow, så du ikke skal stoppe op og finde på, imens du træner.

Kilde: Marina Aagaard, fitnessforsker og master i fitness og træning fra Syddansk Universitet