Mountainbike-træningstips

Læs her hvordan og hvor meget du skal træne for at få mest ud af din træning på mountainbike

Træn tre gange om ugen

Skal du have rigtig effektiv træning ud af din mountainbike, skal du træne mindst to og helst tre gange om ugen. Du har nemlig bedst af at træne forskellige discipliner på forskellige dage.

En optimal træningsuge bør således bestå af tre forskellige træningstyper, der heldigvis alle sammen er sjove og bringer dig ud i skoven.

Først og fremmest har du brug for hver uge at gennemføre en intensiv tur, hvor du sørger for at ramme de vildeste bakker, som du kæmper dig opad én efter én.
Denne form for træningspas byder på naturlig intervaltræning af ypperste kvalitet og styrker derfor hjertet og kredsløbet, så du bliver ekstremt konditionsstærk. Den gode kondition er ikke kun uvurderlig, når du skal give den gas i sporet, men kan også overføres direkte til andre træningsformer.

Derfor kan du roligt regne med, at dit løb, dine Zumba-timer eller andre former for kredsløbstræning bliver markant lettere, når du først kommer i gang med den intensive bakketræning i skoven.

God teknik sparer energi

Ugens andet træningspas dyrker du ideelt set på de mest ufremkommelige stier, du kan finde og tør køre på. De smalle, snoede spor må gerne være fyldt med fx rødder, sten, pludselige drop, træer og andre forhindringer. Her bliver udfordringerne rigtig sjove.

Kørslen i dette terræn vil nemlig i høj grad udfordre din balanceevne og dit vovemod og får dig helt automatisk til at arbejde med hele kroppen. Du bliver samtidig bedre teknisk og lærer, hvor, hvornår og hvordan du mest effektivt bruger dine muskler for at undgå at vælte.

Få flere tips til mountainbike her

Du træner desuden en bedre køreøkonomi, så du ikke spilder energi ved fx at indtage forkerte kørestillinger.

Tekniktræning er især et must, hvis du vil være rigtig god til at køre på mountainbike. Du opnår nemlig med den form for træning, at du på længere sigt får færre styrt og kontroltab.

Er du på de små, kringlede spor nødt til at hoppe af sadlen og slæbe lidt på cyklen i starten, såtag det med et smil.
Jo mere du må knokle for at komme frem, jo mere alsidigt træner du kroppens muskler, så du bliver en stærk allrounder med god udholdenhed i både under- og overkrop.

Fokus på udholdenheden

Ugens sidste nøgletræningspas er langturen, hvor du kører mere jævnt derudad med moderat intensitet.

Her er fokus lagt på varigheden frem for intensiteten, og formålet er øget udholdenhed, så du kan cykle langt uden at blive træt.

En sidegevinst ved denne træning er, at du får brændt en masse fedt af sidebenene. Undersøgelser viser, at især lavintens træning er effektiv i den henseende, fordi appetitten ikke påvirkes særlig meget af de forbrændte kalorier.

Mens intensiv træning gør dig så hundesulten, at du nemt kommer til at spise samme kaloriemængde, som du forbrændte under træningen, kan du derfor regne med, at de lange træningsture slanker.