Kanelsnegle i fad – uden smør og sukker

2½ timer
173 kcal

Voila! En nem og lækker opskrift på lidt sundere kanelsnegle. Plus en masse tips til at bage lækre, svampede og snaskede snegle.

Kanelsnegle i fad

KANELSNEGLE I FAD – hemmeligheden i disse lækre kanelbasser er dadler, kardemomme, honning og fuldkornsmel.

© wichmann+bendtsen

Kanelsnegle i fad

Prøv vores nemme opskrift på lidt sundere kanelsnegle i fad. Opskriften er uden smør og sukker, men det er der ingen, der opdager. I denne opskrift har vi valgt at sætte sneglene tæt sammen i en springform, så de tilsammen danner en kage. Det er naturligvis helt op til dig, om du i stedet vil bage sneglene i bradepande eller enkeltvis på en bageplade.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • ¼ dl mælk
  • ¼ dl vand
  • 4 g gær
  • ¼ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • æg
  • ¼ spsk. flydende honning
  • 41 g hvedemel
  • 8⅓ g grahamsmel
  • ¼ spsk. kardemomme
  • ¼ knsp. havsalt

Fyld:

  • 20 g dadler, gerne medjooldadler
  • ¼ spsk. vand
  • ⅓ tsk. kanel

Cream cheese frosting:

  • 13 g flødeost light
  • ⅓ spsk. græsk yoghurt, 2 %
  • ⅓ tsk. akaciehonning
  • ¼ økocitron, skallen

Sådan laver du kanelsneglekage i fad

  • Lun mælk og vand i en lille kasserolle, til det er lunkent.
  • Kom i en skål, og opløs gæren i væsken. Tilsæt olie, det ene æg og honning. Bland godt sammen.
  • Kom mel, kardemomme og salt i, og ælt i 5 min.
  • Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
  • Fjern sten fra dadlerne, og blend dem med vand og kanel.
  • Rul dejen ud til bagepladestørrelse. Smør daddelblandingen på, og rul dejen stramt sammen til en pølse. Skær i 12 stykker.
  • Tænd ovnen på 180 gr. varmluft. Kom sneglene i en springform beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i 30 min.
  • Pensl kagen med et sammenpisket æg, og bag i 25 min. Lad kagen køle af på en bagerist.
  • Bland alle ingredienser til toppingen, og smør den på sneglene.

TIP: Du kan også bage kanelsneglene enkeltvis på en bradepande. Så er bagetiden ca. 12 min.

TIP: De sunde snegle kan nemt fryses, hvis du ikke putter topping på.


Elsker du også hjemmebagte kanelsnegle? Så glæd dig til at få vores bedste tips til at bage lækre, svampede og snaskede snegle.

Vi er måske ikke helt nede i sneglefart, men kanelsnegle er bestemt ikke den hurtigste kage at bage. Men det tilgiver du os hurtigt! Gevinsten kommer nemlig, når du sætter tænderne i en lun, friskbagt snegl.

Selvfølgelig kan du bare købe nogle hos bageren, men det giver altså ikke helt den samme nydelse, for slet ikke at tale om den skønne duft i dit hjem.

1 Kan man lave sunde kanelsnegle?


Du kan i hvert tilfælde lave kanelsneglene betydeligt sundere – og stadig bevare den lækre smage og svampede konsistens. Her får du tip til at gøre både dej, fyld og topping sundere.

Gør dejen sundere

Her er der typisk tre ingredienser, som du kan pille ved, hvis du vil i en sundere retning: melet, smørret og sukkeret.

Mel til kanelsnegle
© iStock

BRUG GROVERE MEL

De fleste kanelsnegle bages med almindeligt hvedemel, som ikke indeholder mange kostfibre. Her kan du erstatte lidt af hvedemelet med fx grahamsmel, som er et fuldkornsmel. Du kan også erstatte alt hvedemelet eller blot noget af det med hvid hvede, som også er et fuldkornsmel. Bruger du hvid hvede, bliver dine kanelsnegle en anelse mørkere.

Meltype Kostfibre
Hvedemel 6 g
Grahamsmel 14 g
Hvid hvede 9 g

GUIDE: 15 meltyper – sådan bruger du dem

Olivenolie
© iStock

BYT SMØR UD MED OLIVENOLIE

Normalt bruges der smør i en gærdej, men smørret kan sagtens byttes ud med olivenolie. Du får stadig mange kalorier, men du undgår det usunde mættede fedt og får i stedet sunde enkeltumættede fedtsyrer, som er gode for dit kolesteroltal.

© iStock

SØD MED HONNING

Vil du gerne undgå sukker, kan du i stedet søde dejen med honning. Som sådan er honning ikke sundere end sukker, men smagen er sødere, og derfor kan du bruge mindre honning end sukker for at opnå samme søde smag. Dermed kan du spare lidt kalorier.

Fyld til kanelsnegle

Gør fyldet sundere

Er du vild med kanelsnegle, er du uden tvivl ret pjattet med fyldet. Det er nemlig dét, der gør sneglene svampede og snaskede. Typisk laves fyldet af smør, kanel samt sukker eller brun farin, men også her kan du vælge sundere ingredienser.

DADLER

Der gemmer sig masser af sødme i dadler, så de kan sagtens erstatte sukker. Kalorierne slipper du ikke for, men du vinder flere vitaminer og mineraler og pænt mange kostfibre. Dadlerne kan du blende sammen med lidt vand og godt med kanel, og så har du lækkert fyld.

ÆBLER

Bruger du æbler i dit fyld, får du ekstra svampede kanelsnegle, idet æblerne bidrager med masser af fugt. Samtidig sparer du både kalorier og mættet fedt. Du kan både bruge æblemos og groftrevne æbler. Fordel det på den udrullede dej, og drys med kanel og evt. lidt sukker, og rul sammen.

Ingrediens Kalorier
1 tsk. smør ca. 35 kcal
1 tsk. æblemos ca. 5 kcal

Læs også: Få opskriften på en nem og hurtig æblecrumble

Gør toppingen sundere

En friskbagt kanelsnegl kan sagtens nydes, som den er. Vil du gå all in, er det dog megalækkert med en topping.

Den klassiske topping er en flormelisglasur, men cream cheese frosting er også ved at vinde frem. Begge typer er ret kalorierige, men her får du et par forslag til at lave dem med lidt færre kalorier.

GLASUR MED FÆRRE KALORIER

Du kan erstatte halvdelen af flormelissen med produktet Sukrinmelis – et naturligt sødemiddel, der består af 100 % erythritol, som er en sukkeralkohol, der i naturen findes blandt andet i pærer, meloner og spisesvampe. Der er ingen kalorier i Sukrin.

FROSTING MED FÆRRE KALORIER

Flødeost, smør og flormelis. Det er hovedingredienserne i en normal cream cheese frosting. Her kan du lette kalorierne gevaldigt ved at vælge en lightudgave af osten og bytte smør ud med græsk yoghurt. Smag til med lidt honning og lidt revet skal fra en økocitron.

2 Hvordan bager man kanelsnegle?


... PÅ BAGEPLADE

Den mest almindelige metode. Her får du separate, runde kanelsnegle. Ulempen kan være, at disse lettere bliver tørre, hvis du bager dem lidt for længe. Ligeledes “åbner” disse snegle sig også lettere, hvis du ikke har fået rullet dejen stramt nok.

... I FAD ELLER FORM

Fordelen ved at bage dine snegle sammen i et fad eller en form er, at du undgår, at fyldet ryger ud. Og da sneglene hæver sammen til én stor kage, virker de mindre tørre, da sneglene har færre kanter.

... I MUFFINFORME

Hvis du gerne vil bage dine snegle enkeltvis, men samtidig holde på fyld og facon, kan du bruge muffin- forme. Vælg gerne dem i silikone frem for papir, for de holder bedre på faconen. Bager du i muffinforme, bliver dine snegle højere end normalt, fordi formen presser dem opad, i stedet for at de flader ud.

... I BRADEPANDE

Bager du dine snegle tæt sammen i en bradepande, er fordelene de samme som ved et fad. I en bradepande kan du bare bage endnu flere. Yihaa ...

2 opskrifter på kanelsnegle

© Skovdal Nordic

Kanelsnegle med æble

Var det noget med en lun, svampet kanelsnegl – endda i en lidt sundere version? Så prøv disse lækre snegle bagt med groft mel og æblefyld.

Find opskriften her

Kanelsnegle med banan

Kanelsnegle er et hit hos store og små og denne lækre opskrift med banan og abrikos smager ikke blot himmelsk, den rummer også kun 160 kcal.

Find opskriften her

Prøv også: Nem svampet kanelkage

3 Kan man bage koldhævede kanelsnegle?


Det kan du sagtens. Og det kan være en god idé, hvis du gerne vil servere friskbagte snegle og har lidt travlt, den dag gæsterne kommer. For de mest tidskrævende step fikser du så aftenen før og lader de ubagte kanelsnegle overnatte på køl.

Koldhævede kanelsnegle

Sådan gør du:

  • Skær gærmængden ned til 10-15 gr.
  • Opløs gæren i kold væske.
  • Rul dejen ud med det samme. Den skal ikke forhæve.
  • Placér sneglene i en form eller et fad med et par centimeters afstand imellem, dæk til, og stil i køleskab natten over, minimum 10-12 timer.
  • Lad sneglene hæve på køkkenbordet i en times tid, og bag dem derefter
  • som normalt.

4 Kan man bage kanelsnegle i en airfryer?


Ja, det kan du godt. Der er naturligvis ikke plads til lige så mange som i en ovn, men hvis du har en lille husholdning passer det måske meget godt. Har du kanelsnegle i din fryser, kan du også hurtigt tø dem op og lune dem i din airfryer.

5 Hvilke bageudstyr skal jeg bruge til kanelsnegle?


  • Kasserolle eller mikroovn, når mælken skal varmes
  • Stor dejskål eller en røremaskine
  • Kagerulle
  • Blender, hvis du bruger dadler til fyld
  • Skarp kniv til at skære sneglene ud
  • Bageplade, bradepande eller springform
  • Bagepapir
  • Bagepensel

6 Hvordan skærer man flotte, runde kanelsnegle?


Synes du også, at det er svært at skære flotte, runde snegle ud af din kanelsnegleroulade? Så drop kniven, der ofte maser sneglene sammen til ovaler, og find i stedet en sytråd frem.

Sådan skærer man flotte, runde kanelsnegle?

Sådan gør du

  • Tag fat i hver ende af et stykke sytråd.
  • Placér sytråden under din kanel- sneglerulle ved den tykkelse, som du ønsker, dine snegle skal have.
  • Træk nu sytråden rundt, mens dine hænder krydser hinanden, og sytråden skærer sig igennem dejen.

7 Kan man bage kanelsnegle uden gær, mælk, smør eller æg?


Kan man bage kanelsnegle ...

... UDEN GÆR?

Jep. Vil du gerne undgå gær, kan du bruge bagepulver i stedet. Dermed sparer du de to gange hævetid, idet bagværk med bagepulver hæver i ovnen. Forvent, at dine kanelsnegle nok ikke bliver lige så bløde som med en gærdej.

... UDEN MÆLK?

Det kan du godt. Tåler du ikke mælkeprodukter, kan du bruge plantemælk i stedet, fx mandelmælk.

... UDEN SMØR?

Nemt! Du følger bare opskriften i denne artikel og får de lækreste kanelsnegle uden smør. Her har vi erstattet smørret i dejen med olivenolie, mens dadler erstatter både dele af smørret og dele af sukkeret. Ret smart!

... UDEN ÆG?

Sagtens! Og det er ret nemt. Du tilsætter bare mere mælk i stedet, gerne suppleret af yoghurt naturel, som giver en dejlig konsistens.

Læs også: Alt det, du ikke vidste om æg

8 Kan man bage glutenfri kanelsnegle?


Ja da! Du erstatter blot melet i opskriften med glutenfrit mel, fx

© iStock

Boghvedemel

– er glutenfri

© iStock

Rismel

– er glutenfri

Loppefrøskaller

– er glutenfri. Ønsker du flere kostfibre, kan du supplere med lidt loppefrøskaller.

9 Hvorfor lykkes mine kanelsnegle ikke?


Flere ting kan gå galt, når du bager kanelsnegle. Få gode råd lige her.

Driller dine kanelsnegle? Få hjælp lige her

Hvorfor hæver dejen ikke?

Væsken har måske været 37 ̊ for varm, hvilket dræber gærcellerne. Væsken, som du opløser gæren i, må max. være 37 gr. Brug evt. et bagetermo- meter, hvis du er i tvivl.

Hvorfor hæver mine kanelsnegle opad?

Dine snegle har sikkert ikke haft nok plads til at hæve udad, og derfor er de blevet tvunget opad som en spiral. Sørg for, at der er lidt plads mellem dine kanelsnegle, når du placerer dem i en form eller et fad – gerne et par centimeter mellem hver.

Bruger du muffinforme, skal du rulle dejen sammen på den lange led, så du får små snegle ud af det.

Hvorfor bliver mine kanelsnegle tørre?

Du har sikkert brugt for meget mel. Der er forskel på mel, så tilsæt ikke alt melet på én gang, men lidt efter lidt, mens du tjekker konsistensen. Dejen skal helst være lidt klistret, men skal selvfølgelig også kunne rulles ud.

En anden årsag kan være, at dine kanelsnegle har bagt for længe i ovnen.

Hvorfor løber fyldet ud af mine kanelsnegle?

En løsning på problemet kan være at bage kanelsneglene tæt sammen i et fad, som vi har gjort. Dermed holder de på hinanden – og også på fyldet. Ønsker du at bage dem hver for sig, kan problemerne med fyld, der stikker af, skyldes disse to ting.

  • Du har ikke rullet dejen stramt nok. Du risikerer, at dine snegle “åbner” sig under bagningen, og fyldet dermed kan løbe ud.
  • Du har ikke fået lukket sneglene ordentligt. Når du har skåret sneglene ud og skal placere dem på en bageplade, er det vigtigt, at du får fæstnet dejenden ordentligt. Det kan du gøre enten ved med en bordkniv forsigtigt at “glatte” dejenden godt ind i den øvrige dej eller ved at tage dejenden, strække den lidt ud og trække den om på bagsiden, hvor den så danner en slags bund for hele kanelsneglen.

10 Kan man fryse kanelsnegle?


Ja, det kan du sagtens – både før og efter bagning.

  • FRYSNING AF SNEGLE FØR BAGNING
    Du fryser de ubagte kanelsnegle ned, så snart de er skåret ud til snegle. Altså inden hævning. Du kan både fryse dem ned i en form/lille bradepande eller enkeltvis i en frysepose. Vælger du det sidste, så klip små stykker bagepapir til, og læg et stykke mellem sneglene, så de ikke fryser sammen til én stor klump. Lad sneglene tø op på køl, og lad dem hæve en times tid på køkkenbordet, inden du bager dem.

  • FRYSNING AF SNEGLE EFTER BAGNING
    Tag kanelsneglene ud af ovnen, et par minutter før de er helt færdige. Lad dem køle lidt af, men frys dem gerne ned, mens de stadig er lidt lune. Tø sneglene op på køl, giv dem et par strint med en vandforstøver, og lun dem i ovnen, inden de skal spises.

11 Hvad er forskellen på kanelsnegle, kanelsnurrer, kanelgifler og kanelbullar?


  • Kanelsnurre. Består af samme elementer som kanelsnegle – en gærdej og kanelfyld. Forskellen er igen udseendet, og her er snurrer helt klart flottere, men også en tand mere krævende end sneglene. Dejen til snurrer skal nemlig skæres ud i strimler, der først snoes som strimler og til sidst snoes rundt om sig selv.
  • Kanelgiffel. Er også en slags kanelsnegl blot bagt på ‘den anden led’ – altså med dejsiden opad og så lidt flad i det. I stedet for at rulle dejen med fyld til en roulade, så folder du den med ca. 5 cm på langs til der ikke er mere dej tilbage. Skær ud i 3-4 cm bredde.
  • Kanelbullar. Er blot det svenske navn for kanelsnegle. I Sverige er der ikke tradition for at bruge glasur på disse kager. Her drysses kanelbullarne oftest med perlesukker inden bagning.

Artiklen blev bragt i I FORM 16/23