Kartofler med spirer

Har kartoflerne ligget lidt for længe i grøntsagsskuffen? 

© iStock

Må man spise kartofler med spirer?

Kartofler er sunde og gode for klimaet... Men du skal ikke spise dem, hvis de enten er grønne eller spirer. Herunder får du begrundelsen.

14. maj 2019 af Redaktionen

For gamle kartofler kan give hovedpine og diarré

Kartofler er supersunde og gode ved klimaet, men får de lov at ligge lige lovlig længe i kartoffelkrukken, vil de over tid begynde at spire, fordi de tror, de skal udvikle sig til kartoffelplanter. For at beskytte sig mod planteædende dyr og insekter producerer kartoflerne også giftstoffet solanin. Et stof, som bl.a. kan give hovedpine, kvalme, mavesmerter og diarré, hvis det spises af mennesker, og som hverken kan koges eller steges væk. For en sikkerheds skyld anbefales det derfor at smide kartofler ud, hvis de er spiret. Det samme gør sig gældende, hvis de er blevet grønne.

Kartofler med spirer

Smid hele kartoflen ud, hvis dele af den er blevet grøn. Giftstoffet, som kartoflen danner, kan nemlig sprede sig til resten af knolden.

© iStock

Opskrifter med kartoffel

Skal du have brugt kartoflerne, inden de bliver for gamle, så har vi herunder samlet vores bedste kartoffel-opskrifter.

Til dig, der elsker pizza:

Små, velsmagende pizzaer med rejer og kartofler. ➡️ Gå til opskrift

Til dig, hvor frokosten skal være hurtig og nærende:

Omelet med kartofler, spinat og feta. ➡️ Gå til opskrift

Til dig, der ikke kan få nok af kartoffelsalat: 

Kartoffelsalat med ærter og parmaskinke. ➡️ Gå til opskrift

Til dig, der mangler inspiration til sund og nem aftensmad: 

Pastasalat med kartofler, bønner og pesto. ➡️ Gå til opskrift

Til dig, der kunne leve af kartoffelmos: 

Cottage pie med kartoffelmos og broccoli. ➡️ Gå til opskrift

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor kan du bedst lide at træne?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: