Må man spise kartofler med spirer?

Kartoflen er en kær klassiker. Den passer til det meste, og den er både sund og klimavenlig. Men hvordan er det nu lige med den spirede version – må den egentlig spises?

Spirede kartofler – må man spise kartofler, der spirer?

SPIRERNE titter frem, hvis kartoflerne opbevares for varmt.

© iStock

Du skal i gang med at lave aftensmad og opdager, at kartoflerne har fået spirer. Må du så spise dem?

Det korte svar er ja og nej. Du må ikke spise selve spirerne, men skærer du dem væk, kan du sagtens spise kartoflen.

Læs også: Kartofler er billige, lækre – og ganske sunde

Af med spiren, ned med kartoflen

Når kartofler spirer, er det fordi, de tror, at de skal udvikle sig til nye kartoffelplanter. Det lyder måske meget sødt, men spirerne har et højt indhold af glykoalkaloider, som er naturlige giftstoffer, der holder insekter, råd og svamp på afstand.

Hos mennesker kan giftstofferne give hovedpine, kvalme, mavesmerter og diarré.

Derfor bør du aldrig spise spirerne, men det er ifølge Fødevarestyrelsen ikke nødvendigt at smide hele kartoflen ud.

Er du alligevel ikke så pjattet med spirede kartofler, får du herunder tippet til at holde gevæksterne på afstand.

Kartofler opbevaret i en kølig kælder – metode til at undgå, at kartoflerne spirer

SKÆRM også kartoflerne for lys, da de ellers bliver grønne – og grønne kartofler skal altid kasseres.

© iStock

Sådan undgår du, at kartoflerne spirer

Hvis de små fætre opbevares for varmt, fx på køkkenbordet, risikerer de at danne spirer. Opbevar dem derfor ved en temperatur på 8-10 grader – fx i en kølig kælder.

Lægger du dem i køleskabet, stiger sukkerindholdet i dem, og så danner de mere af det kræftfremkaldende stof akrylamid, når de opvarmes.

Udover at opbevare kartoflerne korrekt, kan du også sørge for at få dem spist, før de når at spire. Herunder får du 5 bud på, hvad du kan bruge dem til.