For gamle kartofler kan give hovedpine og diarré
Kartofler er supersunde og gode ved klimaet, men får de lov at ligge lige lovlig længe i kartoffelkrukken, vil de over tid begynde at spire, fordi de tror, de skal udvikle sig til kartoffelplanter.
For at beskytte sig mod planteædende dyr og insekter producerer kartoflerne også giftstoffet solanin. Et stof, som bl.a. kan give hovedpine, kvalme, mavesmerter og diarré, hvis det spises af mennesker, og som hverken kan koges eller steges væk.
For en sikkerheds skyld anbefales det derfor at smide kartofler ud, hvis de er spiret. Det samme gør sig gældende, hvis de er blevet grønne.

Smid hele kartoflen ud, hvis dele af den er blevet grøn. Giftstoffet, som kartoflen danner, kan nemlig sprede sig til resten af knolden.
© iStockOpskrifter med kartoffel
Skal du have brugt kartoflerne, inden de bliver for gamle, så har vi herunder samlet vores bedste kartoffel-opskrifter.
Til dig, der elsker pizza:
Små, velsmagende pizzaer med rejer og kartofler. ➡️ Gå til opskrift
Til dig, hvor frokosten skal være hurtig og nærende:
Omelet med kartofler, spinat og feta. ➡️ Gå til opskrift
Til dig, der ikke kan få nok af kartoffelsalat:
Kartoffelsalat med ærter og parmaskinke. ➡️ Gå til opskrift
Til dig, der mangler inspiration til sund og nem aftensmad:
Pastasalat med kartofler, bønner og pesto. ➡️ Gå til opskrift
Til dig, der kunne leve af kartoffelmos:
Cottage pie med kartoffelmos og broccoli. ➡️ Gå til opskrift
Kilde: Fødevareinstituttet DTU