50 tips til 50+

En maskine, der har været i gang i et halvt århundrede, skal løbende smøres, plejes og efterses, hvis den fortsat skal holde sig godt kørende. På samme måde skal din krop have lidt ekstra kærlighed, når du runder de 50 år. Helt stoppe kroppens ældning kan du ikke, men med den rette motion, kost og livsstil kan du købe dig mange ekstra år på toppen.

50 tips til 50 plus

FÅ VORES TIPS TIL AT HOLDE DIG FRISK HELE LIVET Der er ingen grund til at gå i stå, bare fordi man kommer op i årene. Se her, hvordan du får mere ud af livet.

© iStock

Pas på huden

Husk altid at tage solfaktor på i solen, og tjek samtidig dine modermærker, når du nu alligevel smører dig ind. Hyppigheden af modermærkekræft stiger nemlig med alderen. Du skal holde øje med, om modermærkerne forandrer form, farve eller overflade eller begynder at væske.

Vidste du i øvrigt, at motion har en foryngende effekt på din hud? Et forsøg viste, at deltagernes hud så markant yngre ud efter blot tre måneders træning.

Hold øje med livvidden

Maven har det med at snige sig ud over livremmen omkring 50-årsalderen. En stor livvidde er udtryk for, at der er fedt mellem de indre organer, hvor det skaber ekstra stor ravage. Bughulefedtet medfører øget inflammation i din krop og øger risikoen for livsstilssygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Sundt Risiko-zone Sundhedsfare
Mand < 80 cm 80 - 88 cm > 88 cm
Kvinde < 94 cm 94 - 102 cm > 102 cm
Mand-dame-50

Plej dine venner

Har du gode venner og andre nære relationer i dit liv, mindskes din risiko for at blive syg, stresset og deprimeret. Omvendt kan ensomhed være en stor trussel mod helbredet. Faktisk øger det risikoen for at dø for tidligt med omkring 30 procent, konkluderer forskere fra Brigham Young University i en stor analyse med mere end tre millioner deltagere.

Få dig en træner

For mange er 50’erne et årti med lidt mere luft i kalenderen og økonomien, end man har haft tidligere. Måske skulle du udnytte det til at optimere din træning og sætte dig et nyt mål med hjælp fra en personlig træner?

Arbejd med balancen

Vi får vanskeligere ved at holde balancen med alderen. Faktisk går det allerede ned ad bakke i 30’erne, og senere i livet har balanceevnen stor indflydelse på, hvor længe vi kan klare os selv. Vil du undgå, at balancen svigter mere end højst nødvendigt, skal den udfordres, og det kan du gøre med alt fra yoga til en tur på mountainbiken.

Yogaøvelser, der udfordrer balancen:

Kom i gang med yoga med nem videotræning til stuegulvet

Træet

Stil dig med let spredte ben med hænderne langs siden. Bring så vægten over på det ene ben, løft det andet, og placér foden på indersiden af modsatte inderlår eller læg. Det er vigtigt, at du ikke placerer foden på knæet. Saml hænderne foran brystet, eller før dem mod himlen. Du kan enten kigge ret frem, eller du kan udfordre din balance ved at lukke et øje eller begge. Hold balancen, så længe det føles behageligt. Skift derefter til det andet ben.

Kriger 3

Begynd stående. Bring vægten over på det ene ben. Læn dig forover, og løft samtidig det andet ben, indtil det løftede ben er i lige linje med overkroppen og parallelt med jorden. Stræk armene fremad i lige forlængelse af ryggen. Kig på et punkt fremme foran dig på jorden. Hold stillingen i ca. 5 vejrtrækninger. Skift til det andet ben.

Kom afsted til en optiker

Vi begynder at knibe øjnene desperat sammen for at læse ‘det med småt’, når vi er mellem 40 og 50 år. Når alderssynet først er begyndt at drille dig, bliver det gradvist værre, indtil synet stabiliserer sig på et nyt niveau efter omkring 10-15 år. Det svigtende syn kan bl.a. give muskelspændinger og hovedpine. Så kom afsted til optikeren, og find den rette løsning for dig.

Udfyld den tomme rede

Når ungerne flyver fra reden, kan man nemt blive ramt af en følelse af tomhed. Men du får samtidig også en ny frihed foræret, som du kan udnytte. Spørg dig selv, hvad du kan beskæftige dig med, som udvikler dig og giver dig glæde. Her er blot to bud:

Bliv frivillig
Frivilligt arbejde handler selvfølgelig om at gøre noget for andre, men ifølge undersøgelser har indsatsen også en positiv indvirkning på din egen sundhed og lykkefølelse. Frivillige er generelt mere tilfredse med livet, har større selvtillid og færre symptomer på depression og sågar en lavere dødelighed end den øvrige befolkning.

Bliv hundeejer
Er det nu, drømmen om en firbenet ven skal opfyldes? Hunde er ikke blot godt selskab, men hjælper også med at holde deres ejere sunde. En undersøgelse har fx vist, at sandsynligheden for at dække det daglige motionsbehov er fire gange større hos hundeejere end hos folk uden hund.

Hold de små grå i gang

Hjernegymnastik kan sammen med sund kost og motion hjælpe til at holde hjernen skarp hele livet. Forskning viser, at du udskyder den kognitive svækkelse og mindsker risikoen for demens, hvis du bliver ved med at stimulere hjernen intellektuelt. Så vær opmærksom på at udfordre de små grå med fx skak, krydsord, sudoku eller fremmedsprog.

Spot din overgang

Kvinder er omkring 45-55 år, når de rammer overgangsalderen, og æggestokkene stopper med at danne det kvindelige kønshormon østrogen. Også mænd har en overgangsalder, andropausen, som skyldes, at testosteronniveauet falder gradvist fra 40-50-årsalderen. Hos nogle kan symptomerne på overgangsalder være så generende, at det går ud over livskvaliteten. Heldigvis er der hjælp at hente – bl.a. kan hormonbehandling være en løsning for nogle.

Kvinder:
● Hedeture
● Søvnløshed
● Tørre slimhinder
● Vægtøgning
● Humørsvingninger
● Smerter og ubehag i muskler og led

Mænd:
● Træthed
● Mindre energi
● Nedsat sexlyst
● Rejsningsproblemer
● Svigtende humør

dame med kettlebell smiler i naturen

KETTLEBELL Både maskiner og vægte er gode, men med de frie vægte bliver træningen mere overførbar til dagligdagens bevægelser.

© Thomas Dahl

Løft vægte

Har du ikke for længst kastet dig over styrketræningen, så er det nu, du skal i gang. At løfte vægte er nemlig noget af det bedste, du kan gøre for at mindske de kedelige effekter af at have holdt mange fødselsdage – først og fremmest den dalende muskelmasse, der for alvor begynder at vise sig i 50-60-årsalderen.

Pas godt på bisserne!

Mange render ind i nogle ubehagelige tandlægeregninger midt i livet – men sådan behøver det ikke at være. Med en god mundhygiejne kommer du langt i forhold til at forebygge bl.a. tandkødsbetændelse. Hyppige tandrensninger hos tandlægen eller tandplejeren er også ekstra fornuftigt at prioritere, når du er midaldrende.

Tag hånd om brysterne

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt danske kvinder. Hvert år får ca. 4.500 danske kvinder diagnosen, og af dem er 80 pct. over 50 år. Vær opmærksom, og gå til lægen, hvis du opdager en knude eller andre uforklarlige forandringer i brystet. Og tag imod det tilbud om mammografiscreening, du får, når du passerer de 50 år – det er den bedste metode til at opdage brystkræft.

Styrk ske­lettet

Med alderen svækkes vores knogler, og særligt kvinder er udsatte for knogleskørhed og -brud, når de kommer op i årene. Du kan dog selv gøre meget for at holde skelettet i topform, og jo før du sætter ind, des bedre.

to kvinder løber

INTERVALLER – Vil du være hurtigere, er der ikke andet at gøre end at sætte det lange ben foran.

© sats

Snør løbeskoene

At du har lagt de første 50 år bag dig, er ingen undskyldning for at lægge løbeskoene på hylden. Tværtimod kan løbetræning bidrage til at holde dig rask og rørig hele livet. Løb hjælper dig med at holde vægten, bevare muskelmassen, styrke knoglerne og sænke risikoen for sygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og demens.

Især på de lange distancer som maraton og ultraløb kan mange stadig holde et rigtig pænt niveau i 50-årsalderen. Du kan dog få behov for at lave nogle små justeringer i din træning med tiden.

Varm godt op
En midaldrende krop kræver mere opvarmning end en helt ung – især forud for intervaller og anden hård træning. Jog i 10-15 min., og lav herefter et par accelerationer over ca. 100 m, hvor du nærmer dig sprinttempo. Slut af med lidt høje knæløft, hælspark og sidelænsløb.

Lyt til kroppen
Kroppen får med alderen brug for mere tid til at komme sig oven på højintens løbetræning. Vær derfor ekstra opmærksom på din restitution, og acceptér en ekstra hviledag eller to, hvis kroppen er træt efter den hårde træning.

Træn alternativt
Løb er hårdt for led og sener i ben og fødder. Overvej derfor at supplere løbetræningen med anden konditions­træning. Find noget, du synes er sjovt, og som får pulsen op uden at belaste benene. Det kan fx være cykling, rulleski, svømning, kajak eller crosstrainer.

Skift underlag
Undgå at løbe på hårde betonfliser og brosten, og søg i stedet ud på grusstier og skovbund. Et blødere underlag dæmper stødene op igennem kroppen, mens et ujævnt underlag gør belastningen mindre ensartet.

Sov godt

Søvnen er ekstremt vigtig for vores fysiske og mentale helbred. Med alderen oplever nogle, at de får sværere ved at falde i søvn, sover mere overfladisk eller vågner ofte. Risikoen for snorken (og dermed ringere søvnkvalitet) stiger også med alderen – formentlig fordi tendensen til overvægt stiger, og fordi vævet i svælget bliver slappere. Tag søvnproblemer alvorligt, og sørg for at skabe gode søvnvaner.

Sådan får du bedre søvn:

  • Gå i seng og stå op på samme tid hver dag.
  • Vær fysisk aktiv i løbet af dagen, og få gerne godt med dagslys i de tidlige timer.
  • Drik den sidste kop kaffe sidst på eftermiddagen.
  • Sluk TV, computer og andre skærme en time før sengetid, og dæmp belysningen i hjemmet.
  • Sørg for ro, mørke og passende temperatur i soveværelset.

Hvor meget søvn skal du have?

Spis anti­inflamma­torisk

En sund og varieret kost er afgørende for, at din krop kan tackle de udfordringer, der følger med alderen. Du kan overveje at spise såkaldt antiinflammatorisk kost. Nogle af de mulige gevinster ved denne koststrategi er et stærkere immunforsvar, mere energi og overskud samt bedre restitution oven på træning, sygdom eller skader.

Tænk positivt

Tænker du “den klarer jeg nok”, når du står over for en udfordring, eller er du mere glasset-erhalvt-tomt-typen? Hvordan du møder verden, har faktisk en del at sige for, hvor længe du lever. Studier har vist, at optimister lever op til syv år længere end pessimister.

Den slags resultater skal selvfølgelig ses i lyset af, at de mest livsglade mennesker også snildt kan være dem, der dyrker mest motion, sover bedst og spiser sundest. Ikke desto mindre er der god grund til at tro, at et positivt livssyn munder ud i flere leveår – og ikke mindst flere glade leveår.

Få målt dit blod­tryk

Dit blodtryk sladrer om hjertets og blodkarrenes tilstand. Hvis dit blodtryk er forhøjet, betyder det, at dit hjerte pumper blodet igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt, og det slider på både hjertet og pulsårerne. Der er stor sandsynlighed for, at du ikke selv mærker, hvis du har forhøjet blodtryk, og derfor er det vigtigt, at du får det målt af og til.

Som grafen her viser, vokser risikoen dramatisk med alderen, og i 50’erne har over 25 pct. af os allerede forhøjet blodtryk.

Forhøjet blodtryk

Fordelt på alder og køn (internationale tal).

Kilde: Journal of the American Society of Hypertension

Glæd dig!

Det kan godt være, at kroppen er begyndt at knage lidt i fugerne, men den sidste halvdel af livet kan sagtens blive endnu bedre end den første. Undersøgelser viser faktisk, at lykken er formet som en U-kurve gennem livet. Vi er lykkeligst i 20’erne og bliver gradvist mere bekymrede, frem til vi er omkring 50, og så vender det igen. Som ældre når vi samme lykkeniveau som i vores unge dage.