Stor guide: Sådan bruger du bedst frosne grøntsager i maden
Blomkål bliver let udkogt. Bønner er formidable. Få køkkenchefens bedste råd til, hvordan du tryller lækker mad frem af de enkelte grøntsager.
Blomkål bliver let udkogt. Bønner er formidable. Få køkkenchefens bedste råd til, hvordan du tryller lækker mad frem af de enkelte grøntsager.
Mange går rundt med en opfattelse af, at frosne grøntsager taber stort i konkurrencen med de friske fra grøntafdelingen.
Virkeligheden er, at frostvarerne indeholder de samme næringsstoffer og udvider repertoiret af grøntsager i vinterhalvåret, når det er svært at få de friske lokalt.
Nogle bevarer dog smag og konsistens bedre end andre. Bliv klogere på, hvordan du bedst tilbereder de frosne grøntsager her.
Det er dog ikke alle grøntsager, der gør sig lige godt efter et ophold i fryseren. Eller alle retter, der egner sig til at blive fremstillet af frostvarer.
“Det er en balancegang at bruge frosne grøntsager, for fx majs, ærter og grønne bønner bevarer smag og bid, mens blomkål og broccoli let kan blive udsmattet,” forklarer Gitte Breum, der til dagligt er direktør i madlavningsfirmaet MAD til hver DAG..
Læs også: Top 3: Her er de sundeste grøntsager
Her får du en top 3 over henholdsvis de mest og mindst egnede frosne grøntsager til madlavning.
Du får også et stort skema, der giver overblik over, hvordan de enkelte grøntsager gør sig bedst i køkkenet.
Grøntsag | Velegnet til | Ikke velegnet til | Råd til optøning |
---|---|---|---|
Blomkål | Puréer, supper, gratin | Gratinering og dampning | Blanchér kort for bedre konsistens |
Broccoli | Supper, puréer og tærter | Dampning alene. I wok, hvor den vil fnuldre | Skyl under vand og brug straks |
Edamame-bønner | Wok, salater, bowls | Lang tilberedning | Tø op i kogende vand i 1-2 min. |
Grønkål | Supper, smoothies | Chips, rå anvendelse | Optø og pres væde ud |
Grønne bønner | Wok, gratineret som tilbehør, sautering | Dampning alene | Blanchér for at bevare struktur |
Grønne ærter | Salater, supper, risotto, pastaret | Langtids-tilberedning, som gør dem rynkede | Brug direkte fra frost |
Gulerødder | Gryderetter, supper, ovnretter | Rå salater | Brug direkte fra frost |
Heste-bønner | Gryderetter, puréer, fx i kartoffelmos | Lang tilberedning, i retter, hvor de skal være sprøde | Optø i køleskab og varm forsigtigt |
Kikærter | Gryderetter, falafler, hummus | Sprød ristning uden tørring | Dup tør for sprødere resultat |
Løg | Gryderetter, tærter, sovs | Lynstegning – brug hellere friske | Brug direkte fra frost |
Majs | Salater, mexicanske retter, risretter | Lang tilberedning, for de vil rynke | Brug direkte fra frost el. skyl i vand |
Pastinak | Rodfrugtmos, ovnretter, simreretter | Lynstegning, for de kan blive slatne | Brug direkte i varme retter |
Peber-frugter | Wok, sammenkogte retter, pastaretter, mexicansk mad | Rå salater | Brug direkte fra frost el. tø op i si |
Porre | Tærter, supper, gratin | Kogte som tilbehør | Optø let for at undgå vand i retten |
Knold-selleri | Supper, puréer, bagte rodfrugter | Salater og selleribøffer | Optø i køleskab og dup før brug |
Rosenkål | Ovnbagning, sautering, gratin | Blive bløde af frost, så brug dem ikke ferske | Forblanchér for bedre tekstur |
Rødbede | Ovnretter, borscht, smoothies, varm salat | Kolde salater, for de vil mange bid | Optø i køleskab el. varm direkte |
Spinat | Lasagne, tærter, stuvning, greenie | Friske salater | Tø op og pres væde ud. Se på posen, hvad mængden svarer til i frisk form |
Svampe | Gryderetter, saucer, tærter | Sprød stegning | Optø og pres væde ud for bedre stegning |
KILDE: Gitte Breum, konsulent i omlægning til økologisk mad og direktør i MAD til hver DAG