Stor guide: Sådan bruger du bedst frosne grøntsager i maden

Blomkål bliver let udkogt. Bønner er formidable. Få køkkenchefens bedste råd til, hvordan du tryller lækker mad frem af de enkelte grøntsager.

Frosne grøntsager i en pande. Få en guide til bedst brug.

NOGLE frosne grøntsager præsterer til topkarakter i madlavningen – andre bliver slatne og vandige. Få ekspertens råd til god mad med frostvarer.

© iStock

Mange går rundt med en opfattelse af, at frosne grøntsager taber stort i konkurrencen med de friske fra grøntafdelingen.

Virkeligheden er, at frostvarerne indeholder de samme næringsstoffer og udvider repertoiret af grøntsager i vinterhalvåret, når det er svært at få de friske lokalt.

Nogle bevarer dog smag og konsistens bedre end andre. Bliv klogere på, hvordan du bedst tilbereder de frosne grøntsager her.

Kend dine frosne grøntsager

Det er dog ikke alle grøntsager, der gør sig lige godt efter et ophold i fryseren. Eller alle retter, der egner sig til at blive fremstillet af frostvarer.

“Det er en balancegang at bruge frosne grøntsager, for fx majs, ærter og grønne bønner bevarer smag og bid, mens blomkål og broccoli let kan blive udsmattet,” forklarer Gitte Breum, der til dagligt er direktør i madlavningsfirmaet MAD til hver DAG..

Læs også: Top 3: Her er de sundeste grøntsager

Her får du en top 3 over henholdsvis de mest og mindst egnede frosne grøntsager til madlavning.

Du får også et stort skema, der giver overblik over, hvordan de enkelte grøntsager gør sig bedst i køkkenet.

Top 3: De bedste frosne grøntsager til madlavning

Spinat
© iStock

Spinat

Den fylder hele køleskabet, hvis du skal lave stuvet spinat af den friske grøntsag. Derfor egner den frosne variant sig godt. Det samme gælder grønkål.

Læs også: Derfor skal du spise masser af spinat

Erter
© iStock

Ærter

Jo mindre overflade, des hurtigere kan grøntsagen fryses ned og bevare sin friskhed. Det er ærter et godt eksempel på og ligeså majs.

Læs også: Ærter er kaloriefattige, protein- og fiberrige og hamrende lækre

Grønne bønner
© iStock

Grønne bønner

Inden de fryses ned, bliver de blancheret. Derfor bevarer de friskheden og gør sig fortrinligt både som tilbehør i sig selv eller i en wok- eller sammenkogt ret.

Læs også: Grønne bønner – sådan laver du mad af vitaminbomberne

Top 3: Mindre egnede frosne grøntsager

Blomkål
© iStock

Blomkål

Fibrene bliver sprængt under frost, så de optøede blomkålsbuketter kan blive smattede og tabe smag. Brug dem fortrinsvis i supper eller puré.

Broccoli
© iStock

Broccoli

Vandindholdet gør, at grøntsagen kan ændre både smag og konsistens på frost. Egner sig bedst i supper eller puré.

Læs også: Cremet broccolisuppe med rejer

Rodfrugter
© iStock

Rodfrugter

Er i sæson hele året i en eller anden form, så du kan lige så godt vælge den friske variant.

I velassorterede supermarkeder kan du finde du finde udsnittede rodfrugter i grøntafdelingen, som er klar til at komme direkte i gryden eller ovnen.

Guide: Sådan anvender du frosne grøntsager i madlavningen

Her får du en oversigt over, hvordan du bruger de enkelte frosne grøntsager i køkkenet. Hvilke retter egner de sig godt til? Og hvilke er de knap så velegnede til? Få svar her.
GrøntsagVelegnet tilIkke velegnet tilRåd til optøning
BlomkålPuréer, supper, gratinGratinering og dampningBlanchér kort for bedre konsistens
BroccoliSupper, puréer og tærterDampning alene. I wok, hvor den vil fnuldreSkyl under vand og brug straks
Edamame-bønnerWok, salater, bowlsLang tilberedningTø op i kogende vand i 1-2 min.
GrønkålSupper, smoothiesChips, rå anvendelseOptø og pres væde ud
Grønne bønnerWok, gratineret som tilbehør, sauteringDampning aleneBlanchér for at bevare struktur
Grønne ærterSalater, supper, risotto, pastaretLangtids-tilberedning, som gør dem rynkedeBrug direkte fra frost
GulerødderGryderetter, supper, ovnretterRå salaterBrug direkte fra frost
Heste-bønnerGryderetter, puréer, fx i kartoffelmosLang tilberedning, i retter, hvor de skal være sprødeOptø i køleskab og varm forsigtigt
KikærterGryderetter, falafler, hummusSprød ristning uden tørringDup tør for sprødere resultat
LøgGryderetter, tærter, sovsLynstegning – brug hellere friskeBrug direkte fra frost
MajsSalater, mexicanske retter, risretterLang tilberedning, for de vil rynkeBrug direkte fra frost el. skyl i vand
PastinakRodfrugtmos, ovnretter, simreretterLynstegning, for de kan blive slatneBrug direkte i varme retter
Peber-frugterWok, sammenkogte retter, pastaretter, mexicansk madRå salaterBrug direkte fra frost el. tø op i si
PorreTærter, supper, gratinKogte som tilbehørOptø let for at undgå vand i retten
Knold-selleriSupper, puréer, bagte rodfrugterSalater og selleribøfferOptø i køleskab og dup før brug
RosenkålOvnbagning, sautering, gratinBlive bløde af frost, så brug dem ikke ferskeForblanchér for bedre tekstur
RødbedeOvnretter, borscht, smoothies, varm salatKolde salater, for de vil mange bidOptø i køleskab el. varm direkte
SpinatLasagne, tærter, stuvning, greenieFriske salaterTø op og pres væde ud. Se på posen, hvad mængden svarer til i frisk form
SvampeGryderetter, saucer, tærterSprød stegningOptø og pres væde ud for bedre stegning
Kvinder laver wok af grøntsager.

1-2-3 og så er wok-retten klar, når du køber en færdigblandet pose med frosne grøntsager.

© iStock

Er wok-blandinger smart i en fart?

Grøntsagsblandinger er en hurtig vej til at få grøn mad på bordet. De mest almindelige er blandinger af wok-grøntsager, rodfrugter eller middelhavs-grønt som fx aubergine, peberfrugt og tomat.

Du sparer meget tid på at rense og udskære grøntsagerne, men set fra madkonsulentens side er der en streg i regningen.

“Ved tilberedning bliver nogle af grøntsagerne overkogt og andre underkogt pga. forskellige kogetider,” siger madkonsulent Gitte Breum.

Hun anbefaler i stedet de friske grøntsagsblandinger, som du finder i velassorterede supermarkeder.