Mange af os står der hver eneste dag i køkkenet og forsøger at smække en sund og velsmagende ret sammen til den daglige aftensmad.
Nogle er virkelig skrappe til det, og så er der alle os andre, hvis køkkenskills godt kunne trænge til en opdatering. Den får du så her.
Vi har nemlig slået en klo i kok Søren Ejlersen fra Aarstiderne og fået ham til at afsløre sine bedste tricks.
Søren Ejlersen lærer dig fx at fermentere, at spare på smør og salt, at få krydderierne til at smage af mere og at kunne snitte og hakke som kokkene.
Du bli ́r så skarp!
De fleste har stået over køkkenvasken og kæmpet med at få hvidløgsrester ud af hvidløgspresseren. Men det behøver ikke at være så besværligt. Tjek bare denne metode:
- Knus hvidløgsfeddene ved at presse siden af din køkkenkniv ned over dem, så de lækre velduftende olier fra hvidløget drypper ud.
- Hak derefter hvidløget et par gange, og put det i retten. Voila!
Salt og smør er faste ingredienser i mange madretter, men der findes andre og bedre alternativer til det salte og fede.
I stedet for smør: Brug en smule olie. Prøv gerne at eksperimentere lidt med de forskellige olietyper. Sesamolie er fx god til asiatisk mad, mens rapsolien passer bedre til det nordiske.
I stedet for salt: Prøv at smage til med soja, tamarin, svampe og citrus. Har du mod på at nørde lidt i køkkenet, er fermenteret citrus, kål (kraut) og kimchi velegnet til at give smag, hvis du vil undgå salt.
Se, hvordan du fermenterer her:
Det tager tid at skrælle, men meget af den skræl, vi smider ud, fungerer glimrende i madlavningen.
Skrællen er nemlig fyldt med smag og sunde næringsstoffer, som ikke fortjener at ende sine dage i skraldespanden. Når rodfrugter som kartofler, gulerødder og knoldselleri er i sæson, er det en synd at fjerne skrællen.
Brug i stedet en grøntbørste til at fjerne jord og lignende urenheder fra overfladen.
Køber du færdigmalede krydderier, får du ikke nær så meget smag, som hvis du selv maler dem i en morter. Og så er det faktisk både nemt og sjovt. Spidskommen, fennikelfrø, chili, koriander og forskellige slags peber er et godt sted at starte.
Sådan gør du:
- Kom de hele krydderier på en mediumvarm pande uden fedtstof. Rist kun én type krydderi ad gangen.
- Rør konstant i krydderierne, og rist, indtil de begynder at afgive aroma.
- Stød krydderierne i din morter, indtil du har et fint pulver.
Du får den skønneste duft i dit køkken, hvis du selv rister og støder dine krydderier!
Selv de dygtigste kokke bruger hele livet på at smage deres retter til for at ramme den helt perfekte smagssammensætning. Det er vigtigt, at du tør tage chancer, når du sammensætter smagene i dine retter. Øvelse gør mester, og der skal være plads til at fejle undervejs.
Start med en grundtilsmagning af retten.
Det vil typisk dreje sig om lidt salt og peber og knuste krydderier efter eget valg.
Når retten er tæt på at være færdig, skal du tilsmage den og overveje, om alle fem grundsmage er til stede.
Skal der et skvæt salt til? En knivspids sukker? Eller er der behov for mere umami? Brug din intuition og dit sanseapparat, og dyk ned i dit eget indre bagkatalog af smage, som du holder af. Det kan være alt fra din mors gryderet til shawarmabaren nede på hjørnet.
Med food prepping – som slet og ret betyder madforberedelse – undgår du desperate løsninger som dyr og usund takeawaymad i sidste øjeblik.
Der er mange måder at gå til food prepping på.
Nogle er ambitiøse og resulterer i et køleskab fyldt med 20 forskellige glasbeholdere med alt fra kogte ris og couscous til snittet grønt.
Men det kan også være noget så simpelt som at skylle salat, skrælle gulerødder, snitte kål og koge æg, kartofler, grøntsager, linser og bønner til flere dage ad gangen.
Så er det lettere at komme i mål med en sund aftensmad.
TIP!
Anskaf dig godt med gennemsigtige patentglas eller plastbøtter med låg. De giver dig et godt overblik over dine preppede fødevarer i køleskabet.