Derfor skal du spise masser af spinat
Det er ikke for sjov, at Skipper Skræk hælder spinat indenbords. Spinat har nemlig masser af gode egenskaber. Læs her, hvorfor du skal gøre som Skipper Skræk og spise en masse spinat.
Det er ikke for sjov, at Skipper Skræk hælder spinat indenbords. Spinat har nemlig masser af gode egenskaber. Læs her, hvorfor du skal gøre som Skipper Skræk og spise en masse spinat.
Det er ikke uden grund, at det ofte bliver anbefalet af fylde hovedet med spinat. Der er nemlig adskillige, sunde gevinster ved spinat. Find gevinsterne her og få samtidig svar på, hvordan du bedst udnytter, tilbereder og opbevarer spinat-bladene. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvordan du eksempelvis genopvarmer og nedfryser spinat.
Indhold i spinat | Indhold pr. 100 g |
---|---|
Kalorier i spinat (kcal) | 24 |
Fedt i spinat (g) | 0,6 |
Kostfibre i spinat (g) | 1,9 |
Vand i spinat (g) | 91,8 |
C-vitamin i spinat (mg) | 54 |
A-vitamin i spinat (RE) | 349 |
E-vitamin i spinat (α-TE) | 2,90 |
K1-vitamin i spinat (µg) | 560 |
ß-caroten i spinat (µg) | 4186 |
Folat i spinat (µg) | 220 |
Kalium i spinat (mg) | 449 |
100 g hakket spinat indeholder kun 24 kalorier, så du kan altså få masser af de grønne blade uden at bekymre dig det mindste om dit venskab med badevægten.
Et engelsk studie har vist, at hvis du dagligt spiser grønne bladgrøntsager som fx spinat, kål eller salat, sænker du din risiko for at få diabetes 2 med 14 procent.
Spinat er rig på A-vitamin, et fedtopløseligt vitamin, og det er med til at opbygge og vedligeholde dit skelet, slimhinder, hud og muskler.
Spinat er desuden rigt på nitrat, og et lille svensk studie har haft vist, at mus, der fik tilført stoffet nitrat i deres drikkevand svarende til at spise 200-250 gram spinat dagligt, fik væsentligt stærkere muskler end andre mus. Men mus er ikke mennesker, og der findes ikke lignende resultater for mennesker. Men det skal ikke holde os fra at spise masser af de grønne sunde blade.
LÆS OGSÅ: Broccoli – en buket af sunde stoffer
Spinat er allerbedst, når det er i sæson. Og det er de grønne spinat-blade fra april til oktober.
Spinat kan ca. holde sig 2-5 dage ved 2-6 grader. Det holder sig bedst, hvis det opbevares på køl i en plastikpose.
Spinat smager lækkert både stegt, stuvet og råt, men det kan være en god idé at tilberede spinat-bladene sammen med fedt eller mejeriprodukter. Tilbereder du med fedt, er det med til at fremme optagelsen af de gode vitaminer og mineraler.
Der er oxalsyre i spinat, og det hæmmer optagelsen af kalk og jern, som også er i spinaten. Men det er her, at mejeriprodukter kan hjælpe dig på vej! Det kan nemlig standse oxalsyrens effekt, så spis endelig spinat sammen med mejeriprodukter og få glæde af både kalk og jern.
Vidste du, at stoffet nitrat, som er i spinat, under bestemte forhold kan omdannes til skadeligt nitrit? Husk derfor at køle madrester med spinat ned hurtigst muligt.
En god tommelfingerregel er, at spinat i tilbredt tilstand enten skal spises indenfor 3 timer eller køles ned til under 10 grader indenfor 3 timer
Et gammelt husråd går på, at man ikke må spise genopvarmet spinat. Men er det nu også helt rigtigt? Husrådet om, at man ikke må opvarme afkølet eller frossen spinat eller andre grøntsager med mange blade, bygger på, at der på de bladrige planter lettere kan sidde rester af jord, som kan gemme på bakterier.
Forklaringen er, at grøntsager indeholder nitrat naturligt, og spinat er en af dem, hvor mængden er særlig høj. Nitrat er ikke farligt, men det kan omdannes til nitrit, som er langt mere giftigt. Det kan have skadelige langtidseffekter hos både børn og voksne.
Derfor lyder husråd også på, at spinaten skal skylles grundigt, men selv efter det, kan der findes bakterier. Bakterierne kan vokse ved for langsom afkøling eller for varm opbevaring, og dermed medvirke til at nitrit bliver dannet.
Så det er vigtigt, at du først og fremmest skyller dine grøntsager grundigt, hurtigt nedkøler tilberedt mad med spinat og andre grøntsager, og at du varmer retten grundigt op, før du spiser den igen.
Det korte svar er nej. Det er nødvendigt at tilberede spinat, før du fryser det ned.
Mange tror, at frugt og grønt - heriblandt spinat - mister indholdet af sunde vitaminer og mineraler, når de fryses ned. Men det passer ikke. Tværtimod. Nedfrysningen bevarer nemlig næringsindholdet i de grønne madvarer.
Og faktisk kan det nogle gange være sundere at spise frugter og grøntsager fra frost, da de typisk nedfryses kort tid efter, de er blevet høstet. Modsat kan friske frugter og grøntsager nå at ligge i længere tid, før de bliver spist, og i mellemtiden bliver de udsat for varme, ilt og skylning, hvilket påvirker deres kvalitet og indhold af næringstoffer negativt.
Du kan altså roligt spise frossen spinat.
Smagen af spinat er syrlig, men samtidig mild, hvilket gør spinat anvendelig sammen med praktisk talt alle ingredienser.
Spinat er et godt supplement til fx iceberg og kinakål, da de små grønne fætre giver både mere smag og konsistens i din salat.
Den lidt bitre spinat er god til at lette smagen i fede retter som tærter, risotto, pizza eller lasagne.
De bløde blade går godt i spænd med knasende sager som frisk frugt, croutoner, nødder eller mandler.
Pandekager får et skønt tvist med de grønne superblade og kan spises morgen, middag og aften, fx viklet om en pølse, noget røget laks eller årstidens grøntsager. Se, hvordan du gør her.
Spinat smager virkelig lækkert sammen med eksempelvis avocado, frosne bær og lidt mælk. Hvis du bruger frosne spinat-kugler, slipper du for at lave isterninger. Find inspiration her.
Du vender bare den afdryppede spinat i risottorisene lige før servering sammen med parmesanost og evt. ristede svampe. Spinaten giver risottoen et smukt grønligt skær. Få opskriften på risotto her.
Steg spinaten på en pande, og sørg for at trykke det meste af vandet ud, så æggekagen ikke bliver for vandet. Hæld æggemassen over spinaten, og lad det stivne. Top evt. med bacon eller chorizopølse. Nem, billig og sund hverdagsmad.
Spinat smager fx glimrende i en lakselasagne, rullet ind i rødspættefileter eller som sund bund til din ovnbagte torsk. Prøv eksempelvis disse fiskeruller.
Du kan efterhånden ikke være i tvivl om, hvorfor du skal proppe dig med spinat. Men hvordan serverer du spinat-bladene sundest og mest smagfulde? Vi har her samlet vores allerbedste spinat-opskrifter, så du kan nyde de grønne blade morgen, middag og aften.