Diætistens 5 favoritter til at få protein
Du ved udmærket, at kroppen har brug for protein. Men ved du også, hvordan du får nok af næringsstoffet via kosten? Snup diætistens bedste råd.
Du ved udmærket, at kroppen har brug for protein. Men ved du også, hvordan du får nok af næringsstoffet via kosten? Snup diætistens bedste råd.
Energi i hverdagen, et velfungerende immunforsvar og stærke muskler.
Alt dette kan du kun få, hvis du sørger for at tanke kroppen op med kroppens byggesten: Protein. Protein er desuden vigtig for at blive mæt og dermed holde vægten.
Men hvilke fødevarer skal du vælge, hvis du vil have godt med protein? Det har vi spurgt I FORMs egen diætist, Irene Brøndum, om – og hun kommer her med sine egne personlige tips til madvarer, der er spækket med protein.
Det kan nemlig være en jungle at finde ud af, hvilke fødevarer der faktisk giver dig det, du har brug for.
Så husk listen af protein-darlings næste gang du står i supermarkedet. Det er din sikkerhed for at investere ikke bare i de rigtige varer, men også i din sundhed.
“De smager hamrende godt i supper, gryderetter eller i bolognesens sunde fætter: veggie-boloen. Du kan også strø dem rundt på salater – prøv fx denne opskrift på salat med linser, bagt gulerod og avocado.
De skal ikke iblødsættes som tørrede bønner, og tilberedningstiden er ikke speciel lang. Jeg kan personligt bedst lide de røde linser, der er lette at koge ud og derfor gør saucer ekstra cremede.
Udover at være proteinrige indeholder linser masser af kostfibre. Uhh, der fik jeg faktisk lige lyst til at lave min favorit-tomatsuppe med linser i …”
Læs også: Bliv meget klogere på, hvordan du bruger linser i køkkenet

“Jeg er evigt på jagt efter alternativer til salami og skinkepålæg. Og her er æg ikke til at komme udenom, hvis man ikke er til industriens “kødfrie” pålæg. Æg er fri for en masse nitritsalt og andre tilsætningsstoffer, hvilket jeg går meget op i.
Læs også: 8 sunde byttehandler til madpakken
Æg er i det hele taget gode at have i køleskabet, for brugbarheden er i top. Kogte æg kan fx pynte på en salade niçoise, blandes til en æggesalat – eller sågar let transporteres med på tur.
Jeg har fx en kollega, der hver dag spiser kogte æg på vej til arbejde i sin bil. Det ville man dog ikke kunne med mine uden at få brug for en totalrens af køretøjet. I min optik skal æg nemlig være til den meget smilende side. Kan du se det for dig?”
… bortset fra C-vitamin, indeholder æg stort set alle de vitaminer og mineraler, din krop skal bruge – selv D-vitamin!

“Jeg har serveret det så meget, at jeg er bange for, om mine børn får det samme forhold til kylling, som jeg har til grisekød, (der altid var på bordet i mit barndomshjem, hvor kummefryseren var fyldt op med svin fra nabogårdene).
Men selv elsker jeg kylling. Det mætter fantastisk godt og smager lækkert til alle verdens køkkener. Jeg laver ofte wok, indisk eller putter kylling i en god pastasalat med karrydressing, broccoli og spinat.
Hvis det skal gå lidt hurtigt, flækker jeg fileterne over på midten, så de er hurtigere at tilberede, og der er også mere stegeskorpe, hvilket mine drenge sætter stor pris på. Hold øje, for kylling skal stege lige tilpas. Ellers bliver gudespise til sålelæder!”
Læs også: Kalorietabel for kylling

“Hytteost er blevet hot (igen) indenfor de seneste år, men det har altid været hot hjemme hos mig. Hytteost overgår skyr og andre proteinbomber i proteinindhold, og jeg synes desuden, at det smager bedre og er mere anvendeligt.
Blender du æg og hytteost, fordeler massen på et stykke bagepapir og bager det i ovnen, fremtryller du det virale hit ’wrap’ eller ‘fladbrød med hytteost’, der kan fyldes til en god frokost.
Personligt spiser jeg friskosten på boller eller pandekager med en klat marmelade på toppen. Jeg bruger det også som salatdressing eventuelt med en klat pesto i, og jeg blander det i brød- og kagedej, hvis jeg lige har en rest, der skal bruges.”

Fed fisk er den perfekte måde ikke kun at blive tanket op med proteiner, men også selen, D-vitamin og omega-3-fedtsyrer, som mange af os har svært ved at få nok af.
Laks er ikke den fisk med allermest protein, her skal du have fat i tun eller torsk. Men jeg synes, det er nemmere at spise laks.
Jeg spiser både den røgede version på frisk rugbrød fra bageren, og så den bagte til aftensmaden. Gerne med pesto på og strøet med granatæblekerner. Mums!
Læs også: Laks – fup og fakta om den fede fisk
