Skru ned for solen

Tjekliste til din solcreme

Hvad er det nu, der ikke må være i solcremen? Og skal du bruge faktor 50 for at turde bevæge dig udenfor? Brug tjeklisten herunder.

15. juni 2011 af I FORM

7 tips til at vælge den rigtige solcreme

1) Solfaktor (SPF):

Vælg minimum faktor 15 i Danmark og gerne højere. Skal solfaktoren holde, hvad den lover, så brug rigeligt! Regn cirka med en god håndfuld solcreme (ca. 40 gram) til en voksen krop.

2) Parfume:

Tjek varedeklarationen, om solcremen indeholder et af de 26 parfumestoffer, der hyppigst er årsag til allergi. Disse 26 stoffer skal alle deklareres med navn. Andre parfumestoffer deklareres blot som “parfume” eller “aroma”.

3) Parabener:

Dyreforsøg har vist hormonforstyrrende effekter af parabener. Omvendt giver parabener sjældent allergiske reaktioner. Fire parabener er netop blevet forbudt i Danmark i plejeprodukter til børn under 3 år. Det drejer sig om propyl-, butyl-, isopropyl- og isobutylparaben.

4) Vandafvisende eller vandfast solcreme:
Bader du meget, så gå efter den vandfaste solcreme. Den holder bedst. Effekten gælder kun, hvis du undlader at tørre dig i et håndklæde efter badeturen.

5) UVA- og UVB-stråler:

UVB-stråler giver solskoldninger og soleksem og på længere sigt pigmentpletter og kræft i huden. Solfaktoren fortæller, hvor godt solcremen blokerer for UVB-strålerne. UVA-stråler gør huden solbrun, men ælder også huden, giver rynker og kan føre til kræft i huden. Se efter det europæiske UVA-tegn (en cirkel med bogstaverne UVA i). Det betyder, at UVA-beskyttelsen er mindst en tredjedel af UVB-beskyttelsen.

6) Kemisk og fysisk filter:

Et fysisk solfilter lægger sig som en hvid hinde på huden og reflekterer solens stråler. Et kemisk solfilter er usynligt og trænger ned i huden, hvor det absorberer solens skadelige stråler og forhindrer dem i at trænge dybere ned. Nogle af disse filtre er under mistanke for at have en hormonforstyrrende effekt.

7) Fotostabil:

Gå efter en fotostabil solcreme, den nedbrydes ikke i solen og holder derfor faktortallet bedre.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: