Hudkræft – det skal du holde øje med

Hudkræft er ikke lige så aggressivt som modermærkekræft, men alligevel skal du passe på. Se her, hvilke tegn du skal være opmærksom på, og hvordan du bedst forebygger hudkræft.

Beskyt huden

BESKYT HUDEN ... Solen og dens stærke UV-stråler er farlige for din hud. Så husk at beskytte den med solcreme og skygge, når solen er stærkest.

© iStock

Hudkræft er en helt anden sygdom end modermærkekræft.

I modsætning til modermærkekræft er hudkræft ikke særligt aggressiv, men udvikler sig relativt langsomt og er ikke særligt tilbøjelig til at sprede sig til andre organer.

De to kræftformer rammer nogenlunde lige mange hvert år, men mere end fem gange så mange dør af modermærkekræft.

Fordi hudkræft rammer sent i livet, dør mange med diagnosen af alderdom – ikke af kræften. Derfor er det misvisende, når overlevelsesstatistikkerne for hud- og modermærkekræft ser ens ud.

Hudkræft – spørgsmål og svar

Hvad ved vi om hudkræft?

Der findes to former for hudkræft, hvoraf den ene udspringer i hudens dybeste lag, de såkaldte basalceller, mens den anden opstår i pladecellerne, der ligger i overhuden.

  • Basalcellekræft vokser meget langsomt, spreder sig slet ikke, og denne type hudkræft kræver stort set ingen dødsfald.

  • Pladecellekræft vokser hurtigere, og der er en lille risiko for, at denne hudkræft-type spreder sig til lymfeknuderne.

Kan du blive ramt af hudkræft?

Hudkræft rammer os kvinder en smule sjældnere end mænd, men sygdommen er i vækst, og den udvikling går hurtigst hos kvinderne.

Hudkræft er meget sjældent før 50-års alderen, og de fleste tilfælde opstår den hos personer over 65 år. Sygdommen menes ikke at være arvelig.

Symptomer på hudkræft – hvad skal du holde øje med?

Hudkræft viser sig typisk i ansigtet som et lille sår, der ikke vil hele.

Ved basalcellekræft begynder det ofte med små, blege knopper, der langsomt flyder sammen til en lille knude og danner et relativt tørt sår.

Pladecellekræft giver et mere vådt sår, og det udvikler sig hurtigere. Lægen vil normalt fjerne svulsten og studere den i mikroskop for at finde tegn på kræft.

Hvilken behandling er der af hudkræft?

Hvis undersøgelserne viser, at der er tale om kræft, vil lægen fjerne et større stykke af huden omkring det angrebne sted for at sikre sig, at hele svulsten er blevet fjernet.

Ved basalcellekræft kan man undgå operation i sarte områder omkring øjnene og næsefløjene ved i stedet at bestråle området med røntgenstråler.

Pladecellekræft kræver ofte, at man fjerner et større stykke hud, og i så fald vil man dække såret med en hudtransplantation. Hvis pladecellekræften har spredt sig, kan man efterfølgende strålebehandle området for at dræbe kræftcellerne.

LÆS OGSÅ: Nældefeber – få lægens gode råd til at slå kløen ned

Sådan kan du forebygge hudkræft

Mere end 90 procent af alle tilfælde af hudkræft skyldes solens eller solariets UV-stråler, og det er særligt farligt, hvis du bliver forbrændt og solskoldet.

I reglen er det intens solbadning langt tidligere i livet, der årtier senere viser sig som kræft, og den stigning, der i øjeblikket er i antallet af hudkræfttilfælde, skyldes den større skødesløshed, vi førhen viste ved at opholde os i timevis i solens stråler uden nogen form for beskyttelse.

Det er altså vigtigt, at du undgår solen midt på dagen, og at du altid bruger solcreme, når du færdes udendørs.

Parasol og sol

HOP IND I SKYGGEN ... Så forebygger du både modermærke- og hudkræft

© iStock

Hudkræft kan i sjældne tilfælde opstå som en arbejdsskade, hvis du jævnligt udsætter huden for kemikalier, der er, eller som mistænkes for at være, kræftfremkaldende.

I så fald kan du reducere risikoen ved altid at gå med arbejdshandsker eller at beskytte huden med tøj.

LÆS OGSÅ: Sådan forebygger man pigmentpletter

Kilde: Kræftens Bekæmpelse